Gå til sidens hovedinnhold

Nå må vi snart begynne å inndra korona-ordførerkjeder

Molde-ordføreren har fått konkurranse: I Færder ble ordføreren korona-vaksinert først, nærmest uten å vite det. Blir det flere slike uhell, må vi snart begynne å samle inn ordførerkjeder for omsmelting.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Den eneste som har grunn til å glede seg over oppmerksomheten rundt Færder-ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) i helga, er Molde-ordfører Torgeir Dahl (H). Han var som kjent uheldig med «timingen» for sitt Oslo-utspill for et par uker siden.

Nå har også ordføreren i Færder, tidligere Tjøme og Nøtterøy, vært uheldig:

For da beredskapsteamet i kommunen, som ordføreren sitter i, skulle vurdere hvem som aller først trengte vaksine i kommunen akkurat da, så bestemte de seg for at det måtte være beredskapsteamet selv.

Det er litt usikkert om ordføreren tenkte på noe annet da vedtaket ble gjort, for som han selv svarte en av innbyggerne:

«Kriseledelsen har bestemt at de skal vaksineres nå. Der sitter kommunedirektøren, hennes ledergruppe, kommuneoverlegen, undertegnede og noen til».

Les også: Tjøme ber hyttefolk fra Oslo holde seg hjemme. Ordføreren vil spore telefoner

Her kan det jo først se ut som om ordføreren selv ikke er med i kriseledelsen, siden han skriver at «de» skal vaksineres nå. Men i løpet av setningen kommer han på at også «undertegnede», altså han selv, er med.

Uansett må det være bare så vidt han er medlem av kriseledelsen, nærmest på kjøtt og flesk kan du si, for like etterpå var vedtaket tydeligvis gått heeelt i glemmeboka for den uheldige ordføreren:

«Da jeg ble kalt inn til vaksine tenkte jeg meg ikke om, og svarte at jeg kunne møte opp i hallen onsdag i forrige uke. Det burde jeg ikke ha gjort. Jeg burde tenkt meg om, takket nei til tilbudet og ventet på tur».

Ordføreren vil likevel, akkurat som sin kollega i Molde, ikke legge seg fullstendig flat for kritikken.

For det første vil han slett ikke gå med på at vaksineringen av kommuneledelsen ble forsøkt holdt hemmelig, til tross for at et innlegg om saken ble fjernet fra Facebook-siden Færdertinget.

«Jeg tok vaksinen sammen med cirka 100 andre mennesker; Så «hemmelighold» faller på sin egen urimelighet», sier han til Tønsbergs Blad.

Les også: Det eneste logiske svaret på Molde-ordførerens utspill er å vaksinere Oslo nå

For det andre holder Færder-ordføreren fast på at selve vedtaket var så godt som ufeilbarlig:

«At kommunedirektøren, hennes ledergruppe og kommuneoverlegen ble vaksinert mener jeg er helt rett. Stabil og god ledelse er veldig viktig i den pandemien vi står midt oppe i», mener han.

Selvsagt. Alle må jo skjønne hvor overmåte viktig det er at Færder kommune har en stabil kriseledelse. Mye viktigere enn at nasjonen Norge har det, for eksempel.

Helseminister Bent Høie, for å ta et tenkt tilfelle, eller statsminister Erna Solberg, for den saks skyld:

De kan jo skiftes ut når som helst.

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen.

Det samme kan vi si om FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog - for ikke å snakke om assisterende Espen Rostrup Nakstad:

Disse må pent vente på tur. Riktignok har disse folkene gått fra pressekonferanse til pressekonferanse og utsatt seg for smittefare omtrent sammenhengende i over et år. Men viktige er de tross alt ikke.

Den hyperviktige kommuneledelsen med hjemmekontor i Færder kommune, derimot!

Jeg tror at vi, når pandemien er over, må undersøke litt nærmere hvilken merkelig påvirkning prangende ordførerkjeder kan ha på den som bærer det, eller på deres nærmeste omgivelser.

Fra før vet vi bladfyker at det enkelte ganger kan være langt vanskeligere å få tak i en ordfører eller rådmann/kommunaldirektør i en bitteliten kommune, enn det er å få en skarve statsråd i tale.

Les flere innlegg fra Nettavisen Norsk debatt

Men nå i disse koronatider må det ha skjedd noe spesielt, tenker jeg. Er det noe i metallet? Noe med legeringen som reagerer i nærheten av korona-frykt?

Må vi rett og slett gå til det tunge skritt å inndra alle ordførerkjeder i landet inntil vi har fått sjekket at det ikke er her feilen ligger - akkurat som vi gjør med AstraZeneca-vaksinen?

Men så kommer jeg på at vi tross alt har 356 kommuner her i landet. Ordførerne i 354 av dem har jo oppført seg noenlunde greit.

Og sannelig skal vi kommentatorer og journalister passe oss, vi også. Det er ikke bare ordførere som gjør dumme ting. Vi la nok merke til hva Erna Solberg svarte tidligere VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, nå i TV 2, da han for et par uker siden ville vite om det ikke fikk noen konsekvenser for statssekretær Peder W. Egseth at han gikk bak hennes rygg og konspirerte med Molde-ordføreren:

Nei, svarte Erna. For hun hadde et mantra, fortalte hun, og det gikk slik: «Alle kan gjøre feil. Alle fortjener en ny sjanse».

Da får det vel kanskje gjelde ordførere også, i alle fall inntil videre.

* I en tidligere versjon av denne saken kunne det se ut som om Færdertinget er en kommunal Facebookside. Det er ikke riktig.

Kommentarer til denne saken