Nå tegner det seg omriss av en vanvittig kriminalhistorie – med milliarder av euro i potten, samt en KGB-elskerinne, russiske oligarker og amerikanske myndigheter som sentrale aktører.

Sporløst

Firmaet hans satte bokstavelig talt himmel og jord i bevegelse, da meldingen den 7. april 2018 tikket inn om at toppsjefen var forsvunnet i de sveitsiske Alpene.

I løpet av de påfølgende timene rykket sikkerhetsavdelingen fra Tengelmann inn i St. Moritz og startet tidenes største søk. Helikoptre fløy inn militære hjelpemidler og 60 fjellførere ble satt inn i jakten.

Men noen dager senere måtte letingen innstilles, etter at tusenvis av spalter og grotter i området var gjennomsøkt.

Haub etterlot seg kone og parets voksne tvillinger.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Karl-Erivan Haub sto i spissen for et verdensomspennende konsern med 90.000 ansatte, en rekke supermarkedkjeder og en årlig omsetning på nærmere 100 milliarder kroner. Han var eldstemann av tre brødre, som eide hver sin tredjedel av firmaet de hadde arvet.

Umiddelbart etter eldstemanns forsvinning, brøt det løs åpen krig mellom arvingene og de to gjenværende brødrene – det dreide seg ikke minst om hvem som skulle overta den fremtidige makten.

Journalist

I mai 2021 ble Karl-Erivan Haub erklært død av en domstol i Köln.

En reporter fra TV-stasjonen RTL gikk for to år siden med å granske forsvinningen – på bakgrunn av et tips om at Karl-Erivan Haub slett ikke hadde mistet livet.

Den siste uken har journalist Liv von Boeticher stått frem på alle kanaler, med stadig nye avsløringer om hva hennes omfattende undersøkelser har avdekket.

Natt til fredag var hun til stede på debattprogrammet «Markus Lanz» for å legge frem flere journalistiske godbiter. Saken var forleden dag tema for et times tema-program i beste sendetid. Det RTL-eide ukemagasinet Stern fikk slippe til med omfattende innsikt. Så Boeticher – og forlaget hennes – har åpenbart dosert ut informasjonene med tanke på å etablere mest mulig oppmerksomhet omkring en avsløringsbok som blir sluppet i neste uke.

Siste bilde

Karl-Erivan Haub forlot tidlig om morgenen den 7. april 2018 hotellet sitt i St. Moritz og tok en lift oppover til Klein Matterhorn, der han må ha satt seg på en skiheis videre oppover. Mannen kan tydelig ses på en video som litt over klokken ni ble tatt på fjellstasjonen. Det besynderlige er at Haub allerede en halvtime tidligere hadde slått av mobilen.

Og hvorfor skulle en eksentrisk rikmann med permanent angst for bortføring og vold, plutselig bryte sitt eget mønster og dra mutters alene til fjells med avslått mobiltelefon? Han som ellers alltid var omgitt av en mindre hær med sikkerhetseksperter og lydige tjenere.

Videre graving satte reporterne på sporet av Haubs mobilregning fra den siste kvelden før han forsvant. Mens han ellers pleide å begrense samtaler til et minutt eller to, hadde han i løpet av kvelden snakket i til sammen to timer med et russisk telefonnummer.

Senere undersøkelser viste at det dreide seg om telefonen til en 20 år yngre skjønnhet, som Haub hadde truffet 10 år tidligere under et arrangement i St. Petersburg. Det dukket opp mange indikasjoner på at det må være snakk om et kjærlighetsopplegg. Og det sto også klart at kvinnen ikke bare driver med arrangement av events for rike kunder, men sannelig også er tilknyttet KGB-arvtakeren FSB.

Biometrisk

Liv von Boeticher forteller spennende om hvordan hun fikk kontakt med israelske hackere som bydde på helt ferske bilder av Karl-Erivan Haub forfra og i profil – tatt i februar 2021 på en gate i Moskva. Undersøkelser med biometrisk utstyr viser at det med over 90 prosent sikkerhet dreier seg om korrekt mann.

I korte trekk, mener journalisten at toppsjefen for Tengelmann ikke bare hadde en affære med den russiske agenten, men at Haub også gjennom en årrekke hadde bedrevet fordekte forretninger med tvilsomme russere.

Les også: Ny tysk terror?

For å få bygd opp en kjede med supermarkeder, skal han – i hemmelighet og utenfor de offisielle regnskapene – ha satt over styr et betydelig beløp. Haub var også deleier i en russisk bank, der partnerne hans var dypt kriminelle oligarker.

Omfattende hvitvasking av svarte penger som ble foretatt gjennom banken, skal ha ført til at Tengelmann-sjefen landet i amerikanske myndigheters søkelys. Hadde han fått kunnskap om en hemmelig etterforskning? Var det i virkeligheten en flukt fra en truende katastrofe som fikk ham til å forlate sitt tidligere liv?

Eller ble Karl-Erivan Haub lokket av utsiktene til en helt ny tilværelse sammen med den russiske kvinnen?

Tre brødre

Også Karl-Erivans to yngre brødre, som begge er ansatt i konsernet, skal ha interessert seg voldsomt for virksomheten i Russland, og – bak storebrors rygg – ha hyret inn eksterne eksperter for å drive en diskret etterforskning. Forholdene mellom de tre var nok mer preget av intriger og motsetninger enn inderlig broderkjærlighet.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Etter de siste dagenes avsløringer, sendte statsadvokaten i Köln ut melding om at saken nå skal undersøkes – og at det kan bli aktuelt å kreve dødserklæringen av Karl-Erivan Haub opphevet.

Journalisten Liv von Boeticher synes å være sikker på at hun vet hva som skjedde: I stedet for å kjøre vanlig løype mot St. Moritz, skiftet Karl-Erivan Haub retning og dro i stedet ned igjen på italiensk side. Der ble han sikkert plukket opp og brakt vekk – med retning Moskva og et helt nytt liv med ny identitet.

Bok

Foreløpig har ikke RTL-folkene offentliggjort bildene som angivelig ble tatt av Halb for to år siden – på gaten i Moskva. Men når boken om saken om en uke eller to skal slippes, så spørs det nok om ikke denne godbiten også blir vist frem.

Og DA er nesten ikke annet for de tyske myndighetene å gjøre, enn å sette i gang en bred etterforskning.

HER ligger det sikkert mye snusk – og opplegg til flere år med avsløringer av kriminelle virksomheter på høyt nivå SAMT KGB, agenter, oligarker, pengevasking, korrupsjon og annet svineri.

Men best av alt blir nok alle de hittil hemmeligholdte historiene om livet på innsiden av Tysklands skyeste og mest tilbaketrukne milliardærfamilier.