Forrige ukes skandale hadde ulmet i noen dager, etter nyheten om at nestformann Georg Nüsslein i Forbundsdagens kristeligdemokratiske gruppe (CSU og CDU) i fjor vår hadde tjent seks-syv millioner kroner på å formidle salg av FFP2-masker til regjeringen. Nüsslein brukte sin politiske innflytelse til å kontakte de ansvarlige i helsedepartementet for å få dem til å bestille sterkt overprisede masker fra underleverandører i valgdistriktet hans.

De to søsterpartienes ledere greide å bagatellisere saken inntil det på torsdag ble kjent at en annen kollega fra CDU/CSU-gruppa i Forbundsdagen hadde strøket inn to-tre millioner kroner på samme måte. «Min fortjeneste utgjorde bare vanlig markedspris», uttalte Nikolas Löbel (34) - og høstet en skit-storm av de sjeldne.

Les også: Med faks på tysk virusjakt

Vil bli

I løpet av søndagen erklærte begge at de trekker seg fra alle politiske verv - men at de vil fortsette ut valgperioden som vanlige medlemmer av Forbundsdagen. Sagt på en annen måte: Høy lønn og mange privilegier - ikke minst overfete pensjonspoeng - vil de ikke gi avkall på.

Det ser foreløpig ikke ut til å gjøre inntrykk på noen av dem at partiformenn og partisekretærer anmoder begge direkte om å gi opp vervene sine og pelle seg ut av Berlin.

Velgernes reaksjon kom hurtig i form av en massiv tilbakegang på meningsmålingene. Til helga er det delstatsvalg i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Begge stater regjeres av populære ministerpresidenter som begge kommer til å gjøre det så skarpt at resultatene ikke kan benyttes som måleinstrument for strømninger på landsbasis. Sosialdemokratene (SPD) ligger hos Malu Dreyer i Rheinland-Pfalz på rundt 30 prosent, mens det i Winfried Kretschmanns Baden-Württemberg ligger an til over 30 prosent for den grønne landsfaderen og under 10 prosent for SPD.

Les også: Tyskernes kamp om vaksinen

Straffen

Ett av de store spørsmålene blir ikke om men hvor brutalt velgerne kommer til å straffe kristeligdemokratene i de to delstatene.

CDU/CSU lå for ett år siden på behagelige 40 prosent på landsplan, men har i løpet av den siste tiden dumpet ned på 32 prosent. Fortsetter trenden - i kombinasjon med at De grønne vokser sterkt - kan det hurtig bli slutt på drømmen om at også Angela Merkels arvtaker skal komme fra CDU. Mange kristeligdemokraters største mareritt for tiden, synes å være tanken på å måtte spille lillesøster i en grønt ledet koalisjon.

Ingen snakker ennå høyt om muligheten for at CDU kan krympe så sterkt at det havner på opposisjonsbenken i Forbundsdagen. Men også dette alternativet begynner å bli synlig.

Misnøyen over det politiske Tysklands omgang med pandemien blir stadig mer hørbart, i takt med at det meste har gått - og går - galt med så vel vaksinering som anskaffelse av materiale for hurtigtesting. Mens helseminister Jens Spahn forsøker å skyve ansvaret for egne fadeser over på Merkel og de 16 ministerpresidentene, må han nå finne seg i selv å bli utpekt som syndebukk.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad.

Helan og Halvan

Fredag bekjentgjorde Angela Merkel at regjeringen har utpekt en «taskforce» som skal sørge for innkjøp av rikelig med hurtigtester - slik at alle tyskere i den nære fremtid kan få minst en gratis test i uka. Helseminister Jens Spahn og regjeringens andre ulykkesfugl - samferdselsminister Andreas Scheuer - ble satt til å lede arbeidet.

CSU-profilen Scheuer har skaffet seg ry for å være mannen som presterte å påføre staten et milliardtap i kjølevannet av at EU-domstolen stoppet innføringen av brukeravgift på de tyske motorveiene - og etterpå lyve så det sprutet under forklaringene sine til den parlamentariske undersøkelseskommisjonen.

Observatørkorpsets dom kom hurtig og nådeløst: Når regjeringens svar på Helan og Halvan - i løpet av de kommende to-tre uker - har fått kjørt oppdraget sitt i veggen, kommer Merkel til å gi dem sparken med fynd og klem - slik hun er kjent for å gjøre det med folk som ikke vil høre.

Les også: Reddet fra korona - døde av ensomhet

Toppen av et isfjell?

Ikke før var de to kristeligdemokratiske representantene med digre ekstrainntekter fra maskesalg sluppet ut av sekken, så ville talsfolk for opposisjonspartiene vite om CDU/CSU-lederen vet om flere som utnyttet fjorårets innkjøpskaos på samme måte. Fra partiet Die Linke blir det nå snakket om nettverk i Forbundsdagen av CDU-representanter som systematisk skaffer seg selv og sine venner ekstra inntekter av det slaget som til forveksling kan ligne korrupsjon.

Skulle det i løpet av inneværende uke komme flere avsløringer, kan kristeligdemokratene se frem til et par riktig ubehagelige nedturer under helgas delstatsvalg. Velgernes raseri vil imidlertid ikke være overstått med en regional protest - men snarere bli begynnelsen på et grasrotopprør mot Berlin-eliten, regjeringen og ministerpresidentene.

Les også: Vladimir Putins klassereise: Fra to rom i Dresden til palass ved Svartehavet

Upopulære Angela

For seks år siden gikk Angela Merkel - i løpet av få måneder - fra å være Tysklands desidert mest populære politiker til å bli en av landets mest forhatte under flyktningkrisa. De første månedene av Covid-bekjempelsen under Merkels ledelse førte henne tilbake til toppen av popularitetsmålingene. Men nå befinner regjeringssjefen seg på nytt i meningsmålernes utforbakke.

Merkel er nødt til å levere i en fart, sørge for at millioner av allerede leverte vaksiner omsider når frem til de mange sentrene som er bygget opp rundt omkring i delstatene og å innfri løftet om å skaffe rikelig med hurtigtester. Samtidig må hun takle en pandemi med stigende smittetall og stadig flere britiske mutanter i kombinasjon med en «forsiktig» gjenåpning av samfunnet.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Bære staur

Reglene er ulike i hver enkelt delstat, og frustrasjonen over åpenbart urimelige tiltak får protestene til å bli stadig mer hørbare - i takt med at deler av næringslivet går konkurs og hundretusener mister jobb og inntekt. I en slik situasjon blir det eksplosivt av at «de i Berlin» ikke kommer på noe bedre å drive med under katastrofen enn å plyndre statskassa - og samtidig bekrefte de verste konspirasjonsteoretikernes dystreste påstander.

Om Erna Solberg for tida skulle tenke at hun bærer på en tung bør, så kan hun kaste et blikk på sin tyske kollega og trekke et lettelsens sukk. For er det noen som bærer staur om dagen, så er det Merkel.

PS: Mens Nikolas Löbel nå har trukket seg helt tilbake og også har meldt seg ut av CDU, driver CSU-ledelsen et massivt press for å tvinge Georg Nüsslein til å øyeblikkelig forlate parlamentet - og å gi sine ekstra inntekter til et godt formål.