Latvia – Norge 0-2

VI VANT, DET er vi glade for og på tabellen åpner det nye muligheter. Det er lenge siden norsk landslagsfotball har vært der vi er nå. Scoringa som begravde Latvia, Moi Elyounoussis 2-0, vitner også om at det er flere enn Erling Braut Haaland som kan score deilige mål.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men skal det vi leser av tabellen bli mer enn teorier i en rekke av tall og resultater, er ikke prestasjonen i Riga god nok.

Det ser bare sånn ut.

TIRSDAG KVELD VINNER Norge over Gibraltar på Ullevaal. Det er helt sikkert, det er ingenting å lure på. Samtidig spiller Nederland og Tyrkia i Amsterdam. Uavgjort i den kampen, og Norge vil lede VM gruppe G etter seks spilte kamper.

Det er nesten ikke til å tro.

Samtidig kommer god-følelsen med en rekke advarsler og faresignaler.

Lørdagskvelden i Riga avslørte det.

Fram til 2-0 holdt vi døra åpen for Latvia.

NÅR NORGE ER på tærne, står på og holder balltempoet og trøkket oppe, håndterer vi kamper som den i Riga på en utmerket måte. I det øyeblikket vi slipper oss litt ned, inviterer vi en svakere motstander inn i kampen. Det skjedde denne lørdagskvelden, da Norge gikk fra total dominans til å gi bort initiativet gjennom slurv og dårlige valg.

Les også: Å teppebombe folk med dritt gjør ikke norsk fotball bedre

Det forteller en del om lagets potensial.

For oss som har vært ute noen fotballkamper før, forteller det dessverre også en del om lagets mangler og sårbarhet.

NÅR DET ER sagt, er Ståle Solbakken flink til å holde laget i øra. Byttene han gjorde etter en time, da Patrick Berg og Alexander Sørloth kom inn for Mathias Normann og Moi Elyounoussi, gjorde sitt til å stabilisere kampen. Og Mats Møller Dæhlis bidrag over tretten kinutter pluss tillegg var så bra at han fortjener å starte mot Gibraltatr.

Hvorfor kvalitetene hans ikke doblet seieren for Norge må du spørre Joshua King om.

Nürnberg-spilleren, som ble parkert i kulda av Lars Lagerbäck, spiller aldri en dårlig kamp for Norge.

SEIEREN I RIGA er ikke stor, det holder å se på FIFA-rankingen, men den er ekstremt viktig og nødvendig. Har du ambisjoner om sluttspill, skal Latvia (136) beseires alle dager, borte som hjemme. Men betydelige deler av innholdet var bra, og måten Norge tok tak i kampen fra start var perfekt og etter læreboka for spill mot antatt svakere motstandere.

Les også: Når latterliggjøring av en podkastvert er viktigere enn sannheten

Det forteller at prestasjonen og poenget mot Nederland har gjort noe med laget.

Det forteller også at Ståle Solbakken klarer å trykke på de riktige knappene.

Og så forteller det at vi har reserver som kan komme inn å utgjøre en forskjell.

Det øker og skjerper konurransen.

DET ER IKKE bare å vinne sånne kamper, de har sine farer. Det er ingen automatikk i fotball. Den gangen Norge var virkelig gode tapte vi til og med for Latvia på Ullevaal Stadion. I den første kvalifiseringskampen etter Drillo og to VM-sluttspill på 90-tallet – en kvalifisering som for øvrig endte med sluttspillet i Nederland og Belgia 2000 - tapte vi 1-3.

Selv om vi dominerte kampen og sjansestatistikken (12-3) var det en skandale.

Målscorer for Norge, Ståle Solbakken.

MÅLSCORERE DENNE KVELDEN var Erling Braut Haaland og Moi Elyounoussi. Førstnevnte mangler fortsatt den effektiviteten vi ser i Dortmund. Mot Latvia hadde han fire store sjanser. Den han scoret på kom fra straffemerket.

Greit, så har han noe å revansjere mot Gibraltar.

OM SEIEREN IKKE er av den vi kommer til å snakke om i lange tider, er den ekstremt viktig. Norge gjorde jobben tre dager etter 1-1 mot Nederland. Spillet svingte, men vi vant og fikk en ny god bekreftelse på at laget er på riktig vei.

Tre poeng har gjerne den effekten.

Det bygger selvtillit.

Les flere meninger fra Norsk debatt