Russiske sikkerhetsstyrker har brutt seg inn og raidet hjemmet til den russiske tv-redaktøren Marina Ovsyannikova (43). Bakgrunnnen er at hun gikk på luften på TV-kanalen Channel One med en plakat for å protestere mot angrepskrigen mot Ukraina.

Ifølge en advokat i menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info sparket sikkertsstyrkene inn dørene i hennes hjem, og beskyldte henne for å å spre falsk informasjon om de væpnede russiske styrkene.

Krigen i Ukraina er tabu i russisk offentlighet, og såkalt falsk informasjon blir altså brutalt straffet.

Det er en gammel lærdom at sannheten er en krigs første offer, men den knallharde undertrykkingen av opposisjonelle og motstandere i Russland er likevel relativt unik i et utviklet land.

Her ser du opptrinnet på russisk TV - og videoen reporteren spilte inn i forkant:

Da Ovsyannikova gikk på luften med krigsprotesten 14. mars, ble hun arrestert og isolert av politiet. Dagen etter ble hun bøtelagt av retten. At den første reaksjonen ble såpass mild skyldtes trolig at Frankrikes president Emmanuel Macron personlig involverte seg.

I juli ble den modige reporteren igjen pågrepet og bøtelagt for en tale hun holdt i forbindelse med rettssaken mot politikeren Ilya Yashin. I august fikk hun enda en bot for å dele innlegg mot krigen på Facebook.

Her kan du lese mer: Marina Ovsyannikova, en tidligere ansatt i Channel One, ble gjennomsøkt

Diktatur til angrepskrig

For hver dag Russland fortsetter sin dødelige angrepskrig mot Ukraina så befestes inntrykket av at landet har gått fra å være et gryende og moderne demokrati, til å bli et diktatur som benytter angrepskrig som metode.

For hver dag som går, så blir konflikten dypere og en retur til en form for normalitet i forholdet til Russland virker mer og mer usannsynlig.

Taperne blir det russiske folket som vil rammes knallhardt økonomisk av vestlige sanksjoner og som er fratatt grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og frie valg.

Solidaritet fra vestlige medier

Med aksjonen mot Marina Ovsyannikova gjennomfører Putins sikkerhetsstyrker et nytt angrep på demokratiet og det frie ord. Etter at Ovsyannikova måtte slutte på Channel One har hun vært ansatt som en frilanser for tyske Die Welt.

– Hun er symbol på russere som lever i kognitiv dissonans - som kjenner det vestlige verden, men som lever i et system som må kollapse for å skape friheten til å leve som i vesten. Så vi tenker at vi bør være åpne for mennesker som bestemmer seg for ikke å være en del av systemet lenger, sier Die Welts sjefredaktør Ulf Poschardt til Politico.

Budskapet hun formidlet til millioner av fjernsynsseere var: «Stans krigen. Ikke tro på propagandaen. De lyver til dere her».

Siden den gang er tusenvis av sivile ukrainere drept i angrepskrigen og hver eneste dag blir unge russiske soldater sendt hjem i kister fra en konflikt som har sendt forholdet mellom Russland og NATO tilbake til den kalde krigen.

Og sannheten har blitt en forbrytelse.