Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Viken-regningen på bordet – og den er ikke pen

Spørsmålet er om det noen gang har vært dyrere å kreere noe som så mange er forbannet på, som Viken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Fredrikstad Blad):

Det koster nemlig å være storkar, eller skal vi si storfylke. En ny beregning viser at statens bidrag for å slå sammen tre fylker til ett, bare dekker brøkdelen av den foreløpige regningen. Den beløper seg til hele 336 millioner kroner, viser tall Viken-ledelsen selv har utarbeidet. Fra planleggingsarbeidet startet i 2018 og frem til 2020 har det balet på seg med prosjektkostnader, dobbel drift av digitale systemer og flere store investeringer. En million her og en million der, og det blir som kjent fort penger av det.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Da Østfold, Akershus og Buskerud gikk sammen om å etablere Viken, var det med et bidrag på 45 millioner fra staten. 15 millioner kroner for hvert av de tidligere «småfylkene» ble ansett som en passende sum for å dekke nødvendige engangskostnader. Det regnestykket sprakk altså så det suste.

Les også: Notre-Dame er reddet

Taksameteret viser nå tredelen av en milliard, uten at det overrasker den politiske ledelsen i Viken. Fylkesråd Halvard Ingebrigtsen mener staten beregnet sitt bidrag til sammenslåingssjauen altfor snaut. – Det jeg er overrasket over, er at staten har gjennomført en så stor reform uten å sikre fullfinansiering av den, sier han til Kommunal Rapport.

Og det stanser på ingen måte der. Natt til tirsdag var festen over og siste kakestykke spist opp. Nå er hverdagen her og tiden inne for å veksle inn forlokkende valgløfter med håndfast handling. Det betyr at Viken skal løses opp og Østfold gjenoppstå, jo før jo heller. Det har vært det krystallklare budskapet de siste ukene fra det som ble valgets seierherrer, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Og skal man ta Sp-topp i Østfold Ole André Myhrvold på ordet, så er det ingen tid å miste. Han har tatt mål av seg til at Østfold skal gjenoppstå fra de døde i løpet av de kommende to årene.

Men hvor realistisk det tidsestimatet er, synes å være et helt åpent spørsmål. For her er det mye som skal på plass. Først skal Viken fatte et politisk vedtak hvor de ber Stortinget om å bli oppløst. Deretter må det nye Stortinget behandle saken. Hvor raskt det vil skje – og med hvilket utfall – er det foreløpig ingen som kan si noe sikkert om. For det er nødvendigvis ikke slik at alle er like begeistret som Stein Erik Lauvås og Ole André Myhrvold over tanken om å gjenskape Østfold, Akershus og Buskerud med tidligere fylkesgrenser.

Arbeiderpartiet har en heller rund formulering i sitt partiprogram som sier at partiet i regjering vil gå i dialog med fylker som ønsker å endre sine grenser, for å få til dette på en fornuftig, helhetlig og ansvarlig måte.

Les også: Kjell Ingolf Ropstads avgang er den brutale straffen for 12 år med skattefrie boliger

Men ikke ett ord om å gå tilbake til de tidligere fylkene. Og siden jeg antar at det er sterke krefter også i Ap-lagene i Akershus og Buskerud – og ikke bare Lauvås fra Marker – som vil ha et ord med i diskusjonen om eventuelt nye fylker, kan det bli noen spennende debatter. Vil for eksempel Akershus og Oslo slå seg sammen? I så fall vil et Østfold der ute i randsonen fremstå som et mer stusslig eksemplar av arten fylke enn noen gang tidligere. Uten allierte, minst i klassen og strippet for politisk tyngde.

– Som en barnebursdag uten voksne til stede, er bildet professor i samfunnsgeografi Jon Paschen Knudsen bruker på å beskrive fylkesdebatten som nå er i fri flyt etter valget. Han etterlyser klare tanker fra valgets rødgrønne vinnere om hvordan de skal styre prosessen videre. Knudsen tror dessuten at splitting av Viken kan utløse en kjedereaksjon blant dagens 11 fylker, hvor det kommer flere krav om oppdeling.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Det eneste som er sikkert er at taksameteret vil tikke og gå i lang tid fremover. 336 millioner kroner dekker bare første del av reisen Østfold-Viken-Østfold. Eksakt sluttregning kan først gjøres opp om noen år. Men som alle som har arrangert barnebursdag vet: Det kan bli både dyrt og uoversiktlig før kalaset er over.

Les flere kommentarer fra Jon Jacobsen her.

Kommentarer til denne saken