Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal du få kunnskap mot frykt, Fiksdal

Om man følger regel nummer én: aldri spis noe du ikke er helt sikker på hva er, er det heller ingen grunn til å frykte forgiftninger.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Petit-skribent Baard Fiksdal skriver den 31. mai om hvordan han sykler rundt i nærmiljøet i Bærum og oppdager plantene som vokser der. Petiten begynner fint med at han oppdager bregnen strutseving, og at denne er spiselig.

Så flott!

Les Baard Fiksdal sin petit her: Det som dreper deg på 15. minutter

Dessverre vier han resten av petiten til å være redd for giftplanter, spesielt den potensielt dødelige selsnepen. Hva om barna han ser spiser selsnepe, frykter han.

Men han vet ikke at selsnepen har begrenset utbredelse og at den vokser i vann, sånn at man faktisk må vasse ut i ferskvann for å plukke den med seg.

Det er absolutt grunn til å ha respekt for naturen og vite at det vokser arter i den som kan gjøre deg syk hvis du spiser dem, men man trenger heller ikke konstruere et skrekkscenario.

Og så gå rundt å være redd, og skremme andre i offentligheten med petiter om temaet.

Forskjellen på den spiselige strutsevingen og den (litt) giftige ormetelgen er lett å lære seg. Og om man følger regel nummer én, aldri spis noe du ikke er helt sikker på hva er, er det heller ingen grunn til å frykte forgiftninger.

Vi vil gjerne invitere med Baard Fiksdal på tur med Norges sopp- og nyttevekstforbund, så kan han lære seg noen spiselige arter som han kan sanke med god samvittighet og apetitt!

Kjære Baard - du finner oss på soppognyttevekster.no. Bli med på tur! Vi syns det er topp at du syns naturen er spennende, og vil gjerne lære deg en hel masse - om både strutseving og andre ting!

Les mer fra Norsk debatt her

Kommentarer til denne saken