Gå til sidens hovedinnhold

Milliontraktor til kroner 300 000

Sigurd Flydal ser bare dyre traktorer. Men det kunne ha vært hest og kjerre i stedet.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I et debattinnlegg i Nettavisen kan man lese Sigurd Flydal skrive om oss bøndene som kommer kjørende i sine milliontraktorer.

Han gir seg selv tittelen «tidligere grisebonde», noe som er passende. Det virker nemlig ikke som han har den fjerneste anelse om noen av tingene han snakker om, som man også ser i mangelen på informasjon og fakta i påstandene han bærer med seg.

Kanskje er grisebonde noe han var i et tidligere liv, før traktoren sin anmarsj?

Les saken her: I dag ser vi kornbøndene komme rullende i sine milliontraktorer

Kjøttbønder og kornbønder

For Flydal understreker at det er forskjell på kornbønder og kjøttbønder. «Kjøttbøndene» er de «ekte bøndene», mens «kornbøndene», i mangel på et bedre ord, da bare må være «wannabe bønder».

En kornbonde, som han sier, jobber jo bare 14 dager om våren og 14 dager om høsten og krever flere årsverk betalt for jobben dem gjør.

Så klart gjør ikke kornbønder noe annet arbeid enn på våren og høsten. Det er ikke noe sprøyting, gjødsling, forberedelser før innhøsting og såing. Bøndene driver så klart ikke med brøyting på vinteren, vårrengjøring av gatene, kapping av ved, skogsarbeid, gress eller annet arbeid resten av året heller.

Klart, spørsmålet er jo om de likevel trenger utstyr i millionklassen for å gjøre denne jobben.

Traktorpriser

På bildet som fulgte artikkelen, så man traktorer som ser ut til å ha en gjennomsnittspris på rundt 300 000. Slår man alle på bildet sammen, så har man ikke engang traktorer for tre millioner.

Dette er da bruktprisen på traktorene. Kanskje har bøndene kjøpt nye, kanskje har de kjøpt dem brukt. Det er likevel en investering de ikke kan klare seg uten.

Kravet om stadig mer effektivt jordbruk, hvor det lønner seg å ha større dyrket areal og da mindre småbønder, lager et miljø hvor det kreves større, dyrere redskap for å få jobben gjort i tide.

Bøndene jobber ikke noen uker på våren og slutten av høsten fordi de er late, men fordi det er et gitt vindu de har på seg.

Utsatt gruppe

Som de fleste er klar over, så er bønder en veldig utsatt gruppe når det kommer til inntekter. Temperatur, fuktighet, regn, sol – ja, alt påvirker tiden de kan så og høste inn produktene.

Dette gjør at bønder i større grad enn mange andre lider av feil på maskinene de bruker. En produksjonslinje, som får en maskin til å ikke fungerer eller en varebil som blir stående, gir kanskje stopp i noen dager for de fleste bedrifter.

Bonden kan derimot se for seg mesteparten av sine inntekter fra jordbruket forsvinne det året. Bonden sitt redskap må derfor fungere optimalt i disse periodene.

Traktoren står jo heller ikke rolig resten av året, sånn som Flydal ser ut til å tro. I mye av dette, ligger grunnen til at bonden må ha nyere traktorer og treskere. De fleste av disse er likevel ikke verdt halvparten av det Flydal påroper.

Stordalens dyre hoteller

Jeg stiller meg spørrende til kommentarer om redskapene til bøndene egentlig er så flotte, dyre og nye.

Man ser ikke en gammel Mercedes taxi, og tenker «her er det en som reiser rundt og flotter seg i millionbilen sin», på samme måte som man ikke tenker at en person med gravemaskin bare prøver å flotte seg med dyre leketøy.

Når er det man hørte at Stordalen ikke burde få støtte på grunn av koronanedstengelsene, fordi han hadde så dyre og nye hoteller?

Vi prater heller ikke om at restauranter burde hatt eldre, dårligere bygninger og kjøkken fra 80-tallet. For da hadde de vel hatt råd til å betale 25 prosent merverdiavgift i stedet for 15 prosent.

Dette blir så klart tullete. Det vet også alle. Alle utenom Flydal.

Det flate Østlandet


For Flydal ser ikke ut til å ha innsikt eller forståelse for situasjonen han prøver å beskrive. Han snakker om at bøndene på det flate Østlandet ikke trenger forhjulsdrift.

Traktorer blir så klart ikke drevet på forhjulsdrift, noe de fleste som kan noe om kjøretøy generelt vet, og tydelig kan se grunnen til.

Firehjulsdrift har derimot blitt mer og mer vanlig på traktorer, ettersom bonden må bruke den til flere og mer varierende arbeidsoppgaver. Dette er så klart bare toppen av et stort isberg, bestående av Flydal sin manglende innsikt.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er så mye man kan si om hvorfor bonden trenger statsstøtten, hva som påvirker prisen av kjøtt i butikken, hvorfor vi trenger bønder og hva som skjer med jordbrukseiendommer hvis de kan disponeres fritt.

Flydal ser ikke ut til å forstå nyansene i dette. Han ser ikke at det er mange faktorer som påvirker og driver bonden sine investeringer og levemåte.

Flydal ser bare dyre traktorer, som kunne ha vært hest og kjerre i stedet.

Kommentarer til denne saken