Det opplevde skotske Lockerbie i 1988.

21. desember 1988 var Pan Am flight 103 på vei fra Frankfurt til Detroit, med stop over i London og New York.

De fleste passasjerene var amerikanere på vei hjem til jul, blant annet 35 studenter fra Syracuse University.

Like etter klokken 19, da piloten akkurat hadde bedt om tillatelse til å krysse Atlanteren, ble all kontakt plutselig brutt.

Flygelederen kunne se på skjermen at flyet, markert med en grønn firkant, ble pulverisert.

Det verst tenkelige, en bombe plassert i Boeing-flyet hadde eksplodert.

Brennende deler falt ned på den skotske byen Lockerbie der elleve beboere ble drept. Det ble også samtlige passasjerer og besetning – i alt 270 personer. Likene og en del bagasje ble funnet på markene rundt om. En total katastrofe, en av de største i luftfartshistorien, var et faktum.

I desember i år – 34 år senere, noen dager før årsmarkeringen, arresterte FBI en libyer, Abu Agila Mohammed Masud. Han er mistenkt for å ha laget og programmert bomben.

«Ofrenes pårørende har blitt informert om arrestasjonen. Den skotske påtalemyndigheten og politiet, i samband med amerikanske myndigheter, vil nå fortsette etterforskningen,» sier den skotske påtalemyndigheten i et kommuniké. Den amerikanske statsadvokaten William Barr sier rett ut til BBC at han mener Masud fortjener dødsstraff.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Saken er komplisert. En annen libyer, etterretningsoffiser og sikkerhetssjef for Libyan Arab Airlines (LAA), Abdelbaset al-Megrahi er nemlig dømt for det samme. mens LAAs basesjef på Malta, Lamin Khalifa Fhimah, ble frifunnet. Al-Megrahi skal ha laget bomben på Malta og fått den plassert i Pan Am-flyets ene bagasjerom. Libyas daværende leder Muammar Gaddafi, under press av internasjonale sanksjoner, gikk med på å utlevere de to i 1999.

Nederland ble valgt som nøytral grunn, og en spesialdomstol med tre skotske dommere ble oppnevnt der. Al-Megrahi ble dømt til 27 års fengsel. Han hevdet hele tiden at han var uskyldig. To anker ble forkastet, men i 2009 ble han satt fri på grunn av dårlig helse og utvist til Libya. Han døde i 2012. Libya vedgikk aldri at landet sto bak attentatet, men har betalt erstatning.

Terrorens verden

Mye skurret både i etterforskningen og rettsprosedyren. I 2013 bekreftet hittil ukjente CIA-dokumenter at det ikke var Libya, men en palestinsk gruppe som sto bak attentatet. Verdens mest fryktede terrorist Abu Nidal ble nevnt. Men for en gangs skyld var det ikke ham. Ifølge syrisk etterretning og CIA skal angrepet ha vært planlagt av FPLPs Ahmed Jibril. Det kan ha vært Iran, og ikke Libya som ga ordren, som hevn fordi et iransk fly ble skutt ned av den amerikanske marinen ved et uhell bare noen måneder tidligere.

Hvem som bestemmer hva på vegne av hvem er alltid komplisert i terrorens verden.

Men CIAs avsløring, på anmodning fra al-Megrahis advokater, dukket opp for sent til å redde ham fra å bli dømt. Selv sympatiserte han med Lockerbies innbyggere og bedyret at han aldri hadde vært terrorist. Lenge ble det sagt at Gadafi personlig hadde beordret attentatet. Senere påstod Gadfis sønn at faren hadde sluttet å ri etter å ha blitt ydmyket av USAs bombing av Tripoli i 1986, og tatt opp ridningen igjen etter Lockerbie, hva han nå mente med det.

Les også: Halvnaken kvinne med en stor, våt torsk på hodet

Heller ikke «arrestasjonen» av Masud er uproblematisk. I virkeligheten skal han ha blitt kidnappet av amerikanske spesialsoldater. Familien bedyrer at den nå 80 år gamle mannen er uskyldig. Pårørende av ofre fra Lockerbie ber om at FN skal bestemme hvor rettssaken skal holdes, mens William Barr sier det må bli i USA siden 190 ofre var amerikanske.

Det er viktig at de som står bak grufull terror vet at de aldri kan unnslippe rettsvesenet, selv om det kan ta lang tid. Men akkurat denne etterforskningen virker ikke helt etterrettelig. Vitner hevder blant annet at beviser ble plantet, og at «alle» ønsket å gi Libya skylden, mens det er mer sannsynlig at det var Iran. Det er det dessverre umulig å bevise lenger nå.

Et av ofrene var en to måneder gammel baby, drept mens den lå i sin mors armer.

Etter denne tragedien er det ingen som gleder seg til jul i Lockerbie.

Her kan du lese om Nettavisens spaltister