Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det damenes tur til å få et lønnsløft

Sylvi Listhaugs løfte til ansatte i helsevesenet ble avkledd, og streiken avbrutt med lønnsnemnd. Nå trengs et rekordsterkt Rødt for å løfte lønningene i kvinnedominerte yrker.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Landets sykepleiere, helsefagarbeidere og andre som jobber i velferden har all grunn til å føle seg lurt foran årets valg. Av flere partier, men aller mest av Frp.

Da koronapandemien rammet sto lærere, sykepleiere, helsefagarbeidere, barnehageansatte og andre brått i front og jobbet beinhardt. De ble utsatt for stor smittefare.

Men der regjeringa innførte en hurtigkø for seg selv og andre politikere, er fortsatt altfor mange som jobber i skole og barnehage ennå ikke vaksinert. De har virkelig ikke fått som fortjent.

Folk i kritiske samfunnsfunksjoner fikk applaus, men ikke én krone mer å rutte med av arbeidsgiverne.

Les også: Rødt knuser alle partiene i sosiale medier

Se Nettavisens utspørring av Bjørnar Moxnes under:

Frp sa at lærere og helsepersonell burde komme først i køen i lønnsoppgjøret. Sylvi Listhaug lovet et lønnsløft for viktige grupper i velferden. Og siden Frp hadde de avgjørende stemmene Erna Solberg trengte for å få flertall for budsjettene, var det kanskje noen som øynet håp om et fortjent lønnsløft.

Dette løftet kom jo fra en politiker med reell makt. Endelig skulle de få noe mer enn applaus.

Men foreløpig har det ikke kommet en krone på bordet fra Frp. Det eneste som kom var prat om en slags plan i framtida. Listhaug visste like godt som andre at sjansen var minimal for at hun ville ha makt til få noe gjort noe med saken neste år.

Kanskje det var hele poenget? Det er som kjent enklere å love at noen andre skal fikse opp i ting, enn å ta tak selv.

Bløffen startet med et vedtak på Frps landsmøte. I vedtaket som ble fattet på landsmøtet står det at «Frp ønsker en treårig opptrappingsplan som legger opp til at det gis et ekstra lønnstillegg til sykepleiere og helsefagarbeidere de tre neste årene».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Listhaug lovet å begynne allerede i vårens justering av statsbudsjettet, som Frp sikret flertall for. Men der ble det ikke satt av fem øre til et løft.

Alt som sto igjen var et vedtak om å lage en plan: «Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2022 legge frem en plan for å sikre flere sykepleiere, vernepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og helsefagarbeidere i årene fremover».

En luftig plan. Gratis valgflesk. Det er alt som står igjen av Listhaugs løfte om et lønnsløft for sykepleierne. Men luftige planer betaler som kjent ikke regninger. Like lite som applaus.

Les også: Moxnes med blankt nei: - Går ikke i den fella

Neste mulighet for et løft var brått over da Unio-streiken ble stanset av tvungen lønnsnemnd.

Dette var fjerde gang den borgerlige regjeringa stanset en lovlig streik med tvungen lønnsnemnd. Det ble gjort på syltynt grunnlag. Streiken i Oslo kommune ble stoppet med begrunnelse i at bemanningen var nede på et nivå som satte liv og helse i spill. Men bemanningen var på nivå med helt vanlig helgebemanning. Et klart angrep på streikeretten.

Frp stemte i Stortinget for bruken av tvungen lønnsnemnd, og mot Rødts forslag om å sikre et lønnsløft, i forhandlinger med partene. Ikke nok med det: Hos KS, som var motparten til alle som kjempet for rettmessige krav i skole, barnehage og helsesektoren i norske kommuner, uten å vinne fram, sitter Frp-nestleder Terje Søviknes i hovedstyret.

Arbeidsgiverne i offentlig sektor er Kommune-Norge og staten. Det er et politisk ansvar å sikre gode vilkår for ansatte i velferden. Det siste året har vist til det fulle at dette er kritiske samfunnsfunksjoner. Frp har vist hva de har å by på: Kun tomme løfter og luftpenger. Etter valget blir det et nytt flertall sin oppgave å løfte lønnsnivået i kvinnedominerte yrker.

Vi må få sikre at alle som jobber i samfunnskritiske yrker har reell mulighet til å forhandle om lønn som fortjent.

Les også: Moxnes: – Det tomme flyet fra Kabul er et bilde på regjeringens svik

Da trengs det en likelønnspott, slik den regjeringsoppnevnte likelønnskommisjonen anbefalte. En slik pott for oppgjøret i offentlig sektor, som kommer i tillegg til den ordinære rammen i lønnsforhandlingene, er eneste måte å oppnå et reelt lønnsløft for kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.

Men blir det noe forandring? Det har jo vært rødgrønn regjering før, uten at det ga noe likelønnshopp.

Forskjellen denne gangen er at Rødt ligger an til et rekordvalg over sperregrensa. Det betyr at en ny regjering ikke bare vil ha partier til høyre for seg som presser dem i sin retning, men også en motkraft:

Et utålmodig Rødt som er klare til å samarbeide og utfordre. En kraft til venstre for regjeringa som trekker i riktig retning. Målingene viser at vi kan få en rekordsterk venstreside. Da skal vi lage vei i vellinga!

Les mer fra Norsk debatt

Men ingenting er sikkert før siste stemmeseddel er talt opp. Tenk på det: Din stemme kan gjøre hele forskjellen på om Rødt kommer over sperregrensa på fire prosent, og dermed utløse 5-9 ekstra mandater for venstresida.

Tenk hvilken påhengsmotor dette kan bli for et nytt flertall. Da kan vi gjøre en forskjell for folk.