Områdedirektøren for Thon Hotels var på vei til jobben, i bil. Plutselig skrudde Nils Hauge opp lyden på radioen:

«Terrorangrepet mot Zaventem flyplass.»

Like etterpå ringte hans nestkommanderende:

«Angrep på metrostasjonen Maalbeek.»

Thon Hotel Europe ligger 30 meter fra metronedgangen. Det kom røyk fra stasjonen og hele bygningen ristet. Hauge skjønte raskt at noe stort var på gang, med flere angrep – som i Paris i november 2015.

Hotell ble akuttmottak

Hauge måtte sette fra seg bilen og gå det siste stykket. Underveis møtte han mennesker med blod og støv i ansiktet. Han fikk vite at noen av hans ansatte hadde forsøkt å gå ned i metroen for å hjelpe. I stedet åpnet dørene til hotellet, og et akuttmottak ble organisert i all hast.

I første omgang hadde alle hjelperessurser blitt sendt til Zaventem. Hauges ansatte ble improvisert nød-personell. Hotellets håndklær ble akutt-bandasjer. Om lag 70 skadde fikk hjelp på hotellets sofaer og gulv. Også politiet improviserte en nødsentral i hotellet. Senere tok Røde Kors seg av de sårede. Presset på de ansatte var enormt, men alle støttet Hauges avgjørelse.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hauge og hans ansatte gjenopplever nå det som skjedde via rettssaken om attentatene. Ni personer er tiltalte. Flere av dem er de samme som de ansvarlige for terrorangrepene i Paris 13 november 2015. De tilhørte nemlig samme terrorgruppe, håndplukket og fjernstyrt fra Raqqa.

Angrepene i Brussel ble utløst da den eneste gjenlevende terroristen fra Paris, Salah Abdeslam, hadde blitt funnet og arrestert noen dager tidligere. Gruppen hadde planlagt et enda større angrep, men måtte handle i hui og hast, i frykt for å bli avslørt.

Ikke bare gode mennesker

Sandrine Couturier er fornærmet part i saken. Hun sto på plattformen på Maalbeek stasjon da det smalt, og lider fremdeles av posttraumatisk stress.

«Jeg vil bli konfrontert med det menneskene er i stand til å gjøre, og er nødt til å akseptere at alle ikke er gode,» sier hun til avisen Le Monde.

Couturier har problemer med blant annet konsentrasjon og med hukommelse. Flere av de tiltalte har allerede fått strenge dommer for sin medvirkning til angrepene i Paris. Det gjelder ikke minst Salah Abdelsam, som aldri mer vil kunne bli frigitt fra fengsel. Det har ikke forhindret ham fra å gifte seg nylig, med en elektronisk religiøs seremoni.

Spørsmålet er igjen om han og de andre tiltalte vil være villige til å forklare seg. Hans svenske «kollega» Osama Krayem, som også ble dømt i Paris, har omtrent ikke villet åpne munnen. Det er synd, for han har den høyeste graden i IS og sitter ganske sikkert på viktige opplysninger.

IS planlegger nytt storangrep

Dette blir foreløpig siste runde i rettsprosessen mot denne terrorgruppen, som klarte å gjennomføre to så store attentater både i Frankrike og Belgia.

IS er nå betydelig svekket, i hvert fall i Europa. I går ble det kjent at den siste lederen, Abu al-Hassan al-Hashimi, er død. Det skal ha skjedd i oktober, men ble først offentliggjort nå og er viet forbausende liten omtale i internasjonale medier. Mange tror kanskje IS er borte for godt. Personlig tør jeg ikke utvise samme optimisme.

Det hevdes for eksempel at såkalte sovende celler forbereder seg til et angrep mot leirene i Syria, der flere norske kvinner og tusenvis av andre tidligere IS-medlemmer holdes fanget.

Hvis alle de blir satt fri … Jeg tør ikke engang tenke tanken på hvilke konsekvensene det vil få.

Les mer fra Norsk debatt