Gå til sidens hovedinnhold

Menneskerettighetsbruddene som ikke når Facebook

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste uken har vist verden hvor stor makt de sosiale mediene har, stormingen av Kongressen har kommet tett på oss alle nettopp på grunn av deling av bilder og videoer på for eksempel Twitter. Og selv om jeg nesten ikke klarer å tro på bildene jeg ser fra USA, tenker jeg i mitt stille sinn på alle bildene vi ikke får se fra andre steder i verden.

Kina for eksempel, har en vanntett brannmur på internett som gjør det nesten umulig for Kinas innbyggere å dele ting med resten av verden, vestlige SoMe sider er forbudt og de mediene som finnes er eid av staten. Hvordan skal da en menig innbygger i verdens største land kunne varsle når ting ikke er som det skal?

Vi ser allerede eksempler på hvor urettferdig og skummelt det er med det Kinesiske systemet, for Kina har i skrivende stund snart 1,5 millioner Uigurer blitt tvunget inn i fengsler og leire for å renske deres muslimske tro og kultur.

Ingen av de som er rammet blir dømt til opphold i disse leirene, som Stasi og Gestapo før dem velger Kinesisk politi å kidnappe folk på åpen gate for å skremme. Dette er i seg selv grove menneskerettighetsbrudd og et stort problem for Kina og verden, men jeg mener allikevel at kanskje det mest skremmende er at vi ikke hverken ser eller hører noen ting.

En klok mann sa engang at vi kan måle friheten i et land ut ifra hvordan myndighetene behandler sine innbyggere når ingen ser på, og det har med tiden blitt alt for tydelig at Kina på ingen måte er et fritt land. Kinesiske innbyggere kan ikke ta denne kampen selv, for de har ikke ytringsfrihet eller friheten til å organisere seg.

Det er på høy tid at Norge sier tydelig ifra at Kinas behandling av sine etniske minoriteter ikke går lenger. Konsentrasjonsleirer og etnisk rensing hører fortiden til, og vi må alle være klar over hva Kina gjør.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus