Munchmuseet har satt i gang en utstilling hvor de ber om innspill på nye navn til flere av Edvard Munchs malerier som de frykter at i dag kan oppfattes som rasistiske.

Les saken her: Munchmuseet ber om hjelp – vil endre rasistiske navn på malerier

Jeg mener Munch og andre tidløse historiske nordmenn fortjener bedre enn denne politiske korrektheten. La Munch leve.

Å omskrive historien bringer oss ikke fremover. Maleriene det nevnes har navn som trolig verken var ment som rasistiske eller ga slike assosiasjoner i deres samtid da titlene ble satt.

Å omdøpe Munchs malerier er nok et eksempel på den såkalte «cancel-culture» bølgen, hvor man forsøker å viske bort fortiden for å tilfredsstille samvittigheten til en politisk korrekt elite.

Farlig avsporing

Politivolden i USA og drapet på George Floyd satt i fjor i gang en viktig rasismedebatt over hele verden. Debatten har imidlertid også vært preget av avsporinger som ødelegger for den ellers viktige kampen mot rasisme.

Det er mange eksempler på dette. Når noen foreslår å fjerne statuen av Winston Churchill på Solli plass, mannen som nektet å kapitulere Europa for Hitler til tross for sterkt press, er det som å spytte på historien.

Trykk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Ja, Churchill hadde også holdninger som heldigvis ikke ville stått seg i dag. Det endrer likevel ikke at han bidro til å hindre at Europa ble overtatt av nazistisene. Mannen er og var en helt.

Den samme debatten så vi utspinne seg da noen ville fjerne den «rasistiske benken» i Botanisk hage som er oppkalt etter den svenske naturforskeren og den biologiske systematikkens svar, Carl von Linné.

Slike avsporinger bidrar ikke til å gjøre situasjonen noe bedre for de som dessverre fortsatt opplever reelle fordommer eller rasisme i dagens samfunn. De fungerer bare som polariserende og unødvendige avsporinger.

Hva har skjedd med oss?

Munch burde feires. Maleriene hans av Sultan Abdul Karem, som har startet denne debatten, utgjør syv flotte verk av totalt 1789 maleriene som har gjort han til Norges trolig mest kjente kunstner.

Hundretusenvis av personer besøker årlig Munch-utstillinger, mange av de fra helt andre hjørner av verden. Å omdøpe malerier som fikk sine titler i en annen tid og i en annen kontekst, er både historieløst og bidrar til en ufortjent stempling av Munch og hans samtid.

Les mer fra Norsk debatt her

Munch fortjener bedre enn den debatten som nå er satt i gang i hans navn. Dagens samfunn og rasismedebatt fortjener også bedre enn navneendringsdebatten som nå er satt i gang. Vi må se fremover og gjøre samfunnet vårt bedre, ikke forsøke å omskrive eller viske bort historien.

La Munch leve.