LIONEL MESSI (34) og Cristiano Ronaldo (36) er to av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider, det er fristende å si de beste. Akkurat nå er Erling Braut Haaland (21) bedre og mer ettertraktet enn begge to.

Det kan hende den siste setningen hever et øyenbryn eller to, men det er ingen feil ved påstanden.

Erling Braut Haaland er en av verdens beste fotballspillere, han er spilleren alle vil ha.

ERLING BRAUT HAALAND vil aldri vinne EM eller VM. Det har med statsborgerskap å gjøre. Brauten er norsk og kommer fra en liten fotballnasjon med manglende bredde. Sånn er det bare. Men når stemmene er talt opp i kveld kan han fort være på verdenslaget.

Smak litt på den.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

NORGE HAR FOSTRET noen banebrytende fotballspillere med internasjonal gjennomslagskraft, men vi har aldri hatt en som Erling Braut Haaland. Hallvar Thoresen, en angrepsspiller med ro og ekstreme ferdigheter, var kaptein på PSV Eindhoven som vant sin tids Champions League i 1988. Rune Bratseth, en av verdens beste midtstoppere, håndterte Diego Maradona de gangene Werder Bremen møtte Napoli, og vant cupvinnercupen i 1992.

Jørn Andersen ble toppscorer i Bundesliga 1990 og var på vei til Serie A i Italia, den tidas mest ettertraktede liga.

Brauten løper runder rundt alle disse.

Les også: Må Brauten overgå Messi for å nå opp på Idrettsgallaen?

ERLING BRAUT HAALAND er nå på et sted de færreste fotballspillere kommer noen gang i karrieren. Han er helt sjef. Han kan gjøre det han vil. Det er Erling Braut Haaland som bestemmer hvor Erling Braut Haaland skal spille.

Vil han gå til Real Madrid så gjør han det.

Det samme gjelder farens gamle klubb, Manchester City.

Eller Bayern München, Barcelona, PSG, Liverpool, Chelsea eller Manchester United.

Erling Braut Haaland kan velge og vrake.

Les også: Torsdagsklubben må få Brauten på bedre tanker

INGEN NORDMANN, OM du ser bort i fra jakten på en 15 år gammel Martin Ødegaard høsten 2015, har vært der. Men det var annerledes. Det var aldersbestemt galskap, et bevis på hvor syk fotballen kan være. Martin Ødegaard var på den tida regnet som verdens beste fotballspiller født i 1998, en uslipt diamant de fleste mente de bare måtte ha.

Erling Braut Haaland er født halvannet år senere og kommer med garantier.

Han er ikke bare verdens beste fotballspiller født i år 2000.

Han er de facto en av verdens beste fotballspillere.

Les mer fra MortenP

LIONEL MESSI VAR der, men ble værende i Barcelona helt til klubbens lønnskostnader viste seg å være 103 prosent av budsjettet, og en overgang til PSG var det eneste saliggjørende. Cristiano Ronaldo har også vært der opp gjennom karrieren, ønsket av absolutt alle.

Nå er det Brautens tur - alt fordi kraft, fart og ferdigheter kommer med et sluttprodukt som leverer en scoring pluss litt til i snitt per kamp.

Det er idrett på et så høyt nivå at mange av oss her i Norge ikke evner å forstå det.

IDRETTSGALLAEN ER BEVISET på det. Når norsk idrett skal hedre sine beste og menn og kvinner finnes det ikke en kategori der unikumet Erling Braut Haaland kan nå opp. Grunnen til det er at han ikke vinner medaljer, og det er det vi teller i A/S Steinrøysa.

EM, VM og OL er det som gjelder.

En toppscorer i Champions League er ikke verd mer enn en nominasjon.

Les mer fra Norsk debatt

HELDIGVIS FINNES DET noe som heter The Best FIFA Football Awards. Den internasjonale stemmegivingen ble stoppet 10. desember. Nå er stemmene talt, og i kveld skal heder og ære drysse over fotballens beste spillere. Jeg sier ikke at Erling Braut Haaland vinner noe som helst, eller at han bør vinne, det finnes jo en 33-åring i Bayern München som heter Robert Lewandowski.

Men verdenslaget er en mulighet, der er det plass til vår mann.

Ganske naturlig egentlig, så lenge alle fotballag i verden kan tenke seg spissen fra Norge.