Årets statsbudsjett viser at regjeringen kun evner å tenke kortsiktig. Det lover ikke godt for fremtiden.

Elbiler er en av budsjettets store tapere. De vil bli betydelig dyrere, og de vil bli mindre attraktive. Med blant annet ny engangsavgift og moms, vil det for mange bli mindre gunstig å velge grønt.

Målet om å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030, henger nå i en tynn tråd. Avgiftene som senkes derimot, er drivstoffavgiftene.

Les også: Har Senterpartiet abdisert som distriktenes parti?

Regjeringen sender med dette et tydelig signal om at de nok en gang ikke er villige til å sette klima på dagsordenen.

Et foregangsland

Norge topper i dag listen over land som selger flest elbiler. Norge har i mange år gått foran som et eksempel for resten av landene i Europa og verden. Dette har gjort at flere land har fulgt etter, og elbiler er den teknologien som nå øker raskest.

Det er feigt at vi nå skal snu i døren, og vise at vi ikke er villig til å prioritere elbiler. Resten av Europa ser at vi snubler på oppløpssiden.

Disse avgiftene kommer til å ramme bredt. De rammer for eksempel familier som har behov for en større bil med lang rekkevidde. I dag har de kanskje en fossilbil, men de har vurdert å bytte over til en elbil. Hvis lommeboken skal bestemme, blir valget vanskeligere.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Når lommeboken ikke strekker til, taper det grønne. Avgiftene gjør at man ikke får byttet ut forurensende biler med nullutslippsbiler. Resultatet av dette vil vises på klimagassutslippene.

Klimapolitikk i revers

Samtidig vil også disse tiltakene gjøre det vanskeligere for de som allerede har elbiler. Med dyre strømpriser er det mange som ikke har råd til de ekstra utgiftene som nå kommer.

Dette kommer til å gjøre en stram hverdag enda strammere. Mange er avhengige av bilen sin, men flere kommer nå til å ikke ha råd til å bruke den.

Les mer fra Norsk debatt

For å nå klimamålene, må det lønne seg å velge grønt. Med statsbudsjettet gjør regjeringen det motsatte. Med alle de nye og økte avgiftene vil det igjen lønne seg å velge fossile biler.

Regjeringen har nå satt norsk klimapolitikk i revers.