Gå til sidens hovedinnhold

Når foreldrene ikke har penger, er det ikke alle barn som kan feire bursdag

Vi mennesker kan velge å være feige drittsekker som kaster skygge på andre, eller vi kan velge å gjøre det å være fattig mindre skamfullt.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det å være fattig i et rikt land, kan være enormt belastende. Du står utenfor fellesskapet. Å ikke ha lykkes i et av verdens rikeste land, må oppleves som ekstra skamfullt.

Les også: Tysklands mest idiotiske beslutning siden 1945

Fattigdom i Norge handler sjelden om å fryse eller å gå sulten til sengs, men om å ha bare akkurat det du trenger – og knapt nok det. Det å ikke ha penger til det andre tar for gitt, som å gå i postkassen forandres plutselig til noe av det vanskeligste en må gjøre. Regningene sorteres etter hva som er mest kritisk, sønnen eller datteren som ikke har ski til klasseturen, at barna ikke kan feire bursdag for at foreldrene ikke har penger.

Foreldre føler på sterke sosiale normer knyttet til hva slags gaver barn skulle gi hverandre i bursdag, fra hvilken butikk de kommer fra – det gjør det vanskeligere å være en god mamma og pappa. Stress, konflikter og mer fraværende foreldre blir ofte resultatet. Kroppen er i spenn hele tiden, søvnen er urolig. Det er vondt, fysisk vondt, overalt.

Turer i grøfta eller i kjelleren kan virke som en bekreftelse på generell mislykkethet og at alt håp er ute.

Og når samfunnet, skolevesen og medier har et så stort fokus på det å lykkes, det å være flink og god og bra nok, nærmest perfekt i en del sammenhenger, blir det ikke enklere å akseptere at det å være fattig ikke er greit, kanskje et tegn på svakhet mener mange.

Mange barn opplevde også å bli gjort narr av og «stemplet» som annerledes, fattigdom handler ikke bare om de økonomiske utfordringene, men også om sosiale relasjoner.

Vi mennesker kan velge å være små og feige drittsekker som kaster skygge på andre og gjøre de rundt oss små - eller vi kan velge å bruke solen i våre hjerter og skinne slik at de rundt oss vokser - da vokser vi også selv.

Les også: Hjelper ikke å være Norges hyggeligste fredagskommunist

Barn må lære at de betyr noe, at de er verdifulle akkurat slik som de er og kommer fra, at de ikke skal finne seg i å bli tråkket på, på noen som helst måte - og slik skal de også oppføre seg mot andre.

Kanskje er det ekstra vanskelig å være fattig når andre barn og foreldre legger ut bilder av flotte gaver, sin rikdom og vellykkethet.

Du kan sikkert glede noen der du bor, med et vennlig ord eller en gave, kanskje vil du kjenne på varmen inni deg etterpå at du også har gledet noen som «sitter nederst ved bordet», som politikerne ønsker å omtale disse menneskene.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken