Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

- Jeg ser håp. Håp om en gjenreisning av Frankrike, sa Marine Le Pen da resultatet var kjent. Hun går videre til annen omgang etter å ha fått prosent av stemmene mens president Emmanuel Macron fikk 28,5 prosent.

Dermed blir det de samme finalistene som for fem år siden, men nå er situasjonen en helt annen. Samtlige politiske eksperter sier at det denne gangen er fullt mulig at hun vinner.

- Marerittet kan bli sant, sa den argentinske flyktningen Ana utenfor valglokalet i Paris. Med fransk statsborgerskap ville hun stemme for å være med på å forsøke å endre at Le Pen kom til annen valgomgang.

- Stemme på Le Pen? Aldri i verden. Da kunne jeg like gjerne ha blitt i Argentina, understreket Ana.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Som 20, 3 prosent av velgerne stemte hun på ytre venstres Jean-Luc Mélenchon. Det holdt nesten, men forspranget var for stort. Men Mélenchon var denne gangen helt tydelig: Le Pen må ikke få én eneste stemme.

Det får hun likevel. Frykten er stor ikke bare i Frankrike for at hun skal komme til makten om to uker. Konsekvensene blir enorme og ganske umiddelbare. Le Pen vil blant annet trekke Frankrike ut av Nato. Hun har også hatt et nært forhold til Putin i mer enn ti år, og partiet hennes er finansiert av russiske banker. Det klarte hun å dekke over ved å kritisere Putins krigføring i Ukrainia.

Frankrike vil bli lukket med hengelås, og franskmenn skal prioriteres. Hun vil også forby hijab og får et anstrengt forhold til Frankrikes seks millioner muslimer. Med et slikt program vil hun allerede kunne innkassere de syv prosentene konkurrenten Eric Zemmour fikk i går, lørdag.

Her kan du lese flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline

På den andre siden får nok Macron støtte, både fra De grønne og Mélechon. Men han må også regne med mye motstand og irritasjon. Misnøyen har vokst i løpet av de fem årene han har hatt makten. For ikke å si raseriet, noe som særlig kom til syne med De gule vestene. Det har også vært mye misnøye med måten han taklet covid-pandemien.

Sist men ikke minst skuffet Macron mange ved å hoppe bukk over valgkampen. Ja, det er krig i Ukraina og krise i verden, men franske velgere likte dårlig at han tilbrakte timer med Putin i telefonen og at han ikke tok seg tid til dem. Han hadde også et usedvanlig svakt slagord «Vi sammen» som ikke sa noe som helst.

Valgkampen de to neste ukene kommer sikkert til å inneholde mye skittkasting. På det området har nok Le Pen mer å frykte, blant annet om Putin, men Macron må svare for de enorme midlene som er blitt brukt på konsulenthjelp, ikke minst fra Mac Kinsey. Uansett får vi håpe det nå blir en normal valgkamp. Høydepunktet blir den store TV-debatten mellom finalistene. Der kommer Le Pen til å være adskillig bedre forberedt enn i 2017. Nå har hun lært.

Ler mer fra Norsk debatt her