Den oppsiktsvekkende saken rundt tennisproffen Peng Shuai (35) kan utvikle seg til en skikkelig hodepine for den kinesiske ledelsen.

Les også: Krever svar fra Kina etter absurd forsvinningssak: - Dypt bekymret

Forhistorien er som tatt ut fra en dårlig mafiafilm:

For tre uker siden la Shuai ut en melding på det sosiale mediet Weibo, det kinesiske svaret på Twitter. Her anklaget hun Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelt overgrep for ti år siden.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kort tid etterpå forsvant Peng Shuai sporløst. Hun ble etterlyst av det internasjonale tennisforbundet for kvinner (WTA), og flere tenniskolleger engasjerte seg for hennes sak - deriblant superstjernen Serena Williams.

Så dukket det plutselig opp en email til WTA, angivelig fra Peng Shuai, hvor hun skriver at innholdet i meldingene om henne ikke er riktig:

«Nyhetene om meg, inkludert beskyldningene om seksuell trakassering, er ikke sanne. Jeg er ikke savnet, og jeg er heller ikke truet. Jeg bare hviler meg hjemme, og alt er fint», heter det i mailen.

Men emailen er altså ikke verifisert, og ingen har fått snakke med henne. Dermed truer nå sjefen for WTA, Steve Simon, med å trekke ut all virksomhet fra Kina dersom Peng Shuai ikke snarest blir «gjort rede for». Også FN krever flere bevis for at hun har det bra.

Les også: På tide å sette foten ned for de kinesiske bøllene

Ifølge CNN kan det bety tap på flere hundre millioner dollar for WTA, i form av kontrakter og arrangementer i samarbeid med kinesiske sponsorer. Det vil selvsagt også kunne bety tilsvarende tap for kinesisk næringsliv.

Nå er ikke den brutale oppførselen til det kinesiske lederskapet akkurat ukjent.

Mye har vært skrevet om behandlingen av uigurene og fangeleirene i det nordvestlige Kina, maktovertakelsen i Hong Kong og truslene mot Taiwan. For få år siden fikk Norge smake «fryseboksen» på grunn av fredsprisutdelingen til Liu Xiabo. Og så sent som i februar i år utpekte de felles norske sikkerhetstjenestene Kina som en av de største truslene mot norsk sikkerhet.

Derfor er det kanskje ikke overraskende at heller ikke metoo-bevegelsen har slått riktig til i Kina.

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen

Dels kan det ha sammenheng med eldgammel kultur og kjønnsrollemønstre. Men heller ikke den revolusjonære «vekkelsen» med Mao Zedong er særlig ærerik:

Ett av de mest oppsiktsvekkende avsnittene i boka Formann Mao - livlegens beretning, som kom ut på norsk i 1996, omhandler diktatorens personlige hygiene. Her framkommer det blant annet at den høyst elskede partiformannen ikke vasket seg nedentil.

Han ville heller «vaske seg i sine konkubiner».

Hvordan den hygieniske situasjonen er hos nåværende partiformann og president, aner jeg ikke. Til gjengjeld ser det ut altså ut som om «ubehagelige» folk og beskyldninger kan forsvinne fra jordens overflate.

Les mer fra Norsk debatt

Om det internasjonale tennisforbundet for kvinner (WTA) virkelig manner eller kvinner seg opp til å sette hardt mot hardt i denne saken, ville det kunne få stor betydning.

Ikke bare for en kjent tennisspiller. Men kanskje aller mest for å vise idrettsbevegelser over hele verden at de faktisk kan gjøre en forskjell.

Ikke minst kunne det være en prøvestein for alle de som vurderer boikott eller eventuelle andre aksjoner foran OL i Bejing eller fotball-VM i Qatar.