Dekningen til TV2, NRK og VG av den siste ukens konflikt mellom Israel og Gaza har vært altfor ensidig. De rapporterer om døde barn og familier på flukt i Gaza, illustrert med bilder og sensasjonelle historier.

Det er alltid Israel som får skylden.

Men tiden er moden for å snakke om Hamas.

Rakettene fra Hamas fyller himmelen

Det som skjer i Gaza er selvfølgelig en menneskelig katastrofe. Men like fullt er det en katastrofe når sivile israelere må rømme til bomberommene sine når rakettene til Hamas fyller himmelen.

Hvor er bildet av den fem år gamle israelske gutten, eller den 16-årige arabisk-israelske Nadin Awad, som ble drept sammen med faren hennes, Khalid, i rakettangrepene fra Hamas?

Les også: Israel - Palestina: Menneskeverdet og friheten er løsningen

Dersom mediene skal rapportere riktig må de også vise døde israelere. De må vise frykten deres og en ustoppelig strøm av avanserte raketter, som daglig har regnet over Israelske byer.

Det er én ting er å rapportere nyheter og å være kritisk til Israels bombing av Gaza. Det er snakk om et tettbefolket område, noe som kan gi store sivile tap.

Like fullt har mediene også et ansvar for å videreformidle fullstendige nyheter, ikke sensasjonelle ensidige rapporter. Det er tross alt alltid to sider ved en konflikt, spesielt når terrorgruppen Hamas står på den ene siden av konflikten.

Bruker sivile som menneskelige skjold

Hamas står på terrorlisten til USA og EU. Det er ikke akkurat et vanlig regime som kontrollerer Gaza.

Hamas startet denne forferdelige voldsspiralen ved å sende tusenvis av avanserte raketter mot sivile mål i Israel. Som påskudd for angrepet brukte organisasjonen en intern, rettslig eiendomsstrid ved Sheikh Jarrah i Jerusalem, mellom arabere og jøder.

Hamas vet også av tidligere erfaring at Israel kommer til å svare på angrepene. Hvorfor skal de bruke Gaza-beboere som menneskelig skjold for propagandaens skyld?

Det er forkastelig.

Hadde det ikke vært for teknologi som «Iron Dome», en svært avansert militærmaskin som er i strand til å uskadeliggjøre en del av rakettene, hadde vi også sett et blodbad i Israel.

Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai.

Tiden med hjemmelagde raketter er over

Det er mye snakk om proporsjonalitet mellom Hamas´militære kapasitet og Israels militærmakt. Man må da være klar over at den tiden da Hamas produserte hjemmelagede bomber er over. De har nå avanserte raketter, en gave fra blant annet Irans regime.

Blant disse finner man avanserte raketter, som Badr3 og Haj Ghassem-missiler. De mottar også mye økonomisk hjelp og veiledning fra den samme kanten. I 2019 sa Hamas-leder Esmail Hanieh at de mottar 30 millioner dollar av Iran - i måneden.

Et nytt moment er den ustoppelige strømmen av disse rakettene som regner over israelske byer. Ifølge israelske myndigheter ble det på et tidspunkt skutt en rakett mot israelsk territorium hvert tredje minutt. Dette som en ny taktikk for å svekke «Iron Dome».

I iranske statlige medier, har ledere av den iranske revolusjonsgarden trukket frem dette svake punktet. Sammen med det faktum at Israel må tilintetgjøres i sin helhet.

Les også: Æresdrap på homoseksuell ung mann i Iran ryster verden

Sivile er målet

Hamas mål er dessverre kun sivile. Dette gjelder sivile fra Gaza - så vel som sivile i Israel.

Israel angriper de militære målene til terrorgruppen Hamas i Gaza med så høy presisjon som overhodet mulig. Dessverre gir dette også sivile tap, noe som selvfølgelig er beklagelig og må fordømmes.

Israel forsøker likevel å melde om angrepene på forhånd, hvilke mål deres styrker kommer til å bombe. Gjelder det samme også Hamas?

Medienes hjemmelekse

Det ville kanskje være lurt for mediene i Norge å lese Hamas sitt dokument om jødeutryddelse og Jihad.

Har mediene gjort hjemmeleksene sine, eller er de blitt nyttige idioter for islamistiske jihadist-grupper, som Hamas og Palestine Islamic Jihad i Gaza?

For i Hamas-kontrollerte områder finnes det ikke noe fri presse. Pressen har bare anledning til å rapportere det som stemmer overens med oppfatningen til Hamas. Holder de seg ikke til dette narrativet, blir de truet på livet eller mister tillatelser.

På samme måte blir Gaza-beboere, med kritiske betraktninger over Hamas truet til taushet eller brutalt drept. Norske lesere får ingen opplysning om slike kontekster.

Les også: Iran har et IS-aktig styre som det sjelden eller aldri snakkes om

Hamas trenger ikke å bli stakkarsliggjort

Palestine Islamic Jihad (PIJ) og Hamas blir støttet av regimet i Iran. Begge to har takket diktaturet i Iran for både økonomisk og veiledende hjelp. Dette har skjedd mens iranere sliter økonomisk og har lidd under koronapandemien.

Ifølge Jerusalem Post koster disse rakettene Hamas millioner. Hvorfor skal man bruke penger på missiler, krig og elendighet, hvor sivile på alle sider lider og dør?

Hamas trenger ikke å bli stakkarsliggjort av norske medier. Folket i Gaza derimot, gjør det.

Dette er en organisasjon som bevisst bruker sine egne sivile som menneskelige skjold, og legger sine rakett-oppskytingsanlegg ved skoler, sykehus og andre sivile mål. En god del av rakettene til Hamas har ikke nådd målene - og regnet over hodene til beboere i Gaza.

Under uskyldige beboeres hus ligger tunnelene til Hamas for smugling av blant annet våpen, i den såkalte «Metroen». Den er også et israelsk mål.

Les også: Hijab-tvang til nye høyder i Iran

Et skjold for å kunne fortsette

Et annet eksempel, som merkelig nok ingen norske medier har rapportert om, er angrepene mot høyblokka som huser lokalene til AP og Al Jazeera i Gaza. Det lates som at målet var utenlandske presse.

Den israelske hæren har hevdet og vist bevis til amerikanske myndigheter at bygningen huser informasjons- og planleggingskontoret til Hamas. Det er skrevet også om dette i store aviser som Times of Israel.

Terrorgruppen Hamas bruker nettopp slike vestlige byråer som skjold for å kunne fortsette sine aktiviteter i fred.

Pisker opp hatstemning

Jeg har selv opplevd rakettangrep over Teheran, da krigen mellom Iran og Irak foregikk. Jeg unner intet menneske dette. Sivile bør beskyttes mot farene og traumene av slike angrep, uansett religion eller etnisitet.

Det er klart at ingen liker å bevitne andre menneskers lidelse. Det er grusomt å se på at barnefamilier, barn og handikappede er fanget på et lite sted som Gaza, uten å ha noe sted å rømme til.

Like fullt kan man heller ikke unngå å føle sympati for de israelske sivile, og ikke ta side med en ekstrem terrorgruppe som Hamas.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Vestlige og norske medier pisker opp hatstemning mot israelere og jødene i vesten.

Det har allerede vært demonstrasjoner med Anti-semittiske slogans i enkelte byer i Europa. Enkelte Palestina-venner uttrykker savn etter Hitler på sosiale medier. Dette er farlig, fordi det gir et generelt inntrykk av at jødene er farlige, blodtørstige barnemordere.

En historisk versjon av dette er det vi har hatt i en antisemittisk innstilling, der jødene ble avbildet som individer som ofret barn og drakk blodet deres.

Norske mediers ensidige rapportering minner meg - og mange som meg - om nettopp dette.