Merkevaren Norge kan snart være i fritt fall over store deler av Asia. Men Norge vet det ennå ikke:

13. april kan man lese et intervju med den nye Innovasjon Norge-direktøren til India, Cristian Valdes Carter i indiske Economic Times.

Han presenterer alt hva norsk næringsliv har å by på. Veldig bra. Så går han videre til Bollywood-industrien. At den er stor og har et stort potensial, og hvordan Norge på sin side har noen av de beste opptaksmulighetene i verden. Han hevder også at han har et klart inntrykk av at det er god relasjon mellom Innovasjon Norge og det indiske miljøet i Norge.

Les også: Norge fortjener bedre

Jeg vil gjerne like å høre hvilket indisk miljø i Norge Valdes Carter refererer til.

Det jeg stusset mest over er hvordan han snakker om Bollywood og muligheter i Norge, kun et par uker etter at en av Indias ledende skuespillerinner, Rani Mukherjee, annonserte at hun skal spille hovedrollen i filmen: «Mrs Chatterjee vs Norway».

Mukherjee er ingen hvemsomhelst. Hun spilte en av hovedrollene i «Kuch Kuch Hota Hai» - den tredje største kassasuksessen i India noensinne.

Mrs Cahtterjee vs Norway handler om da barnevernstjenesten i Stavanger i 2011 fratok et indisk foreldrepar omsorgen for to små barn.

Nå blir altså den kontroversielle saken Bollywood-film, med millioner av seere over hele Asia.


Saken er enda et eksempel på manglende forståelse i Norges møte med en annen kultur:

Det er typisk norsk å være god. Vi vet best, våre løsninger er best, også når det kommer til barneoppdragelse. Det er kanskje riktig, men det hjelper ikke.

Det etterlatte inntrykket i Asia etter filmen vil være at Norge er et inhumant land med et barnevern som stjeler barn.

Jeg ville tro Valdnes Carter burde være mer opptatt av å tenke brannslukking når merkevaren Norge nå vil bli satt i et ekstremt dårlig lys, gitt Rani Mukherjees enorme outreach.

Innovasjon Norge har ansvaret for å selge Merkevaren Norge til India. De skal skape merverdi for alle norske aktører og produkter, og bidra til økt eksport, økt tilgang til internasjonal kapital og prosjekter, tiltrekke seg talenter og de «riktige» turistene.

Merkevaren Norge handler om å posisjonere Norge ved å fortelle en felles historie om hvem vi er, hvor vi kommer fra og hva vi kan tilby. I tillegg omfatter satsingen en rekke verktøy som norske bedrifter kan benytte seg av i sitt arbeid i utlandet, og derigjennom bli mer synlig internasjonalt slik at de kan bli valgt av flere utenlandske kontraktspartnere.

Les flere innlegg på Nettavisen Norsk debatt

Jeg tillater meg å gi Christian Valdes Carter og Innovasjon Norge et par råd:

Råd nummer 1: Se på «Mrs Chatterjee vs Norway» som en krise. En ekte krise som truer merkevaren Norge, hvis utfall er usikkert. Opptak av filmen vil bli satt i gang snart. Ta tak i saken og jobb ut ifra et mål om å redusere de negative konsekvensene for merkevaren Norge. Sett sammen en gruppe som kan håndtere det som kan komme de neste to årene. Ta med dere Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Utenriksdepartementet. Det er bedre å ta store grep i starten og heller nedskalere.

Råd nummer 2: Two faces-strategi er en dårlig strategi. Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet verken kan eller bør operere med to ansikter - med ett ansikt utad i holdninger de utrykker i strategi og i andre kommunikasjonsoverflater, og et annet ansikt innad med andre holdninger og en annen atferd som kommer til utrykk i en-til-en møter med indere, indiske diplomater og norsk-indere.

Man trenger ikke veldig mye kunnskap og innsikt for å forstå hvor ødeleggende filmen Mrs Chatterjee vs Norway vil kunne være for merkevaren Norge.

Min erfaring med Innovasjon Norge er at de har hatt et virkemiddelapparat som ofte løser sitt samfunnsoppdrag med arroganse, nedlatenhet - og noen ganger rasisme. Den nye lederen i Innovasjon Norge har nå muligheter til å møte India på en ny måte. Jeg håper han bruker mulighetene godt, og at ovennevnte bare var et lite feilsteg på vei mot en ny retning.

Her er det bare å rulle opp ermene og sette i gang for Valdnes Carter: Merkevaren Norge kan være i fritt fall.