Gå til sidens hovedinnhold

Når angrep er Italias beste forsvar skal Europa virkelig passe seg

Det er mange lag og trenere som fortsatt lurer på mye i EM. Men ikke Italias Roberto Mancini, han har funnet svarene.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

FØR EM VAR ikke Italia favoritter til noe som helst. De var gode, ja, og kom til mesterskapet med en statistikk alle misunnet dem. Men de var fortsatt Italia.

Litt vanskelig å omfavne som en mulig finalist, med en miks av noen som kunne være litt for gamle, og noen litt for uerfarne og unge.

Etter tre strake seirer løftes trener Roberto Mancinis sammensetning av Italias tropp fram som den største genistreken så langt.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

FOR DE FLESTE av oss handlet det om Frankrike, England, Belgia og Tyskland, fordi sistnevnte aldri kan snakkes vekk i mesterskapssammenheng. Pluss det mange mente kunne være en dark horse, et lag med potensial til å bli en semifinalist fra Skandinavia.

Det siste var en spennende snakkis i 42 minutter.

Da Christian Eriksen falt om i åpningskampen i Parken, falt også Danmark.

ITALIA KOM TIL det utsatte EURO 2020 med 27 ubeseirede kamper i beltet. Før åpningskampen mot Tyrkia hadde de ikke sluppet inn mål på åtte kamper. Etter 1-0 over Wales er rekka uten baklengsmål forlenget til 11, mens målene som har vunnet alle disse kampene har en total på 32.

Det er ikke bare fenomenalt.

Det likner ikke Italia i det hele tatt.

990 MINUTTER LANDSKAMPFOTBALL uten baklengsmål bærer med seg alt en EM-vinner trenger å ha i banken, et bunnsolid forsvarsspill. Likevel er det ikke hvordan Juventus-duoen Leonardo Bonucci (34) Giorgio Chiellini (36) håndterer Italias forsvarsrekke som er den store greia, det er viljen og kreativiteten i det offensive spillet.

Det vi har sett så langt er et generasjonsskifte i praksis, der alle Roberto Mancinis valg faller på plass samtidig.

Det spiller (nesten) ingen rolle hvem han stiller med.

Italia vinner og holder nullen.

Les også: Fjellvettregel nummer åtte er noe å tenke på for de som fortsatt vil boikotte Qatar-VM

JEG SKAL IKKE påstå at gjerrigheten er borte i italiensk fotball, spør bare Bonucci og Chiellini, men viljen til å angripe med mange spillere har aldri vært større. I Serie A scores det mål som aldri før. På landslaget kommer navn man aldri trodde man skulle se i EM på scoringslista.

Det kommer bevegelser man aldri trodde man skulle se i et italiensk landslag med mesterskapsambisjoner, og de kommer samtidig og høyt i banen.

Jeg hører noen kaller det ungt pågangsmot.

Kvalitet og vilje til å spille med risiko er en bedre betegnelse.

ROBERTO MANCINI GJORDE mange valg da han bestemte seg for å reise Italia fra ruinene av TV-mesterskapet i Russland 2018 (VM). For hver kamp laget spiller faller det ene svaret etter det andre på plass.

Matchvinneren mot Wales, Matteo Pessina (24), skulle for eksempel ikke vært med i det hele tatt.

Han kom inn i troppen som 26. og sistemann da Stefano Sensi måtte melde forfall på grunn av skade.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

DER HAR DU Italia, der har du det neste Italia. Roberto Mancinis Italia. De nye heltene. Sist landet satte spor etter seg i EM ble de rundjult av Spania (4-0) i 2012-finalen i Kiev, men det var da alle sluttspill handlet om Spania mot røkla.

Problemet for Italia den gangen, mer enn finaletapet, var den totale ydmykelsen.

ITALIA HAR EN offisiell EM-tittel fra middelalderen, men den er vanskelig å ta helt på alvor. 1968-triumfen over Jugoslavia etter omkamp i finalen er fra den gangen UEFA lurte på om et EM-sluttspill hadde livets rett.

Om det var noe å satse på inn i framtida.

For 53 år siden var det fire lag i sluttspillet, i dag er det 24.

Svaret, om du skulle lure, er ja.

SVARET PÅ OM Italia kan vinne i London 11. juli, om finalen ikke flyttes fra Wembley, er også et rungende ja. Så langt er Italia det eneste laget som ikke har vist svakhetstegn.

Feilfrihet har riktignok aldri vært et krav på veien til et trofé, Italia er det beste beviset på det, men det hjelper alltid å være god.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

I tillegg bygger det selvtillit, samhold og en følelse av å kunne gå på vannet.

Der er Italia nå.

Å holde noe som helst mot dem vil være galskap.

Kommentarer til denne saken