Vi nærmere oss de siste rundene i fotball-VM. Selv om mange aller helst ville boikotte affæren, har nok de fleste smugtittet litt.

De norske TV-kanalene har velvillig vist alle kampene, men med pliktskyldige innslag om kritikkverdige arbeidsforhold, undertrykkelse og annet elendighet.

I neste runde skal overraskelsen Marokko møte favoritten Frankrike. Underdogs blir alltid møtt med entusiasme, men denne gangen ser vi et nytt mønster.

Marokko får støtte fra alle som har et horn i siden til Vesten. På The Daily Show i USA hadde komikeren Ronny Chieng følgende bruksanvisning for minoritets-tilskuere: Følg det laget som ligner deg mest inntil de blir slått ut. Deretter heier du på det mørkeste laget.

Det er vel akkurat dette vi har sett nå i VM.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I en betegnende post på sosiale medier skrev den populære kontoen Utlending-memes at alle ikke-vestlige fans nå er blitt marokkanere. Etter sjokkseieren sin over Spania valgte de marokkanske spillerne å feire ved å holde opp det palestinske flagget – en slags hundefløyte for panarabismen. Når Marokko barker sammen med Frankrike onsdag kveld, er det ikke så rent lite de har å leve opp til.

Ironisk nok, er det franske laget vel så fargerikt som det marokkanske. Men når du representerer tricolore’en, står du for kolonimakt og vond historie – og er da er grunnlaget for utstrakt antipati allerede lagt.

Les også: Historien med Marokko gjør at landet taper uansett hvem som vinner

Det må også sies at kampen mellom Kroatia og Argentina er en kamp mellom to land som det kunne vært skrevet litt om.

Sett fra Europa, har dette vært en VM-skandale. Det er et mesterskap hvor menneskerettigheter har blitt brutt, hvor arbeiderrettigheter har blitt trampet på og hvor kvinner har blitt holdt nede.

Sist men ikke minst har politiske markeringer vært undertrykket, så lenge markeringene ikke har passet med vertslandets verdenssyn.

Det toppet seg vel når Qatar fikk en takkegave fra mullaene i Iran for å ha ivaretatt islamsk interesser på en god måte. De tyske spillerne forsøkte seg på kreative markeringer for ytringsfrihet, mens de engelske spillerne på sedvanlig vis gikk ned på kne.

Les mer av Mahmoud Farahmand

Det er ikke lett å vite om det iranske landslagets 6–1 tap mot England og 0–1 tap mot USA var politiske markeringer. Men nå som de er ute av VM og tilbake i Iran, kan de få en leksjon i islamsk moral og politikk.

Skal man dømme ut fra seertall og engasjement, har VM vært en suksess på global basis. Om europeiske lag fortsatt dominerer i sluttspillet, ser vi et Europa og vestlige verdisett på retur når det gjelder global innflytelse.

Les også: «Fattigmannens» revansj over «kolonistene»

Europeere sier «Black Lives Matter» og har stallen fulle med mørke spillere, mens resten av verden heier på Marokko.

Som Walid Regraguis mannskap har vist, med tilhengere i hele det globale sør og minoritetsfolk i vestlige land, er det vanlige araberes tur nå.

Men sett bort ifra alt dette så har vanlige arabere fra hele den arabiske verden omsider fått noen å heie på. Så får vi håpe at, uansett resultat, vil det hele ende på en fredelig måte.