Nå tyder alt på at den potensielle motstanderen ville blitt Jan Nepomnjasjtsjij - populært kalt Nepo - og da kommer neppe Magnus Carlsen til å stille opp, tror de fleste observatører.

Nettavisen har fulgt sjakk-karrieren til Magnus Carlsen siden han tidlig på 2000-tallet egenhendig knuste det som da var et av landets beste bedriftslag i sjakk i en simultanoppvisning.

Magnus kom med hettegenser og rosinesker, og moste det som var av mesterskapsspillere og gode og mindre gode amatørspillere på TV 2 Nettavisens bedriftslag.

Nå går den offisielle mesterskapskarrieren mot slutten, skal vi tro de aller fleste observatører. Årsaken er at Magnus Carlsen etter alt å dømme ikke finner motivasjon til en ny duell mot Nepo, som han knuste i forrige runde.

Gir seg på topp

Magnus Carlsen har lenge signalisert at han ikke ønsker å spille en ny VM-kamp, men han har ikke sagt det offisielt ennå. Allerede da han ble verdensmester for første gang, holdt han fem fingre i lufta - og uttalte til de nærmeste at hans mål var fem mesterskap.

Det har han klart, og de fleste innsiderne har analysert seg frem til at Magnus Carlsen bare ville stilt opp hvis det kommer en kandidat han virkelig må kjempe for å overvinne.

Akkurat som med fotball er dagens beste spillere klart sterkere enn alle før dem. I sjakk står Magnus Carlsen på skuldrene til storspillere og verdensmestere før ham - slik kommende verdensmestre også vil videreutvikle sjakken.

Sånn sett er Magnus Carlsen utvilsomt vår tids dominerende sjakkspiller, og etter alt å dømme verdenshistoriens sterkeste sjakk-spiller. Nå gir han seg altså trolig på topp.

En varslet skuffelse

Da Magnus Carlsen vant over Nepomnjasjtsjij i Dubai i desember 2021, ga han en klar uttalelse til sponsoren Unibet: - For dem som regner med at jeg skal spille VM neste gang, så er sjansen for at de blir skuffet, veldig stor.

Det som eventuelt skulle fått ham til å stille, var at motstanderen ble iranske Alireza Firouzja (19). Å ikke ville stille mot den unge kometen kunne bli oppfattet som feigt, mens det er de færreste som kan påstå det samme om Magnus Carlsen gir seg ubeseiret hvis motstander blir Jan Nepomnjasjtsjij, som han slo med overlegne 7,5 - 3,5 sist.

– Har ikke lyst

For hver dag som går, øker sjansene for at Magnus Carlsen gir fra seg VM-tittelen uten kamp.

Stilllingen i den såkalte kandidatturneringen (der verdens nest beste spillere konkurrerer om å få utfordre Carlsen) går mot seier for Jan Nepomnjasjtsjij. Alireza Firouzja ligger to poeng bak, og heller ikke Fabiano Caruana (som Magnus Carlsen kanskje ville møtt) ser også ut til å falle bak i feltet når det gjenstår fire runder.

- Jeg har aldri sett så mange dårlige partier i en turnering på toppnivå, sa tidligere verdensmester Vladimir Kramnik til chess24.com.

Og nettopp nivået på en motspiller er antatt å være Magnus Carlsens reelle begrunnelse for ikke å motivere seg for lange forberedelser.

Vennene tror han trekker seg

To som kjenner Magnus godt er samstemte:

– Det er vanskelig å se en mindre motiverende motstander enn Nepo, for han ble så voldsomt nedsablet i forrige VM-kamp, sa NRK-ekspert Torstein Bae til Aftenposten.

Den unge norske stormesteren Aryan Tari er enig: – Spiller han en en VM-kamp mot én han har møtt før, gjør han det stikk motsatte av det han har sagt, sier han til samme avis.

Nettavisen har snakket med flere i kretsen rundt Magnus Carlsen, og de er enige: Det blir ingen ny VM-kamp mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Du kan følge kandidatturneringen på Chess24.

Flere har trukket seg tidligere

I sjakkhistorien er det ikke unikt at en sittende verdensmester forlater tronen uten kamp.

I dag møtes Jan Nepomnjasjtsjij og Alireza Firouzja, og hvis ikke den unge iraneren vinner det partiet, så renner tiden ut for dem som håper på enda en VM-kamp for Magnus Carlsen.

Etter 10 runder leder Jan Nepomnjasjtsjij med 7 poeng, 1,5 poeng foran Fabiano Caruana, Hikaru Jakamura og Ding Liren.

Alireza Firouzja har bare fire poeng, og det er nærmest umulig å se for seg at han ikke bare skal passere Nepo, men også alle de fire andre spillerne som ligger foran ham.

Og uten Firouzja, ingen VM-kamp, hvis vi skal tro vennenes og analytikernes vurdering av Magnus Carlsens signaler.