(Glåmdalen)

Tida med styringsrente på null prosent er over. Heldigvis. Renteøkningen er nok et bevis på at vi beveger oss mot en normal hverdag. For oss som samfunn er beslutningen fra Norges Bank en gladnyhet.

Bolig-, bil- og forbrukslån blir dyrere. De som ikke har tatt høyde for at det ekstremt lave rentenivået er midlertidig, vil få det tøffere økonomisk. Et rentehopp på 0,25 prosent er naturligvis ikke så dramatisk i seg selv, men i løpet av to-tre år vil styringsrenten etter alt å dømme krype oppover mot målet på to prosent.

«Normaliseringen av økonomien tilsier at det nå er riktig å starte en gradvis normalisering av styringsrenten», sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en uttalelse fra Norges Bank. Han forventer at den norske økonomien vil styrke seg ytterligere utover høsten, og signaliserer allerede nå at renten skal ytterligere opp i desember.

Les også: Renten skal opp syv ganger - sentralbanksjefen beroliger nervøse boliglånskunder

I all hovedsak er altså renteøkningen godt nytt. Aktiviteten i samfunnet tar seg opp etter pandemi-dvalen. Norges Bank behøver ikke lenger stimulere økonomien i så ekstrem grad. Da koronaviruset rammet Norge, innkalte Norges Bank til et ekstraordinært rentemøte 12. mars 2020, hvor de kuttet renta fra 1,5 til en prosent. En ukes tid senere reduserte de den ytterligere, til 0,25 prosent, før den ble satt i null på rentemøtet 6. mai 2020. Og der – på null – har den ligget helt fram til nå.

Les mer fra Norsk debatt her

Ifølge Norges Bank har gjenåpningen av samfunnet gitt en markert oppgang i norsk økonomi. Aktiviteten er nå høyere enn før koronapandemien, og arbeidsledigheten er på vei ned. At smittespredningen har økt etter sommeren vektlegger Norges Bank i liten grad, da høy vaksinasjonsgrad har begrenset behovet for inngripende smitteverntiltak.

Danskene har allerede gjenåpnet samfunnet helt, og svenskene følger etter midt i neste uke. Her hjemme venter vi bare på at statsminister Erna Solberg skal kunngjøre åpningsdagen før hun etter hvert går av. Argumentene for å vente blir stadig færre. Når alt åpner opp, vil økonomien skyte ytterligere fart.

Godt nytt for alle, unntatt dem som er nedsyltet i gjeld.