Vaksine eller ikke vaksine er uten tvil et av de mest brennbare spørsmålene i vår tid.

Vaksinespørsmålet er også grunnlag for en rekke konspirasjonsteorier. Det har ikke minst redaksjonen i Nettavisen Norsk debatt fått merke i dag.

Bakgrunnen er at Nettavisen i går kveld publiserte et debattinnlegg fra Stig R. Wigestrand, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Her hevder han at korona-vaksinene gjør mer skade enn gavn. En sentral påstand i en kildehenvisning er at eksperter fra FDA (US Food and Drugs Administration) skal ha «avslørt» at Covid 19-vaksiner «dreper minst to mennesker for hvert liv de redder».

Dette er ikke riktig. Det var en debattdeltaker i et møte med FDA som hadde hevdet dette. Mer om dette nedenfor.

Nettavisen har som en sentral målsetting å være åpen for «annerledes» meninger. Vi slipper gjerne til debattinnlegg på kant med den gjengse oppfatningen på flere sentrale spørsmål, fordi ytringsfrihet er en sentral verdi og fordi en mest mulig åpen debatt er bra for et åpent demokrati.

Derfor slipper vi også til en rekke debattinnlegg som ikke gir uttrykk for Nettavisens redaksjonelle linje, men som gir annerledes perspektiver.

Men det betyr ikke at alle mulige synspunkter fortjener publisering. Vi stiller selvsagt store krav til kvalitetskontroll for å sikre at faktagrunnlaget for de ulike meningene er på plass. Ingen er tjent med at det blir spredd fake news, rykter eller rene misforståelser.

Derfor ble innlegget fra Wigestrand gjennomgått og kildehenvisninger kontrollert, og publisert tirsdag kveld. Men tydeligvis ikke kontrollert godt nok.

Heldigvis har Nettavisen en våken korrespondent i New York. Han reagerte straks på påstandene i debattinnlegget, og gjorde tidlig i dag oppmerksom på at FDA allerede for en uke siden dementerte påstandene om at deres eksperter skal ha uttalt noe slikt.

Tvert imot var det deltakere i en ordet-fritt-seksjon som hadde hevdet dette og og kommet med liknende udokumenterte påstander på et debattmøte. Og straks ble dette utlagt på enkelte blogger og useriøse nettsteder som at «FDA-eksperter avslører» dette eller hint.

Dette betyr ikke at Wigestrand med vilje forsøkte å villede Nettavisens lesere.

Det kan nemlig like gjerne være en misforståelse. På nettet vrimler det med useriøse nettsteder som mer eller mindre vellykket forsøker å likne på «nyhetssteder» for å spre rykter og falske påstander. Og påstander i USA kan bruke bare sekunder på å havne i Norge.

Denne gangen klarte en slik feilaktig påstand å lure seg gjennom Nettavisens kontroll. Derfor avpubliserte vi innlegget straks vi ble gjort oppmerksom på det. En ganske vanlig redaksjonell avgjørelse, altså.

Så til de aller ivrigste vaksinemotstanderne og konspirasjonsteoretikerne der ute: Nå må dere ta dere en bolle.

  • For nei, Nettavisen har ikke gjort knefall for helseminister Bent Høie eller andre i regjeringen som har gitt oss ett eller annet diktat
  • Vi står heller ikke i ledtog med andre mørke krefter som visstnok skal «stå bak» og styre verden
  • Det er ingen andre enn sjefredaktør Gunnar Stavrum som er øverste sjef for redaksjonen i Nettavisen
  • Og nei, verken han eller jeg er i slekt med Goebbels

Vi har rett og slett tatt en redaksjonell avgjørelse om at dette var falske påstander vi ikke vil videreformidle.