Gå til sidens hovedinnhold

Nå er tenåringene lei av mamma Erna

Kan en enkelt selfie være med på å vippe en valgkamp? Jeg tror det.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Plutselig ser det ut som om statsminister Erna Solberg ikke får det til lenger. Hun har mistet teflon-laget. Mens hun tidligere styrte med høy, naturlig autoritet, er hun begynt å snuble.

Nesten på samme måte som den uheldige senator Bob Dole i USA - jeg skal komme tilbake til ham. Men først til bildet som du har sett mange ganger før:

Selfien av ekteparet Erna Solberg og Sindre Finnes på vinterferie på Geilo.

Les saken: Erna og familien brøt smittervernreglene: - Beklager

Hva er det med dette bildet? Den gangen, i mars, var det bare en folkelig selfie, tatt med ektemannens mobiltelefon. Et fornøyd ektepar, som endelig har fått noen dager ferie, hun med litt friske solbriller. De skal feire hennes 60-årsdag - og aner ennå ikke hva som venter dem.

I dag kan bildet bli stående som startpunktet for når det snudde.

Selveste vippepunktet, da alt slutter å gå bra, og begynner å gå dårlig i stedet. Tilsynelatende uten forklaring.

Tidligere SV-leder Bård Vegar Solhjell har skrevet om det før, i en kommentar i Bergens Tidende med tittel Vinnarhistoria, der alt du tek i blir til gull. Taparhistoria, der alt blir til gråstein. Eg har prøvd begge ...

Her skildrer han det levende, hvordan det kan føles på innsiden. På den ene siden:

«På ei ny måling gjekk vi fram igjen, og eg høyrde mi eiga røyst le høgt og kvitre noko om at dette er eit teikn på at folk vil ha skifte».

Og ikke så lenge etterpå, da det har snudd, og alle leter etter det negative:

«Eg var på framsida. Smurt ut over heile framsida. Dei hadde brukt biletet frå den vesle augneblinken då hjelmen fall halvveis ned over augene mine, slik kommunikasjonssjefen frykta.»

Men kan et enkelt bilde ha så stor betydning?

Kanskje ikke mutters alene, men definitivt som startskudd eller forsterkende effekt. Et godt eksempel er den amerikanske senatoren Bob Dole, han som stilte som republikanernes kandidat mot Bill Clinton i 1996. Det var på et valgmøte i California 18. september det skjedde:

Etter et vellykket «rally» lener han seg over scenekanten for å vinke seiersikkert til fansen. Tregjerdet gir etter, og senatoren faller rett ned fra scenen.

Du kan se hendelsen her:

Vidoen og bildene av (det lattervekkende) uhellet gikk selvsagt sin seiersgang over verden. Bob Dole hadde ikke en sjanse å reise seg igjen, selv om han rent fysisk gjorde det - tilsynelatende uskadd. Han var allerede falt ut av valgkampen.

De to hendelsene er selvsagt ikke like. Men begge er urettferdige. Og begge vitner om tapt autoritet.

Og det var nettopp autoriteten, hennes evne til å styre - eller rettere: vår tillit til hennes evne til å styre, som har vært Erna Solbergs store styrke.

Men nå forsvant autoriteten som dugg for vintersolen.

Les flere meninger på Norsk debatt

Rett før hadde Molde-ordføreren og en av hennes egne statssekretærer laget krøll på linja. Og nå la hun ut et komisk bilde av seg selv, et bilde som ble selve symbolet på at hun ikke kunne reglene hun selv hadde laget.

Allerede på første statsministermåling falt støtten fra det norske folk fra 58 til 46 prosent, og siden har det gått slag i slag:

Rusreformen gikk i dass. Vedtaket om å vaksinere strategisk nøkkelpersonell sammen med regjeringen og Stortinget var godt begrunnet, men så dårlig forberedt at et samlet pressekorps været blod - og til og med helseminister Bent Høie snudde ryggen til egen regjering. Det mumles om dårlig stemning internt.

Og hva skjedde da hun endelig skulle ut på byen for å ta seg en velfortjent pils for feire åpningen av hovedstaden?

Joda, da gikk brannalarmen, slik at Dagbladet kunne vise bilder av Erna med munnbind og sommerkjole på fortauet under tittelen Statsministeren evakuert fra bar.

Det baller på seg, altså.

Også her er det vanskelig å si hva som kommer først, høna eller egget: Kanskje begynner hun selv å bli lei. Kanskje er det naturlig slitasje innad i regjeringen. Kanskje begynner apparatet å ta lett på ting.

Eller kanskje er det vi, velgerne, som begynner å oppføre oss som tenåringer fordi vi er lei av det stadige maset fra mamma Erna, hun som stadig skal formane oss hvor vi skal gå, hva vi skal ha på oss, hvem vi skal treffe og hva vi kan drikke - og om vi ikke skal klippe oss snart.

Mye kan fortsatt skje før valget i september.

Men dersom det viser seg at Erna Solberg taper valget, er jeg ganske overbevist om at da kan vi peke på selfien fra Geilo og si at her, her er bildet som vippet valgkampen.

Kommentarer til denne saken