Gå til sidens hovedinnhold

Nå har vi lært at tøffhet er undervurdert i tennis

Du må ikke vinne flest poeng for å vinne kampen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Casper Ruud nådde ikke målet i Paris. Men han lærte mye om hva det vil si å være tøff og modig på en tennisbane.

Casper Ruud – Alejandro Davidovich Fokina 6-7, 6-2, 6-7, 6-0, 5-7

– DEN ANDRE UKA, sa Casper Ruud (22) om ambisjonene på Roland-Garros etter turneringsseieren i Geneve for et par uker siden, den andre i karrieren. Det gikk ikke. Tapet for spanjolen Alejandro Davidovich Fokina (21) i fem tunge sett påførte ham heller karrierens kanskje mest sviende nederlag.

Les også: Dette er den smarteste strategen i norsk politikk akkurat nå

Det begynte dårlig, fortsatte i en berg- og dalbane og endte med et drama der motstanderen traff alle linjene med det han kastet i Casper Ruuds retning.

Med tanke på de marginene Alejandro Davidovic Fokina fikk gjennom sin modige all in tennis, vil jeg si det er bortimot umulig å forsvare seg mot sånt.

CASPER RUUD VANT 16 poeng mer enn Davidovic Fokina. Men tapte. Det forteller alt om hvorfor man snakker om viktige poeng i tennis. Det er når gamene og settene står og vipper at kamper blir avgjort.

Alejandro Davidovic Fokina vant stort sett alle disse poengene.

Casper Ruud hadde settball i første sett, vant det andre, hadde settball i tredje sett, vant det fjerde og tapte til slutt 5-7 i femte og avgjørende sett.

Da hadde gutta spilt tennis i over fire og en halv time.

Hadde det vært opp til Casper Ruud ville han holdt på ennå.

SEEDINGEN OG TREKNINGEN i Paris åpnet muligheter Casper Ruud aldri har vært i nærheten av i en av de fire store turneringene. Da verdensfirer Dominic Thiem ble slått ut i første runde, østerrikeren som ble Caspers overmann i den corona-utsatte 2020-utgaven september/oktober, ble det plutselig lys i dørsprekken til fjerde runde og det som bedre er.

Formen Casper Ruud har vist inn mot Roland-Garros var en ting, oppsettet som gjorde ham teoretiske tjenester var en annen.

Det neste store steget lå i kortene.

DA CASPER RUUD tapte for Roger Federer i tredje runde i 2019 (6-3, 6-1, 7-6) tok han med seg mye læring. Det var greit. Det samme da han tapte for Dominic Thiem i den tredje kampen i begynnelsen av oktober (4-6, 3-6, 1-6). Greit det også.

Men denne gangen var det ikke greit selv om det ligger mye læring i å tape en tenniskamp der du bryter motstanderens serve åtte ganger, i tillegg til å vinne 16 poeng mer.

Det er bare bittert.

JEG HAR INGEN forutsetninger for å si at Casper Ruud ble forsiktig eller feiget ut på noen av de virkelig store poengene, men det var for alle å se at Alejandro Davidovic Fokina kastet alle hemninger over bord. Det var ingen frykt eller reservasjon i spanjolens tennis. Det var bare seiersvilje.

Les også: – Jeg var så alene og redd, og følte på en ensomhet så stor at det kunne knuse et menneske i tusen biter

Davidovic Fokina hadde ingenting å tape, og sånn spilte han også.

I bunn og grunn var det tøffheten som vant.

DER HAR DU Casper Ruuds læring fra denne opplevelsen. Den om tøffheten. Alt det andre kan og vet han. At noen baller er veldig mye viktigere enn andre er poengsystemets genialitet. Du må ikke vinne flest poeng for å vinne kampen.

Casper Ruud har utviklet verktøykassa og har de fleste slagene, selv om backhanden fortsatt har litt å gå på om han en dag skal gå hele veien i Paris.

Det er måten han bruker dem på dette handler om.

Eller for å si det på en annen måte, måten han tør å bruke dem på.

ALEJANDRO DAVIDOVICH FOKINA traff hjørner og streker i blinde, og fikk sånn sett betalt for en av de tøffeste og modigste prestasjonene tennisen har sett på lenge. Det er fair. De gangene Casper Ruud hadde marginene på sin side ristet han bare av seg skuffelsen, krummet nakken og gikk på igjen.

Casper Ruud prøvde alt, gjorde mye bra, men på ett område nådde han ikke helt opp denne dagen.

Han klarte ikke å være tøff nok tilbake.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå