Frankrike – Marokko 2–0

ETTER KVARTFINALENE VAR en av mange konklusjoner at Brasil er for dumme til å bli verdensmestere selv om laget består av flere av verdens beste fotballspillere. Naivitet og jåleri er ingen god oppskrift når VM går til sluttspill.

Marokko har ikke det jåle-genet, til det er fotballen de spiller under normale omstendigheter altfor organisert og ærlig.

Men:

Da en VM-finale plutselig lå i potten ble også de litt dumme.

Les også: For dumme til å vinne VM

HVORFOR MAROKKO GIKK seg bort de første 40 minuttene er vanskelig å si, men det kan ha hatt noe med omstendighetene å gjøre. En semifinale i VM er ikke normale omstendigheter. De er så uvanlige at historien aldri hadde sett et afrikansk lag på dette nivået, før nå.

Jeg tror det ligger noe der, at anledningen rett og slett ble for stor.

Da kampen startet var de i hvert fall ikke på stasjon.

FORSVARSSPILLET HAR VÆRT Marokkos vei til semifinalen, det er en grunn til at bare Marokko hadde scoret på Marokko (selvmål mot Canada) før Frankrike slo inn 1–0 etter fem minutter. Da veien til finalen handlet om enda en episode med ekstrem defensiv trygghet, glemte de å forsvare seg.

Alt som hadde vært bra var plutselig kaotisk dårlig, og enda verre var valgene som ble tatt før avspark.

At du mister en midtstopper under oppvarminga, kan skje.

At du starter med en midtstopper som ble båret av banen med strekkskade i kvartfinalen, og som spiller med en kompress på det venstre låret, er både naivt og dumt.

Selvfølgelig måtte han byttes ut etter 20 minutter.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

MAROKKO ER ET tappert fotballag, men Frankrike er bedre. De har vært der før og vet også hva som skal til. For Marokko var det dette upløyd mark.

Da afrikanerne trengte å være seg selv, prøvde de å være noe annet.

Det kostet dem all den roen de var avhengig av for å vinne.

DEN FØRSTE HALVTIMEN hadde Marokko flaks at det ikke var over. Da det livet ble gitt dem hadde de ikke nok avgjørende kvalitet til å komme tilbake. Mulighetene var der og det første kvarteret av andre omgang, da det ennå sto 1-0, levde kampen og håpet.

Situasjonen laget hadde satt seg i den første halvtimen, et faktum som ga Frankrike store kontringsrom, ga likevel tittelforsvarerne fordelen.

TO AV DENNE turneringas og verdens beste spillere møtes i finalen. Det er en ultimat situasjon. Ingen av lagene kan kalles fenomenale på bakgrunn av prestasjonene så langt. Det har ikke vært bra. Det gjør søndagens kamp helt åpent.

For Lionel Messi handler finalen om å bli kronet i eget land.

For Kylian Mbappé handler det om å bli vår tids Pelé og vinne sin andre VM-tittel før han er 24 år gammel.

ALLE VIL SNAKKE om Messi og Mbappé inn mot søndagen, og det passer Frankrikes Antoine Griezmann utmerket. Han er jokeren i stokken. Rollen og friheten han er gitt av trener Didier Deschamps kan være trumfen Frankrike trenger for å bli det første laget på 60 år til å forsvare VM-tittelen.

For Argentina er Lionel Messi nødt til å skinne, i den tapende VM-finalisten fra 2014 ser alle til han.

For Frankrike, selv om det alltid hjelper at Kylian Mbappé har dagen, er ikke avhengigheten av en mann like stor.

KYLIAN MBAPPÉ VAR ikke til stede i kvartfinalen mot England. Han møtte ikke opp. Mot Marokko var han igjen den jagende venstrekanten med fart og gjennombruddskraft.

Da han ble flyttet inn som spiss skapte han scoringa som ga Frankrike 2–0.

Han, som Messi, trenger bare et par sekunder for å avgjøre en fotballkamp.

Les også: Hadde Michelangelo spilt fotball, ville han vært Messi

MAROKKOS FRAMGANGER KOMMER med troverdighet og har skapt arabisk samhold i dette verdensmesterskapet. Det er bra for fotballen. Andre nasjoner har også meldt seg på og fortalt Europa at det vil bli enda større konkurranse i framtida.

Men det er noe med de som kan det og har gjort det før, og derfor spiller Argentina sin sjette finale (1930, 1978, 1986, 1990 og 2014) og Frankrike sin fjerde (1998, 2006 og 2014).

Begge nasjonene har to stjerner på drakta.

PS! I Norge presenteres VM-kampene på TV av Amnestys arbeid for migrantarbeideres rettigheter. Det er godt å se for de som bryr seg. Og bare i Norge. Qatar-VM er en sportslig suksess. Alt som ledet til Qatar-VM, er en skandale.

Marokko har gitt Gianni Infantino et godt kort på hånden og vil for mange stå igjen som et symbol på arabisk suksess tuftet på Fifas ønsker om å globalisere fotballen.

Det unner vi Marokko.

Les også: Hendelse i VM-semifinalen fikk Solbakken til å frese: – På kanten til å være uproft

Samtidig kan det gjøre Gianni Infantino enda mektigere.

Det er trist for fotballen.