Rusreformen - slik den ble lagt frem - var et viktig steg på vei til en bedre og mer solidarisk ruspolitikk. Men, den var ikke på langt nær kraftig nok.

Jeg er blant dem som mener at loven som ble lagt frem var en helt grei reform, men at den dessverre var et kompromiss som kunne vært mye bedre. Reformen var det beste man kunne håpe på, fordi holdningene på dette feltet fremdeles er for konservative og utdaterte.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det at noen ville vanne ut dette kompromisset enda mer er provoserende, og det viser hvor langt vi fortsatt har å gå.

Se til USA

Da bystyret i Bergen hadde rusreformen opp til høring, hadde de muligheten til å stå på riktig side av historien. De lot muligheten gå fra seg. Gamle utdaterte holdninger er dessverre fortsatt tilstedeværende, også blant folkevalgte i denne byen.

Rusreformen burde sett til USA, Canada og det en rekke andre land nå gjør, nemlig legalisere cannabis og åpne for medisinsk cannabis.

I dag kan man få medisinsk cannabis i Norge, men det er vanskelig fordi man må bruke store summer på å reise til Nederland. Det at politi og tollmyndigheter er imot dette, har ført til at pasienter som kommer med lovlig cannabis til Norge blir utsatt for trakassering av politi og tollvesen.

Bare begynnelsen

Jeg mener samfunnet henger alt for langt etter og vi trenger en radikal omlegging av politikken på dette feltet. Jeg mener derfor Norge burde gå lenger enn det rusreformen foreslo, og gjøre disse enkle tingene:

  • Legalisere og regulere cannabis gjennom Vinmonopolet eller andre spesialforretninger
  • Personlig vil jeg gå enda lenger enn mitt egent parti: Man burde kunne få lov til å ha cannabisplanter og lage cannabis til egen forbruk

Les flere meninger fra Norsk debatt

Dette burde vært minimum, men på sikt bør man også vurdere å regulere andre typer narkotiske stoffer.

Vi bør ikke være redde for å ta debatten i frykt for konsekvensene. Vi bør ikke lenger la oss lure av politikere, politi eller ulike interesseorganisasjoner som kaster barn og unge foran seg i debatten.

Det er ikke lenger mulig å kvele rusdebatten. Dette er bare begynnelsen.