5. APRIL 2004 var David Toska hovedmannen og selve hjernen bak det brutale NOKAS-ranet i Stavanger. Et liv ble tatt i Kongsgata utenfor tellesentralen til Norsk Kontantservice. Ranerne viste ingen nåde. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept i skuddveksling med ranerne.

Etter et år på rømmen ble Toska arrestert i Spania, og i 2007 ble han dømt til 20 års ubetinget fengsel i Høyesterett.

Sommeren 2018, etter 13 år i fengsel, ble han prøveløslatt.

Siden det har han vært en fri mann med samboer, barn og er i full jobb.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

SÅ LANGT ER David Toska et bevis på at selv de tyngste kriminelle kan tilbakeføres til samfunnet med suksess. Bidrar straffen for en kriminell handling til å redusere tilbakefallet, har soningen virket etter hensikten.

I den nasjonale strategien for tilbakeføring starter forordet med «God tilbakeføring og integrering i samfunnet etter gjennomført straff forebygger utenforskap, fremmer deltakelse i arbeidslivet og motvirker ny kriminalitet».

Det er en meget god begynnelse.

Les også: David Toska skal sitte i TV 2s sjakkstudio

TV 2 HAR GJORT grundig research, involvert alle tenkelige personer og falt ned på at David Toska både kan og fortjener jobben som ekspert på kanalens sjakksendinger. Det er en klok avgjørelse. Når vi vet at Arne Sigve Klunglands familie har vært involvert, gis også begrepet tilgivelse den rette mening.

David Toska har gjort opp for seg, og ønsker å være en del av samfunnet som lever i henhold til loven.

Å si at han ikke bør få lov til det er det samme som å fremme utenforskap.

INTRUM KJØPER IKKE den og vil ikke assosieres med en tidligere straffedømt hvis handling fortsatt vekker vonde minner hos mange. De er ikke alene om det. Grunnen til at TV 2 har brukt et helt år på å snu alle stener handler akkurat om det, de vonde minnene. Heldigvis landet TV 2 på den riktige siden, selv om kanalen innrømmer at det har vært delte meninger innad i organisasjonen.

Det vitner om perspektiv og stor forståelse for at de fleste fortjener en sjanse til.

Les også: Tenk om Torstein Bae hadde vært fotballekspert

DET ER IKKE sånn at TV 2 gjør David Toska en tjeneste bare fordi han er en reformert kriminell. David Toska har fått jobben fordi han bringer kompetanse til sendingene. I ung alder var han en talentfull sjakkspiller og deltok i NM.

Etter å ha falt litt ut av det gjenopptok han sjakken da Magnus Carlsens VM-tittel og NRKs sjakksendinger ga Norge sjakkfeber i 2013.

Les mer fra Norsk debatt

DET ER LOV å ha motforestillinger mot TV 2s valg. Det er helt greit. Men det er direkte dumt å ikke løfte blikket og tro at selv de tyngste kriminelle kan ha det i seg å bli ressurser i samfunnet, gitt en sjanse.

David Toska synes å ha klart det, og derfor bør TV 2 applauderes for modig og eksemplarisk policy på hva det de facto vil si å yte et bidrag til å tilbakeføre kriminelle til samfunnet.

At han samtidig kan bidra med ekspertise og sikkert også lære bort noe på veien, gir saken bare en ytterligere oppside.