Gå til sidens hovedinnhold

Min mors bøker

Denne høsten har vært en reise gjennom 500 bøker som jeg arvet da min mor døde i fjor.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg har grått. Jeg har ledd.

Og jeg har brukte tid på å finne ut av hva jeg skulle gjøre med bøkene. Løsningen har gitt meg mye. Dette har vært en fantastisk glede som fortsatt pågår.

Overveldende

Fem hundre bøker er overveldende mange bøker. Å ta vare på bøkene hjemme hos meg kommer ikke på tale. Jeg har ikke plass til det.

Min første tanke var å ringe et antikvariat. De var slett ikke interessert i å overta. Mange loppemarkeder betakker seg også.

Jeg dro derfor på Ikea og kjøpte 20 blå bærenett. Når jeg fyller et slikt nett med bøker blir vekten cirka 25 kilo. Jeg klarer å bære 50 kilo ved å henge et nett på hver skulder og balansere ned trappene og ut i en liten bil som blir fylt til randen.

Det tar en time å kjøre første lass med bøker fra mors hus og til der jeg bor. Jeg må kjøre tre turer for å få med alt.

Les også: Det som dreper deg på 15 minutter

Gyllent innhold

Jeg tar en blå Ikeapose og setter den på spisebordet. Jeg griper den første boken. Det er en tynn, liten, grå bok. Den ser helt uinteressant ut.

Men boken inneholder gull.

Det er en bok i husstell som min mor fikk tildelt da hun fikk syv års folkeskole på 50-tallet. Det meste av innholdet er forfattet av myndighetene i 1904. Denne boken skulle gjøre jenter til voksne, ansvarlige kvinner. De lærte slike ting som at du bør ha håret i et skaut når du laget mat, og at øsen ikke skal bli stående i melkemuggen for da slipper bakteriene lettere til.

Her kan du lese flere petiter fra Baard Fiksdal

Jeg ser på en vilkårlig oppskrift som forteller hvordan man kan lage arme riddere uten egg. Du skal dyppe loffskiver i melk og krydder og steke disse i panna. I slutten av oppskriften står det, i parentes riktig nok, at retten blir bedre om man har i et egg.

Sykehuset i Vardø

Min mor jobbet i starten av 60-årene som ufaglært assistent på et sykehus i Vardø. Hun tok blodprøver og hjalp til med enkle funksjoner. Her fikk hun utlevert en liten bok, som er en ordliste med forklaring av vanskelige ord som leger og sykepleiere kunne finne på å bruke.

Min mor har hatt boken i brystlommen. Den har glidd opp og ned av lommen så mange ganger at skriften på forsiden er slitt bort. Hun har gjort små notater.

Skrekk og gru, hvis jeg hadde kastet denne skatten av en bok.

Bokutdeling i sosialt lag

Min mor ble 77 år og samlet på alt som kom i hennes vei. Disse bøkene gir mange glimt fra hennes liv.

Jeg holder hver bok i hånden og tenker: Hvem er det jeg kjenner som kan tenkes å bli glad for å få denne boken?

Jeg lager en omfattende plan. Det første som så skjer, er at det blir lørdag - og sammen med kona er jeg på middag hos gode venner i Asker. Når vi kommer til kaffen tar jeg ordet og sier:

Nå skal vi i gang med noe nytt jeg har begynt med. Jeg skal gi bort fem hundre bøker som jeg har arvet av min mor. Så til deg Eva, som jeg vet er et frisinnet menneske, har jeg tatt med boken «Erotiske folkeeventyr», og håper du vil lese et eventyr høyt for din mann på sengen hver kveld. Og til deg Heidi, har jeg tatt med boken om Hanna Winsnes kokekunster - og håper at du vil lage en av oppskriftene neste gang vi møtes. Og til deg Jon, som elsker å lese om Julius Caesar og andre gamle italienere, har jeg funnet verdenshistoriens første novellesamling som heter Decameronen (fra 1350-53), en praktutgave i to bind.

Les også: Fyrbøter fra helvete

Jeg kjenner ikke så mange på jorda som ville bli kjempeglad av å få Decameronen, men det blir Jon, og på denne måten blir vi begge fornøyde.

Gledesfylte uker

Ukene som følger blir fylt av gleder.

Til kollega Torbjørn sier jeg:

Min mor var som deg og stemte Høyre hele livet, men hun var også fan av SV-leder Hanna Kvanmo. Så nå skal du får Hanna Kvanmos samlede verker (to bøker), og du Lena skal få boken som min mor brukte for at min søster skulle bli god i engelsk. Den kan du teste ut på sønnen din. Og du Even får noen bøker om vin og dessuten Pesten av Camus, som du lenge har ønsket å lese og som det nå blir anledning til å ta fatt på i høstferien. Og du Hege, som har gjort om hagen til et slags småbruk og elsker alt som vokser, og særlig det som kan spises, har jeg med to tykke bøker om hageplanter. Og du Ingunn får fire bøker av Bent Stiansen, tar du en utfordring og lager Tiramisu slik mesterkokken ville gjort det?

(Det har Ingunn lovet å gjøre).

Nytt liv for bøkene på nett

De bøkene, som jeg ikke kommer på noen åpenbar mottaker til, legger jeg ut for salg på bookis.com.

Å legge ut hundrevis av bøker på nett går overraskende fort. Jeg selger bøkene til minstepris, 20 kroner, og selger i snitt en bok hver dag. Det er over 200.000 etablerte kjøpere (brukere) på bookis. Når bestillingen kommer skriver jeg ordrenummeret på en lapp, legger den sammen med boka i en plastpose i min postkasse som så blir hentet av Rett Hjem samme kveld.

Les også: Man kan da ikke bare gå rundt i Sandvika å dele ut øl til fremmede

Det kule er at kjøperne chatter med meg og spør om jeg har flere bøker av samme forfatter, eller noe annet som jeg vil anbefale. Slikt blir det mersalg av. Jeg gjør ikke dette for pengens skyld, men elsker tanken på resirkulering.

Det telepatiske arkivet

Jeg har laget noe jeg kaller for det telepatiske arkivet.

Jeg har stablet hele samlingen opp langs en vegg i kjelleren og i rader langs gulvet. Her setter jeg meg på en krakk og bruker magefølelsen. Det er en brukbar teknikk.

Jeg husker ganske ofte hvor hver enkelt bok er. I kveld gleder jeg meg veldig. Jeg skal i en ny middag og gi bort Henriette Schønberg Erkens kokebok (en murstein fra 1925) - og dessuten Cornelis Vreeswijk samlede tekster (bok) og sanger (4 CD-er), samt Trygve Gulbranssens «Bakom synger skogene» fra 1933.

Les mer fra Norsk debatt

Man tager kanskje 12 egg

Oppgaven til Ørjan blir å gi en vurdering av hvorfor den er Norges mest solgte bok gjennom tidene. Boken er del av en trilogi og har solgt i mange millioner eksemplarer. Hun som får Schønberg Erken må bake en kake etter den originale oppskriften.

Man tager kanskje 12 egg.

I morgen har jeg 416 bøker igjen.

Det er bøker jeg ser frem til å gi bort eller selge. Det er i for seg ikke resultatet her i livet som teller, men å glede seg underveis.

Har du lyst på en bok. Ta gjerne kontakt.