Gå til sidens hovedinnhold

Millioninntekter og innavlede isbjørner

Husker du Knut - den verdensberømte isbjørnen i Berlin Zoo? Det gikk ikke så bra med ham. Og det går heller ikke så bra for arvtakerne hans.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Hjerteknuseren Knut kom til verden 5. desember 2006. Moren støtte de to ungene fra seg, men pleierne i Berlin Zoo grep inn og fôret dem opp med flaske.

Det vil si, bare Knut overlevde. Han var blitt 15 uker gammel og veide ni kilo, den første gangen fotografene fikk lov til å slippe inn.

Sjarmtrollet ble presentert av dyrepasseren Thomas Dörflein, som hadde flyttet inn i dyrehaven for å kunne være i nærheten av Knut 24 timer i døgnet.

Vokteren og den nusselige lille ble berlinernes yndlinger, og daglig sto hundrevis av barn i kø for å få se Knut tumle rundt - eller svømme i bassenget sammen med Indiana Jones-look-a-like Dörflein

Knut blir stor

Sommeren 2007 var det slutt på idyllen, da matchvekta røk over 50 og ledelsen ikke lenger turte å la vokteren få fortsette leken, uten å komme nærmere inn på hva som kunne tilstøte Dörflein. (Men vi kunne forestille oss det.)

Selv om Knut vokste seg stor og stygg - med en gråflekket pels som fikk ham til å se møkkete ut - fortsatte fanklubbens medlemmer å strømme til.

Og de kritthvite Knut-dukkene fortsatte å gå unna som varmt hvetebrød, noe som fylte de zoologiske kassene med klingende euro.

Mobbet

Knut ble flyttet til en innhengning med tre voksne isbjørndamer, som den første tiden mobbet ham fælt - og av og til skubbet ham i vannet. Thomas Dörflein kom av og til innom for å hilse på, men han passet ikke lenger inn i rollen som pappa for den fullvoksne isbjørnen.

Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Fansen begynte å skrive i avisen om at Knut virket ulykkelig. Sommeren 2008 døde Dörflein - og dermed var Knut helt alene i verden.

Men publikum fortsatte å komme og Knut kunne daglig høste applaus når han tasset noen runder - eller sågar kastet seg i vannet og tok noen svømmetak.

19. mars 2011 sto over tusen barn og betraktet dyret, da Knut plutselig gikk opp på bakbeina og begynte å bevege seg i sirkel. Før tilskuerne fikk sukk for seg, falt han i vannet og druknet.

Dagen etterpå sto selvutnevnte eksperter i kø for å legge skylda for tragedien på Zoo-sjefen og hans medarbeidere.

Kritikken gikk i korte trekk på at Knut hadde levd i en blanding av incest, stress og arvelige sykdommer. Millioninntektene hadde vært viktigere enn dyrenes velferd.

Genfeil?

En dyrevernsorganisasjon hadde nemlig funnet ut at Knuts stamtre var infisert med innavl. Faren hans - Lars - var sønn av et søskenpar. Og det så visst ikke bedre ut lengre nedover på stamtavla.

Dødsfallet skyldtes altså at incest hadde ført til endringer i dyrets genapparat - så dermed var det egentlig bare naturen som nå hadde satt en nødvendig strek.

Les også: TIX - bak pels, fjær og solbriller finnes en ung mann med stort mot

Det var sikkert fordi mora instinktivt visste at Knut og broren ikke kunne leve lenge, som i sin tid hadde gjort at hun støtte dem fra seg. Om det ikke ville ha vært bedre å la begge dø umiddelbart etter fødselen?

Undersøkelsen av liket viste at Knut led av en hjernehinnebetennelse og at infeksjonen også hadde slått seg på ryggmargen. Dette var årsaken til hans merkelige oppførsel, før han ramlet i bassenget og druknet.

Selv om Berlin Zoo formelt sett ikke kunne bebreides, så ble det bestemt at isbjørnene for fremtiden skulle ha mye bedre plass og vesentlig mindre stress med hverandre. Innavl skulle det også være slutt med.

Ny «Knut»

For to år siden sto jubelen i taket, da den ni år gamle isbjørnen Tonja nedkom med sin førstefødte - som sporenstreks fikk sponsoravtale med Hertha Berlin og ble oppkalt etter fotballklubben.

Hertha var ikke bare fri for spor av innavl, dyret var som skapt for å bringe friskt blod til incest-plagede isbjørnstammer i dyrehaver over hele Europa.

Og selvsagt håpet Zoo-ledelsen på en lignende dille som med Knut. Det går fortsatt gjetord om hvilke fantasisummer som ble tjent på ham.

Denne uka kom sjokkmeldingen fra Berlin Zoo. Også Hertha er resultat av tjukkeste innavl.

En forsker på institusjonen i Moskva hvor Tonja kom til verden i 2009 ble nylig mistenksom da hun registrerte ulike fødselsdatoer i dokumentene.

Hun konstaterte at det to dager tidligere var kommet en annen isbjørnunge til verden, og at de to små var blitt oppbevart i den samme innhengningen. En vokter hadde rett og slett forvekslet de to smårollingene - som var like som to dråper vann.

Les mer fra Norsk debatt her

Feil Tonja

Denne ulykken førte til at feil Tonja kom til Berlin, der hun ble satt i avl med en hann som skulle vise seg å være hennes egen bror. Resultatet var Hertha - som ikke lenger gjelder som kandidat for å skaffe nytt blod til europeiske isbjørnfamilier.

Ergrelsen over hele fadesen var til å ta og føle på, da Zoo-direktøren tidligere i uka måtte invitere de lokale mediene til zoom-møte.

Direktør Andreas Knieriem vedgikk at mye har gått galt i denne saken. Han slo fast at Hertha BSC - tross alt - har gitt beskjed om at sponsoravtalen løper videre, men at Berlin Zoo selvsagt vil sørge for at isbjørnen Hertha aldri blir drektig.

Trøsten - i hvert fall for Zoo-lederne - får nå være at Hertha kommer til å tilbringe resten av livet som en enslig dame i Berlin Zoo - og kanskje til og med blir like populær som Knut i sin tid var.

– Hun er jo en strålende isbjørn, som de uttrykker det.

Mon om publikum vil se det på samme måte.

Kommentarer til denne saken