Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Historisk sett er prevensjon for å unngå graviditet gammelt og de fleste prevensjonsmidlene er og har vært rettet mot kvinner. Dette er sannsynligvis fordi det er kvinnen som bærer fram og historisk sett har hatt ansvar for å ivareta barnet.
Prevensjonsmidlene slik vi kjenner dem i dag er alle relativt nye og så sent som på tidlig på 1900-tallet ble det utviklet en spiral for kvinner som var laget av sølv, og først på 1970 tallet ble det laget plastspiraler som inneholdt kobber. Med moderne vitenskap og dermed forståelse for hvordan hormoner styrer kvinnens menstruasjonssyklus ble hormonbaserte prevensjonsmidler utviklet, og P-pillen så lyset en gang midt på 1950-tallet.
Siden den gang har det blitt utviklet og produsert et utall hormonbaserte prevensjonsmidler rettet mot kvinner. Mange av dem inneholder stoffet gestagen.
Problemet med gestagenbasert prevensjon som også går under kallenavn som «minipillen» og «angrepillen» er at de kan gi bivirkninger.
Uakseptable bivirkninger
De vanligste bivirkningene av for eksempel minipiller er hodepine, kviser, fet hud, fett hår, ømme bryster, tørrhet i skjeden, mindre sexlyst, humørsvingninger og ikke minst depresjon.
Det er også spekulert i at gestagenbruk kan føre til blodpropp, selv om dette ikke er godt dokumentert.
Uansett så er mange av disse bivirkningene uakseptable, noe som burde tale for alternativer til hormonbaserte prevensjonsmidler rettet mot kvinner.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Da er som nevnt spiralen et alternativ, men den kommer heller ikke uten bivirkninger da kobber er giftige. Så hva kan løsningen være og hva med om mannen?
Mannen kan bruke kondom, men det er ikke alle som synes det er noen god opplevelse, verken kvinnen eller mannen.
Mannen produserer flere titalls millioner svømmende spermier hver dag.
Hva med å lage prevensjonsmidler som hindrer spermiene i å svømme?
Slike prevensjonsmidler finnes allerede i laboratoriet flere steder i verden. Problemet er at nesten ingen av dem har kommet ut på markedet.
Redd for å miste sin «manndom»
Dette til tross for at mange av dem ikke er hormonbaserte, da de kun hindrer spermiene i å svømme. Hvorfor blir ikke slike prevensjonsmidler populære? Det er mange mer eller mindre gode argumenter for det.
Noen menn tror de mister sin «manndom» ved å bruke prevensjonsmidler. Andre menn mener det strider mot religiøse og kulturelle oppfatninger, og atter andre mener at det er gode prevensjonsmidler for kvinner, og at det derfor ikke er behov for mannlig prevensjon.
Det siste er riktig når en ser bort fra bivirkningene og at det kanskje er på tide å dele på byrden ved bruk av prevensjonsmidler.
Argumentet mot å dele på byrden kan sikkert være at mannen ikke er til å stole på «ute på byen», men i et stabilt parforhold burde ikke det være et argument.
Så, siden det egentlig ikke finnes noen gode argumenter mot, bare gode argumenter for, så burde verden snarlig få se et mannlig prevensjonsmiddel.
Les også: Det er på tide med porno på timeplanen