Gå til sidens hovedinnhold

Nå har Raymond Johansen endelig kvittet seg med MDG

Nå kan Johansen sondere terrenget - helt uten bindinger.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det gikk som det måtte gå i Oslo bystyre.

Tilsynelatende la byrådslederen sin hånd over Lan Marie Berg gjennom kabinettspørsmål. I virkeligheten har han kvittet seg med MDG.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Ned med flagget til topps

Hele denne saken har fra første stund båret preg av at Lan Marie Berg har vist svært lite ydmykhet.

Berg har ikke vist vilje til å informere bystyret i tide. Hun ville ikke innrømme at hun hadde gjort noe feil under høringen i bystyret. Hun har ikke villet gå av da det ble flertall mot henne.

I stedet valgte hun å dra byrådet med seg i fallet.

Berg har vært svært kontroversiell på grunn av måten hun har drevet igjennom miljø- og samferdselspolitikken. Hun er en polariserende politiker med liten vilje til å ta hensyn til interesser som ikke er nedfelt i MDGs radikale partiprogram. Hun har ikke villet inngå kompromisser, men heller stått på sitt til siste slutt.

Derfor er det ikke så overraskende at Lan Marie Berg nå går ned med flagget til topps i Oslo-politikken.

Et rått spill

Lan Marie Berg var uansett på vei ut av Oslo-politikken. Hun kommer høyst sannsynlig inn på Stortinget til høsten.

Det som er mer interessant nå - er hvordan byrådsleder Raymond Johansen har håndtert dette. Gjennom å true Rødt med kabinettspørsmålet, brukte han all sin makt til å presse opposisjonen fra å felle byrådet. Han la sin hånd over Lan Marie Berg.

Tilsynelatende.

Les også: Den naturlige konsekvensen av å miste sin politiske tillit er å gå av som byråd

Raymond Johansen er selvfølgelig en altfor dreven maktpolitiker til ikke å forstå hvordan dette ville gå. Rødt kunne selvsagt ikke «backe» ut av vedtatt mistillit til Berg på grunn av Johansens maktbruk.

At maktbruk ikke ville nytte, ga Rødt også klart uttrykk for på forhånd. Hadde Rødt gjort det, ville partiet bare fremstått som pinglete og feigt. Det ville blitt ødeleggende for Rødt i stortingsvalgkampen, selv om de andre rødgrønne partiene kommer til å kritisere Rødt for å ha støttet Frps mistillitsforslag. Den kritikken kommer nok til å prelle av.

Dette ser ut som et slu spill fra Johansens side.

Raymond Johansen vil danne byråd utgått av Ap

Det dette koker ned til er at Raymond Johansen nå kan begynne helt på nytt. Byrådsavtalen gjelder ikke lenger, men sammensetningen av bystyret er den samme som før. Det er fortsatt rødgrønt flertall frem til neste kommunevalg om drøyt to år.

Dermed kan Johansen sondere terrenget helt uten bindinger. Hva dette resulterer i får tiden vise. Alle forpliktelsene overfor byrådspartiene SV og MDG samt støttepartiet Rødt er nå borte. Her er det blanke ark og fargestifter.

Her kan du lese flere kommentarer av Kjell-Magne Rystad

Det eneste som er sikkert med et nytt byråd ledet av Raymond Johansen, er at det vil utgå av Arbeiderpartiet. Om andre partier blir med, avhenger av forhandlinger. Dermed kan det bli et rent Ap-byråd uten andre partier, dersom ingen avtaler oppnås.

Et mindretallsbyråd bestående av Arbeiderpartiet alene vil få en svært svak stilling utfra det dårlige valgresultatet partiet fikk i 2019.

Det kan også bli et borgerlig byråd, men heller ikke det vil ha noe godt fundament i bystyret og blir neppe sittende lenge.

Her er det altså svært usikkert hva som kommer til å skje.

På toppen av annet rot

Manglende kontroll og kjempesprekk i kostnadene for det nye vannbehandlingsanlegget var altså utløsende sak for byrådsavgangen.Dette har kommet på toppen av tidligere rot.

I fjor ble det reist mistillit mot Berg på bakgrunn av brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten. Den gang ble hun berget av Rødt.

Det har festet seg et inntrykk av at Lan Marie Berg ikke evner å styre etatene hun har hatt ansvar for. Hun synes heller ikke å ha brukt tiden sin på den slags.

Vannforsyningsanlegget er ikke det eneste store prosjektet under bygging som Lan Marie Berg har hatt ansvar for. Hun har hatt ansvar for all kommunal samferdselsutbygging i Oslo de siste seks årene.

Ny kostnadsbombe kommer - Berg vil få skylda

Det største av disse samferdselsprosjektene er Fornebubanen. Også på Fornebubanen sprekker kostnadsrammen, men dette har foreløpig fått svært lite oppmerksomhet. Mandag denne uken ble det kjent at det også her er kostnadssprekk i milliardklassen.

Det kan bli aktuelt å fjerne en stasjon for å bremse kostnadene. T-baneparkering på Fornebu kan også bli droppet. I tillegg blir stasjonen på Skøyen flyttet til en mye dårligere plassering enn opprinnelig planlagt. Ingenting av dette er foreløpig formelt vedtatt. Ikke godt informert om, det heller.

Fornebubanen ligger an til å bli både mye dårligere og dyrere enn planlagt.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Endelig er Raymond Johansen kvitt MDG

Antakelig har Raymond Johansen forstått at Fornebubanen er en tikkende kostnadsbombe, som blir neste store smell etter vannforsyningsanlegget.

Når han nå er kvitt MDG, har han noen å legge skylda på både for tidligere og kommende kostnadsskandaler.

Å stå last og brast med MDGs svært radikale politikk har kostet Arbeiderpartiet mange velgere i Oslo. Nå slipper Johansen også den belastningen. Om velgerne kommer tilbake er en annen sak.

For Raymond Johansen er det med andre ord klare fordeler å endelig være kvitt Lan Marie Berg.

Kommentarer til denne saken