På hovedjernbanestasjonen i Berlin blir nå de tusenvis som daglig ankommer diskret voktet av politi i sivil. I forrige uke ble det avslørt at et større antall menn forsøkte å komme i kontakt med enslige kvinner, kvinner med små barn - eller barneflyktninger som ankom uten voksenpersoner. Flyktningene fikk tilbud om overnatting - eller sågar penger for å bli med.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hjemmesykepleier?

Andre blir tilsnakket med tilbud om godt betalt jobb i hjemmesykepleien.

Det er først og fremst kvinner og barn som ankommer Berlin i hundretall med hvert av de overfylte togene fra Warszawa, eller busser direkte fra den polsk-ukrainske grensa. Men mange har vært innom i flere andre østeuropeiske land på veien til Berlin - og det er gjerne snakk om totalt utslitte mennesker som har tilbrakt over en uke på reisefot. De er alle sterkt preget av dramatiske erfaringer og dyp bekymring for de mange som måtte bli igjen i krigen - ikke minst brødre og fedre.

Bortvist

Flere av de frivillige hjelperne fortalte i forrige uke sine foresatte om at de var blitt tilbudt penger for å peke ut ekstra fortvilte kvinner - folk som det ville være enkelt å manipulere. Dermed gikk alarmen, og Forbundspolitiet begynte å kontrollere mannfolk som bare drev rundt på stasjonen. Ikke så rent få har i løpet av de siste dagene fått forbud mot å oppholde seg i området.

Les også: Inge Deutschkron (1923-2022): «Ubåten som narret Hitler»

En polititalsmann sier i flere lokale medier at etterforskerne til nå har notert seg navnene på et par dusin potensielle gjerningsmenn - og allerede slått fast at flere av dem har lange og ubehagelige rulleblad. «Problemet er at vi ikke kan bevise at disse mennene hadde skumle hensikter», påpeker talsmannen.

Jernbaneområdet blir nå også patruljert av sivile betjenter - som alle er på utkikk etter karer med urent mel i posen.

Pedofile

En talsmann for politiets fagforening sier rett ut til avisa die Welt at det blant annet dreier seg om flere voldsdømte menn med tilknytning til prostitusjon og menneskehandel. Det skal lite fantasi til for å forestille seg hvorfor de plutselig opptrer som vennlige hjelpere overfor ukrainske kvinner.

Og hvorfor dømte pedofile nå om dagen henger rundt på jernbanestasjonen hvor det hele tiden ankommer enslige barneflyktninger fra Ukraina, kan heller ikke være noe større mysterium.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Frivillige

For å ta av for de første bølgene, ble det umiddelbart etter begynnelsen av krisen bestemt at også overnatting hos frivillige vertskap skulle tas i bruk. Og tilslutningen var enorm. Men flere av hjelperne var fra begynnelsen skeptiske til ordningen - nettopp med tanke på kvinnene og barnas sikkerhet. Disse overnattingene ble imidlertid registrert sentralt - og de ansvarlige kjenner navnene på de forskjellige vertskapene.

Les også: Zelenskyj langer ut mot Russland i ny tale: – De har ikke styrke nok

Øst-Europa

Førstestatsadvokat Anne Simon i München advarer om tilsvarende tilstander i delstaten Bayern, men gjør det klart at myndighetene kjenner problemet. Hun er imidlertid sterkt bekymret for sikkerheten for mange ukrainske kvinner som flykter til land som Ungarn, Bulgaria og Romania - som lenge før krigen var beryktet som sentrum for handel med tvangsprostituerte kvinner fra nettopp Ukraina.

I Berlin blir flyktningene foreløpig innlosjert i oppvarmede togvogner eller i digre saler på messesenteret og den nedlagte flyplassen Tegel. De lokale myndighetene melder om minst 10.000 daglige ankomster. Ingen kan vite når strømmen avtar - men mange tyske eksperter forutsier at det totale antallet flyktninger kan bli så høyt som mellom fire og seks millioner. En stor del av disse ønsker seg først og fremst til Polen eller Tyskland.

Stavrum & Eikeland: - Vesten må forholde seg til Putin i 10 år

Corona

Overborgermester Franziska Giffey i Berlin konstaterer at veldig mange bruker Berlin som utgangspunkt for å reise videre til andre tyske byer - steder hvor de har slekt eller venner. Men mange blir også i den tyske hovedstaden - en situasjon som hurtig kommer til å bli utfordrende.

Et problem som foreløpig ikke har kommet på bordet, er for eksempel det faktum at bare 30 prosent av ukrainerne er vaksinerte. For tiden dør det 250 mennesker daglig i Tyskland på grunn av pandemien, og frykten er stor for et nytt utbrudd som en direkte konsekvens av tilstrømningen med ubeskyttede - samtidig med at de fleste corona-tiltakene blir avviklet.

Les mer fra Norsk debatt

Barna

At ensomme barneflyktninger utgjør en spesielt utsatt gruppe, ble allerede sist tirsdag gjort klart i EU-parlamentet, der kommisær Ylva Johansson karakteriserte det som «en stor risiko» for at de kan bli utsatt for menneskehandel».

Jeg ruslet en søndags-tur rundt på Hauptbahnhof og så på menneskemengdene - og på de utallige hjelperne som kryr rundt alle vegne og er godt synlige på grunn av sine oransje vester. I rulletrappene så jeg kvinner i ulike aldre - med all verdens ulykke malt utover ansiktene. De nærmest halte med seg ungene sine, som også bærer preg av uker med ubeskrivelige opplevelser og erfaringer.

Rekkene med luksusprodukter på lystavlene blir med jevne mellomrom avbrutt av et oppslag med de ukrainske nasjonalfargenes som bakgrunn - og forfattet på tysk, russisk og ukrainsk:

En advarsel til alle nyankomne om å vokte seg for menneskehandlere.

Velkommen til Berlin.