(Gudbrandsdølen Dagningen): Hvor vanskelig kan det være å få opp en liftgardin? For tredje gang raser den ned. Skruene kommer ikke langt nok inn i veggen, veggfestene dingler. Likevel prøver jeg å tvinge liftgardina på. Ikke rart den detter ned for tredje gang. Er det mangel på muskler eller erfaring som gjør det så knotete å få til slike praktiske ting?

Det er så typisk. Mennene tar hånd om håndverker-oppgavene i hjemmet. Fra de er barn får de små snekkersett, mens jenter får rosa lekekjøkken, hos de aller fleste. Som voksne lager vi kvinner maten og vasker klær. På jobb er det ofte mennene som tar ordet og som tar lederrollen, selv før de har fått den. Vi kvinner venter pent på tur og uttaler oss ofte litt for lite selvsikkert, selv om vi sitter på svaret.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Er kjønn biologisk bestemt eller sosialt konstruert? Kjønn er en kombinasjon. Vi som samfunn, lager og viderefører kategorier av ulike kjønnstyper. Alfahannen er et godt etablert begrep. Navnet stammer fra ulver som lever i flokk, den ledes av en alfahann. Et dominant individ som undertrykker de andres selvhevdelse, spiser først og har enerett på damene. I menneskenes verden faller mange damer for denne tilsynelatende sterke mannen. På internett selges kosttilskudd som visstnok skal bidra til gjøre menn til den som rager høyest i mannshierarkiet.

Nå har alfahannen fått en utfordrer. Den såkalte sigma-hannen er det unge menn bør være. Videoer av det nye forbildet har florert på TikTok et par års tid. Nå har trenden også begynt å feste seg i Norge. Unge menn bombarderes av videoer med råd om hva som skal til for å bli denne attraktive mannen. En som er selvsikker, men ikke skryter. En som er suksessrik, men ikke har et behov for å markere seg.

Les også: Kjønnskvotering er et dask i trynet til alle kvinner som vil oppnå ting på egen hånd

Dessverre har denne karakteren noen sider som ikke er like positive. Det ultimate forbildet fremstilles som Patrick Bateman i den 23 år gamle filmen American Psycho. Bak den sterke og veltrente mannsmasken skjuler det seg et tungsindig og ensomt sinn. En stille og mystisk ulv. En mannstype som fremstiller kvinner som noe han klarer seg uten. Med Andrew Tate sitt svært nedverdigende kvinnesyn friskt i minne, er enda mer sexistisk propaganda det siste unge gutter og kvinner trenger. Den massive påvirkningen på TikTok er uansett med på å påvirke dagens unge menn.

Vi fødes inn i denne verden med et kroppslig kjønn. Men opplevelsen av kjønn kan være en helt annen enn det fysiske skulle tilsi. Opp gjennom historien har menneskenes oppfatning av kjønn også endret seg. Før opplysningstiden, det vil si før 1650, trodde man at en gutt som fikk lov å være feminin eller som var mye sammen med kvinner kunne få en mindre maskulin kropp. En annen oppfatning var at kvinner ikke burde ha stemmerett fordi hjernevekten kan være mindre enn hos menn.

Les også: Kunstig intelligens kan forsterke kjønnsforskjeller

I dag har vitenskapen heldigvis kommet lenger. Vi lever i et land som setter likestilling høyt. Men er vi virkelig så likestilte? Alt fra forskjellen i lønn, antall ledere, utdanningsvalg, yrkesgrupper og diskriminering gjenspeiler at det fremdeles er store forskjeller mellom menn og kvinner i Norge.

Forskjellene påføres ikke bare av storsamfunnet rundt oss. Hver og en av oss er med på å opprettholde dem selv. Våre sosialt konstruerte kjønnsroller sitter ryggmargen, i små hverdagslige detaljer. Skal vi virkelig bli likestilte må vi ikke vente på at noen andre sørger for det. Vi må begynne hos oss selv, uansett kjønn. Vi må slutte å være kjønnslate og tenke at kjønn ikke spiller så stor rolle. Den liftgardina skal jeg klare å få opp selv, uten hjelp av verken en alfa- eller sigma-hann.