Mange tyskere hater henne som pesten - mens enda flere elsker henne over alt i verden.

Men det er vanskelig å finne ut hvorfor hatet er så avgrunnsdypt - og beundringen så grenseløs. For Angela Merkel omgir seg med et slør av mystikk og utilnærmelighet. Hun holder sine hemmeligheter for seg selv, og også sine innerste tanker.

Derfor kan hun også snu på flisa og skifte mening fra den ene dagen til den neste.

Les også: Her gjør Merkels favoritt en kjempetabbe

Diskret

Så ingen vet hva hun har tenkt å stelle med når årene som kansler er forbi. Familien Tyskland vet ikke en gang om hun fortsatt er gift, enn si om hun bor sammen med sin professor-ektemann.

Selv kristeligdemokratiske valgkjempere - med spisskandidat Armin Laschet (60) i spissen - snakker åpent om at landet sårt trenger «en ny start». Pandemien gjorde det krystallklart for alle at byråkrater og ansvarlige politikere - med åpne øyne - har latt hele verden bli digitalisert, uten at Merkel og hennes omgivelser et øyeblikk tenkte på å ta papirdokumenter i sju gjennomslag inn i en moderne tid.

Fax-maskinen er en trygg arbeidshest som fortsetter å rulle og gå, selv om computerne bryter sammen - argumenterte flere av dem, etter fjorårets mange måneder med et ufattelig kaos i rapportering og kommunikasjon mellom offentlige organer.

Digitalisering-kansleren

At mangelen på digitalisering i den offentlige administrasjonen også kan være livsfarlig, ble demonstrert under flomkatastrofen i august, da flere hundre mennesker ble offer for vannmassene. Med computere ville folk blitt advart mange timer i forveien - og sågar fått SMS fra staten om at en dødelig fare nærmer seg.

Det var ellers Angela Merkel som under valgkampen for fem år siden vedgikk at innføringen av «internett og slikt» hadde gått for langsomt. Men NÅ skulle hun personlig overta ansvaret og se til at den offentlige forvaltningen ble digital.

I historiebøkene kommer det nok til å stå at hun dumpet med et brak, hva denne oppgaven angikk.

Les også: Hun som var Willy Brandts dørvokter

Sanerings-behovet

Hver femte motorvei-bru er sanerings-klar, og i løpet av mange Merkel-år med ekstrem sparing har det oppstått et behov for 500 milliarder kroner til å få reparert det verste. Mobiltelefonnett og internettforbindelse mangler fortsatt på landsbygda.

Leieprisene på boligmarkedet har fått eksplodere - i takt med at regjeringen Merkel ikke har greid å fjerne noen av de utallige byråkrati-sperrene som blir lagt i veien for den som ønsker å sette opp et bygg.

NÅ lover også kristeligdemokraten Armin Laschet at han skal sørge for 400.000 nye leiligheter i året - og det til hele familien Tyskland får tak over hodet.

Lista over feil og mangler er de siste to årene - og ikke minst i løpet av valgkampen - blitt ganske enorm.

Jeg kunne listet opp i fleng hvordan skolebygningene har fått forfalle i takt med at lærerstanden er blitt fylt opp med ikke-pedagoger, utdanningen av sårt tiltrengte sykepleiere og hjelpepleiere er i den grad blitt spart vekk, at det nå - også der - trengs flere hundre tusen. Som - selvsagt - kommer til jobber som er ekstremt dårlig betalt - til tross for gjentatte politikerløfter om betydelig bedring.

Les også: De tyske toppkandidatene har fortsatt tid til å tabbe seg ut

Klimabeskyttelsen

Verst er det likevel at hun knep igjen øynene for advarslene om at noe måtte gjøres for klimaet - og det raskt.

En lunken plan med ulne opplegg til nedskjæring i utslippene var så slapp at den ble stoppet av forfatningsdomstolen. Angela Merkel og hennes regjering fikk tydelig melding fra landets øverste jurister om at de har en grunnlovfestet plikt til å foreta seg noe drastisk, når situasjonen er så dramatisk som nå.

Noen dager senere vedtok forbundsdagen en ny lov - der klimatiltakene ble skrudd opp betydelig opp.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad

Fra DDR

Angela Merkel kom feiende inn i tysk partipolitikk i forbindelse med Murens fall.

Hun engasjerte seg i et miniparti og ble assisterende pressetalskvinne i DDRs første og eneste demokratisk valgte nasjonalforsamling.

Etter gjenforeningen tok Helmut Kohl henne inn i regjeringen som sjef for et ungdomsdepartement. Senere fikk hun ansvaret for miljøvern. Kohl kunne vanskelig skjule sin begeistring for «jenta mi», og forsvarte henne mer enn en gang overfor bakholdsangrep fra egne - og ikke så lite sjalu - partikamerater.

Den gangen var det kristeligdemokratiske CDU styrt av en adel med jevnaldrende - vesttyske - mannfolk som hjalp hverandre på karrierestigen og var overbeviste om at DE kom til å overta etter elefanten Kohl.

Men der feide «jenta mi» inn på arenaen og tok innersvingen på dem alle sammen. Hver enkelt av dem forsøkte å yppe seg - og Merkel sørget for at de fikk merke at hun kan være både hard og brutal.

Les også: Frykten for at Merkel kan åpne grensene på samme måte som i 2015 gjør den politiske situasjonen i Tyskland spent

Kuppet

I 1998 løp Helmut Kohl fra alle tidligere løfter om at han ville overlate ledelsen til en ny generasjon, og stilte selv opp til en ny periode. Det måtte gå rett i veggen - og etterpå fikk han skylda for at CDU - etter 17 år ved roret - måtte gi fra seg makten til de forhatte sosialdemokratene.

Året etterpå vedgikk han på TV å ha tatt imot millioner av D-mark i illegal støtte til partiet.

Han nektet å avsløre hvem giverne var.

(Senere er det blitt klart at han også på dette punktet løy. Det var nok snarere snakk om hemmelige konti fra tidligere tider.)

Da var det bomba slo ned - i form av et åpent brev i Frankfurter Allgeimeine Zeitung - der den unge partisekretæren krevde - på en godt innpakket måte - at partiet måtte skille seg fra æresformann Helmut Kohl og hans metoder.

Overtok CDU

To måneder senere var også partiformannen gått av.

Etterpå ble Merkel valgt til ny leder. Gutteklubben i CDU skar tenner og sverget på at de skulle stoppe henne. For Merkel stammet fra en annen kultur og kjente slett ikke partiets historie, enn si grunnfjellet i form av en diger - og delvis mørkeblå - medlemsmasse.

Dessuten er hun kvinne - og en kvinne kan ikke styre et land, forkynte de.

Hos Merkel var det kort og godt alt for mye som manglet. Hun var kvinne, protestant, fraskilt, samboer, barnløs, akademiker og østtysker.

Noen presterte også å legge til noen betraktninger om bredden på kandidatens bakstuss. Derfor fikk hun heller ikke den interne støtten som skulle til for å vinne den interne kampen, da Edmund Stoiber fra søsterpartiet CSU i 2002 krevde å få bli kanslerkandidat i stedet for henne. Han tapte - men fire år senere var det Merkels tur.

Les også: Skjørte-jeger og eks-kansler må betale erstatning for ekteskapsbrudd

Preste-pappa

Da det begynte å gå opp for tyskerne at hun holdt stø kurs mot kanslerkontoret, begynte folk også å bli klar over hvor lite de egentlig visste om Angela Merkel.

Faren hennes var en vesttysk prest som tidlig på 50-tallet tok med familien og flyttet til det kommunistiske DDR. Under oppveksten på en prestegård i Templin ble hun vant til å skille mellom de sannhetene hun lærte hjemme - og dem som ble presentert på skolen. Det gjaldt å ikke avsløre overfor utenomverdenen at familien egentlig ikke hadde mye til overs for regimet.

I studietiden var hun medlem av kommunistpartiets ungdomsorganisasjon FDJ. Denne perioden av sitt liv har hun aldri vært villig til å gå nærmere inn på. Mens hun vedgår å ha vært kulturmedarbeider i FDJ, husker andre henne som en svært aktiv propaganda-ansvarlig.

Aktivitetene behøver imidlertid ikke å bety noe mer enn at hun foretok det aller nødvendigste som skulle til for at en prestedatter kunne bli tatt opp på universitetet.

Les også: Berlins mangeårige overborgermester: Den homofile mannen som utløste et ras

DDR-karriere

Hun studerte fysikk i Leipzig og sopte etterpå med seg kjemi, før det vanket fast arbeid i Øst-Berlin på noe som ble kalt Sentral-instituttet for fysikalsk kjemi. Denne lysende karrieren kastet hun over bord samtidig med at hun gikk i gang med politisk opposisjons-virksomhet.

Ingen vet riktig hva hun den gangen sto for politisk.

Mange påstår at dette heller ikke i våre dager er særlig klart. En gang har hun påpekt at CDU er et KRISTELIG parti og derfor forpliktet til å behandle flyktninger med nestekjærlighet. Hun har utvilsomt trukket CDU mot sentrum i politikken - der hvor de fleste stemmene befinner seg. Og hun nevnes alltid som hovedmistenkt, når det blir jaktet på den som måtte ha skylden for at det kunne oppstå et stort populistparti til høyre for CDU.

Hvis hun ikke hadde fjernet alt og alle som befant seg litt lengre ut på høyrefløyen, ville det aldri i livet blitt mulig for Alternativ für Deutschand å finne fotfeste.

I stedet har partiet fått etablere seg med et solid velgergrunnlag - og ikke så få ekstremister i korpset av tillitsfolk.

Skiftet mening

Spriket mellom ord og handling er ofte påfallende.

Merkel kunne den ene dagen argumentere for strammere krav om mindre giftige utslipp fra bensinbiler. Dagen etterpå ringte hun til Brussel og krevde at EU fortsatt tillot så høye utslipp at den tyske bilindustrien ikke fikk trøbbel med å møte de nye standardene.

I 2011 inntraff katastrofen i Fukushima, men de gruvekkende ødeleggelsene fikk ikke - i første omgang - Angela Merkel til å bli motstander av atomkraft. Først da De grønne i Baden Württemberg noen måneder senere vant delstatsvalget og fikk ministerpresidenten, skjønte Merkel hva slags grønn bølge som åpenbart skyldte over landet.

I løpet av null komma niks ble hun tilhenger av å få de tyske atomkraftverkene stengt så hurtig som mulig - mange mener at hun presset gjennom dette kursskiftet nærmest uten å ta partiet med på råd.

Les også: Angela Merkels eks-doktorer - som ble eks-ministre

Flyktning-krise

For fire år siden tillot Merkel - i aller siste øyeblikk før Folketinget skulle oppløses - at representantene kunne stemme over et forslag om innføring av ekteskap for mennesker av samme kjønn. Rasende motstandere fra eget parti beskyldte henne for svik - og mer enn antydet at hun hadde lovet å holde saken fra bordet. Merkel selv stemte mot, men forslaget fikk flertall - og slik kunne «Moderen» høste laurbærene.

Flyktningkrisa i 2015 ble hennes karrieres største styrkeprøve. Merkel argumenterte følelsesmessig og fnyste at hvis ikke Tyskland hadde kapasitet til å ta seg av flyktende mennesker i nød, så var ikke dette hennes land.

Da antallet nærmet seg millionen, og et par hundre tusen av de nyankomne syrerne og irakerne ikke en gang var registrert ved grensa, brøt rabalderet løs i landet.

Les også: Valgthriller i Tyskland: Massive tap for Merkels CDU

Hat-objekt

Merkel - med sin brede popularitet - ble aggressive asyl-motstanderes viktigste hat-symbol.

«Merkel må vekk» var deres hovedparole. I de sosiale mediene ble det lansert fargerike teorier om at hun i virkeligheten arbeider for KGB og er Vladimir Putins hemmelige agent - bare for å nevne en av de aller villeste beskyldningene.

«Wir schaffen das» svarte Merkel når hun ble spurt om hvordan inkluderingen av en million flyktninger egentlig var planlagt. «Vi får det til» var på samme tid Merkels mantra og hennes bud til folk om å ta det rolig og overlate problemene til «Mutti».

Denne gangen stolte folk imidlertid ikke lenger på «Mutti», men gikk på gatene for å vise sin motstand mot forbundskansleren - og å rope ut sine hatefulle slagord.

I en lang periode var det vanlig å se en galge med ei Merkel-dukke hengende i løkka.

Les også: Kanskje Støres politikerkollegaer i Tyskland kunne trenge noen flere råd før valget

Putins sleivspark

Utenrikspolitisk nyter Moderen stor respekt og blir stadig holdt frem som en ensom klippe blant mer vinglete statsledere i EU.

Bildet av hennes uredde - et par ganger vantro - ansiktsuttrykk i møtet med den nyvalgte president Donald Trump, gikk verden rundt.

Og opptak av Merkel som snakker klartekst med Putin - på flytende russisk - er legendariske.

(Det samme gjelder anekdoten om at Putin kjente til hennes frykt for hunder - og derfor slapp inn bikkja si i rommet under en felles pressekonferanse. Merkel beholdt også ved den anledningen fatningen - og hun har aldri etterpå snakket om hvordan hun egentlig reagerte på den stupide provokasjonen.)


Men også i utenrikspolitikken har det hanglet.

Den franske presidenten skrev for to år siden et viktig brev til sin tyske kollega og foreslo at de to landene måtte gå sammen om å trekke noen lange linjer for fremtidens samarbeid i EU. Hun lot ham vente lenge, før det kom en slapp hilsen tilbake - et tydelig tegn på at Merkel for tiden ikke var klar til en opprivende interndebatt med de EU-statene, som slett ikke ønsker felles utenrikspolitikk eller flere EU-inngrep.

Les også: Dødssyk «Derrick-stjerne» gift i hemmelighet

Utholden

Mange peker på at hun evner å overbevise motstandere om å bevege seg nok at til at en eller annen avtale kan undertegnes.

Her er det Merkels metode å skubbe vanskelige tema foran seg - gjerne erklære dem utsatt for et år eller ti.

Men ingen er i tvil om hennes helt egne evne som iverksetter og fredsstifter. Hjemmefra må hun tåle beskyldninger om at mange av Merkels triumfer i EU-sammenheng kom i stand fordi hun kunne bruke den tyske statens sjekkhefte til å mildne andre medlemsstaters skepsis.

Under valgkampen har hun holdt en påfallende lav profil, og mange har nok spurt seg om hun egentlig ville signalisere avstand til sin partikamerat Armin Laschet. De siste dagene har hun riktig nok dukket opp et par ganger og snakket pent om kandidaten. Men om hun virkelig mener at han er kompetent til å bære arven?

I hverdagen omgir Angela Merkel seg med en knøttliten gruppe øyentjenere, som sies å være best til å stryke henne med hårene - og sjelden mot.

Selv overfor sine nærmeste rådgivere er hun fortsatt - etter 16 år - på «De».

Les også: Champagne, sushi og milliarder: Mannen som snøt alle

Skarpt hode

Folk som har fått slippe innenfor i nærmeste krets forteller om en ekstremt intelligent kvinne, som er i stand til å foreta hurtige vurderinger og raske avgjørelser - men at Merkel bak lukkede dører knapt er i stand til å skjule sin forakt for venner og fiender som ikke besitter hennes evne til å tenke raskt.

Dette hindrer imidlertid ikke at også forhandlingsmotstandere, så som politikere fra mindre EU-stater, snakker vakkert om Merkels måte å behandle dem med respekt og vennlighet - noe de ikke alltid har vært vant til fra tidligere forbundskansleres side.

«Dere kjenner meg», var slagordet på valgplakatene for fire år siden.

Ikke mer enn det, og knapt nok et partiprogram hadde hun å by på. Og selv om folk i virkeligheten ikke vet særlig mye om mennesket Angela Merkel, så greide hun å få lokket mange nok til urnene.

Kopierer Merkel

I denne valgkampen forsøker alle de tre hovedkandidatene å formidle et inntrykk av at de egentlig er den nye Merkel - at de vil være i stand til å «regjere uten å skjelve på hånden», slik som «Mutti» er kjent for å gjøre det. Særlig Olaf Scholz blir beskyldt for å kopiere hennes taktikk med å si lange setninger uten egentlig innhold.

Hva Merkel skal gjøre når en ny koalisjonsregjering om noen uker eller måneder står klar til å overta?

Hun vil i hvert fall ikke engasjere seg i partiarbeid eller ta på seg store og faste oppdrag. Merkel har også uttalt at den første tida skal brukes til mye soving.

Heller ikke påståtte Merkel-eksperter har noen anelse om planene hennes.

En foreslår at hun kommer til å reise verden rundt for å holde kloke foredrag - og samtidig la seg utnevne til æresdoktor på velrenommerte universiteter.

(Det sies at samlingen foreløpig «bare» består av 40-50 slike titler, men at det med sikkerhet kommer flere.)

Les også: OL 1936: Nordmann dømte tidenes verste skandalekamp - slag, spark og målmann som ble steinet av rasende kvinner

Veien videre

Privatlivet hennes - så som spørsmålet om hun har lagt felles planer med ektefelle Joachim Sauer (73) - er det ingen som vet mye om. Stasi-mappa hennes avslører at forholdet til den nå pensjonerte professoren startet mens de begge fortsatt var gift på hver sin kant og jobbet sammen på det østtyske instituttet.

Ryktene har gått i flere år om at ekteskapet i virkeligheten er avsluttet, og at Sauer for lengst har flyttet ut av parets felles leilighet i Berlin-Mitte.

Dette ble grundig dementert - uten at det kom ett eneste ord fra paret - da de to dukket opp sammen på sommerens Wagner-festival i Bayreuth.

Les mer fra Norsk debatt her

Hva nå?

Med valget overstått, er det også slutt på Moderens posisjon som hellig ku.

Nå må de som skal ta over stake ut en helt ny kurs for Tysklands fremtid - og det er mildt sagt nok å gripe fatt i. Denne prosessen vil uvilkårlig få preg av en intens Merkel-kritikk, kombinert med klare grep for å endre hennes kurs i viktige saker.

Det vil nok ikke overraske noen hvis Angela Merkel i en ikke alt for fjern fremtid utgir sine erindringer - som et selvforsvar overfor utsikter til å lande i historiebøkene som den kansleren som etterlot seg nasjonen og Partiet i en kritisk tilstand.

Hun vil nok også ha behov for å forklare hva hun selv er mest stolt av, og hvilke avgjørelser som ble de vanskeligste.

Men innsyn i privatlivet og hennes innerste tanker - DET skal vi nok ikke regne med fra Angela Merkel.