I Oslo har det vært forbudt å ta seg en øl utenfor private hjem siden 10. november:

166 dager.

Fem måneder og 15 dager.

Det var frykt for liv og helse for de eldste og svakeste i samfunnet som lå til grunn, og det er en argumentasjon det ikke var vanskelig å stille seg bak.

Men nå nærmer vi oss slutten av april. De eldste i Oslo er vaksinert, eller har fått tilbud om det. Det viser også smittetallene de siste fjorten dagene.

Les også: Spisetvang og alkoholservering: - En «pliktmat» og to øl, takk

Bare ti personer over 80 år, og 37 personer over 70 år, har blitt smittet de siste 14 dagene i Oslo. Går man ned enda et alderstrinn, ble 90 personer over 60 år smittet. Vaksineprogrammet fungerer, og det viser statistikken klart og tydelig.

På østkanten setter man vaksiner ned mot 45 års alder uten underliggende sykdommer, mens på vestkanten ligger det på fra 55 år og oppover. I tillegg nærmer vi oss punktet hvor alle med underliggende sykdommer er vaksinert.

Så hvem holder vi egentlig stengt for?

Slipp oss fri

Når vi har kommet et stykke inn i mai måned, hvor de fleste over 40 år har fått tilbud om vaksine, hva er det egentlig som hindrer byrådet i Oslo fra å åpne opp tilnærmet normalt?

Er det frykten for at friske personer under 40 skal dø? Seks personer under 40 år har mistet livet av pandemien så langt på landsbasis. Selv om det i seg selv er tragisk, er det seks personer av i underkant av tre millioner mennesker.

Er det frykten for at sykehusene plutselig skal bli overbelastet? I så fall har man mulighet til å gjøre noe med det nå. Som Oslo universitetssykehus allerede har gjort ved å utvide intensivkapasiteten sin.

Det kommer til å være smitte i Norge i mange måneder fremover, og Oslo er den siste byen som blir smittefri om vi i det hele tatt kan bli det. Er tanken å holde ting stengt så lenge det er smitte, kan vi bli hjemmesittende en god stund til.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Men hvis det virkelig er sånn at tiltakene eksisterer for å skåne de eldste og svakeste fra en for tidlig død, er vi bare noen ytterst få uker fra mål. Med mindre man skal flytte målstengene enda lengre.

Man kan holde nordmenn innesperret i vinterhalvåret. Men når temperaturen stiger, blir vi sosiale igjen uavhengig av hvilke smitteråd og regler som måtte eksistere.

Jeg snakker nok for flere når jeg sier: Slipp oss ut, vi vil ta en øl!