En bølge av iranske kvinner som dropper den obligatoriske hijaben skyller nå over landet. Dette har lammet presteskapet – noe som var utenkelig før protestene startet.

Etter at de senere tiders protester i Iran ble så hardt slått ned på og nedkjempet gjennom arrestasjoner og henrettelser, så presteskapet seg nødt til å avskaffe moralpolitiet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men de har sverget på at de vil opprettholde og videreføre den obligatoriske hijabloven med andre virkemidler.

Blant annet vil de nå ta i bruk digitale overvåkingsverktøy for å identifisere kvinner uten hijab og straffeforfølge dem. Kvinnene i Iran fortsetter sin revolusjon ved å trosse presteskapet og ved å kaste den obligatoriske hijaben.

En bølge av kvinner uten hijab er nå å se på gatene i Iran. Det er spennende.

Den iranske to uker lange nyttårsferien er over.

Myndighetene vurderer nå et nytt parlamentarisk forslag om å straffe kvinner uten hijab hardt ved å ta fra dem pass og førerkort, og gi dem svært store bøter.

Les også: Norsk småprat med presteskapets mørkemenn: Hva ville hun egentlig med dette?

Myndighetene har stengt en rekke butikker og kafeer fordi de angivelig har gitt kvinner uten hijab adgang. Myndighetene oppfordrer nå religiøse pro-regimekrefter til å konfrontere kvinnene.

I helgen angrep en pro-regime sivilkledd mann to kvinner uten hijab i en matbutikk og helte et spann med yoghurt over hodene på dem. Mannen er nå arrestert for ordensforstyrrelse, men samtidig har kvinnene blitt arrestert for å ha droppet hijaben.

Det er merkelig hvordan kvinners hår og hud kan få de islamske prestene og de konservativt religiøse til å skjelve. De er redde for å miste kontrollen over kvinnene. Og iranske kvinner gir seg ikke.

Irans president Ebrahim Raisi sa på lørdag at det er en religiøs plikt for iranske kvinner å bære hijab. Hijab er et juridisk anliggende, og, etter iransk lov, et obligatorisk plagg for kvinner i det offentlige rom.

Her kan du lese flere kommentarer av Mina Bai

I helgen gikk også lederen for rettsvesenet, Mohseni Ejei, ut med en advarsel og truet med å straffe dem som ikke følger kleskoden.

Kvinner som ikke bruker hijab i det offentlige rom viser forakt for Den islamske republikken, Irans system og verdier, sa han, ifølge Fars News.

Nyheten om at to kvinner ble angrepet i en matbutikk i helgen for å ikke bære hijab har skapt overskrifter verden over.

Det internasjonale samfunnet og Norge kan, ved å vie kvinnenes kamp for frihet oppmerksomhet, bidra i deres kamp.

Vi må ikke glemme iraneres kamp for frihet fra presteskapet.

Presteskapet later som om alt er i skjønneste orden etter protestene, og framstiller det som om at kvinnene selv velger hijaben.

Det er langt unna sannheten.

Les også: «Rebelske» kvinner i Iran løsner på hijab-snippen og tyr til sminke