De siste dagene har SP-politikerne Aud Hove og Jenny Klinge gått hardt ut mot Matjungelen i henholdsvis Nationen og Nettavisen. Både Hove og Klinge kritiserer oppskriftsbanken til Matjungelen fordi de ikke finner oppskrifter med rødt kjøtt.

Klinge påstår til og med at Matjungelen er «statsstøttet indoktrinering, med en skjult agenda om å frarøve barna i Norge muligheten til å spise kjøtt».

Dette er saken: Nytt kostholdsprogram skal få ned kjøttforbruket: – Statsstøttet indoktrinering

Matjungelen er et aktivitetsprogram for SFO og en oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Et av tiltakene i handlingsplanen er å mobilisere barn for matglede og et sunt og bærekraftig kosthold.

Ilegger Matjungelen intensjoner vi ikke har

Matjungelen er i tråd med kostrådene og passer også utmerket som et ledd i å følge opp temaet «mat og måltidsglede» slik det er foreslått i utkastet til ny rammeplan for SFO. I aktivitetsprogrammet kan barn leke og lære om næringsrik og bærekraftig mat. De kan forske på norske eplesorter, lære å dyrke, utforske nye smaker i sanseløype, lære om plast og kildesortering med sorteringsstaffett, sløye fisk og lage sin egen sesongkalender med norske råvarer.

Det er uheldig at Hove og Klinge ilegger Matjungelen intensjoner som programmet ikke har. Å så tvil om Matjungelen kan også bidra til unødvendig usikkerhet blant ansatte ved de 250 SFO i landet som har meldt seg på.

Oppskriftene i Matjungelen er ikke hovedinnholdet i programmet, men er ment som inspirasjon til matserveringen på SFO og ikke som egne ukesmenyer. Kjernen i Matjungelen er aktivitetsoppleggene, som lar barna være kreative og nysgjerrige når de utforsker jungelen av mat på ulike måter. For det er nettopp en jungel av mat, og meninger om mat, både barn og voksne må lære å navigere i.

Les også: Hva er det egentlig med Sp og frykten for at folk skal slutte å spise kjøtt?

Spiser for lite frukt og grønt, fullkorn og fisk

Klinge og Hove hevder at oppskriftene ikke inneholder kjøtt. Dette er ikke riktig. Det er oppskrifter med skinke eller kylling. Ellers inneholder mange av de 39 oppskriftene egg og meieriprodukter, fisk og sjømat og typiske grønnsaker som dyrkes i Norge. Det vil si at oppskriftene inneholder mye av det vi kan produsere selv.

I arbeidet med Matjungelen har vi erfart at SFO trenger inspirasjon til å servere mer av frukt og grønt, fullkorn og fisk. De nasjonale kostholdsundersøkelsene viser at barn, unge og voksne spiser for lite av nettopp disse matvarekategoriene. Fiskeforbruket er vesentlig lavere enn forbruket av kjøtt, og det vil være en fordel for både helse og klima om vi økte forbruket av fisk og grønt på bekostning av kjøtt.

Det betyr ikke at Matjungelen oppfordrer til et kjøttfritt kosthold, og det er ikke et poeng i seg selv at oppskriftene ikke skal inneholde kjøtt. Men det er ikke der vi har sett behov for å legge fokuset.

Sunn og klimavennlig vri

I videre utvikling av oppskriftsbanken til Matjungelen vil vi også legge ut oppskrifter med kjøtt som inspirerer SFO til å lage matretter, men med en sunnere og mer klimavennlig vri.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Vi er sikre på at vi alle kan enes om at SFO bør være en helsefremmende arena som legger til rette for at barna får gode mat- og måltidsopplevelser, og et variert mattilbud i tråd med kostrådene.

Vi tror også vi er enige i at maten vi spiser i størst mulig grad bør være lokal mat i sesong, produsert på en måte som sikrer at vi også kan produsere mat i samspill med naturen i fremtiden. Når kjøtt er på menyen bør det komme fra norske bønder som tar godt vare på dyrene sine. Å få til dette krever blant annet kunnskap og konkrete verktøy, noe Matjungelen bidrar med.

Dette er viktig.

For - som Klinge sier, «det er jo snakk om den oppvoksende generasjon. De skal bli fremtidens voksne».

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet og Kathrine Marthinsen, prosjektleder i Matjungelen