Gå til sidens hovedinnhold

Når grasrota mobiliserer er den en mektig aktør

Klubbfotballens øverste organ vil grave dypere og finne ut av hva en VM-boikott kan komme til å koste norsk fotball. Prisen slavearbeiderne har betalt overskrider allerede 6500 menneskeliv.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

CATO HAUG, STYRELDEREN i Norsk Toppfotball (NTF), har snudd Norges Fotballforbunds (NFF) syn på VM-boikott fra nei til tja og fått med seg Terje Svendsen og kompani på at et ekstraordinært fotballting til høsten bør være løsningen på spørsmålet som akkurat nå opptar norsk fotball mer enn seriestarten 5. april.

Det er en klok manøver.

Selv om dødstallene og beskrivelsene av de umenneskelige forholdene i Qatar synes å være dokumentert utover enhver tvil, er det alltid lurt å ta en pust i bakken.

Med et ekstraordinært ting ønsker fotballen å gi seg selv en mulighet til å gjennomgå alle fakta, rapporter og påstander en gang til.

Selv om dødstallene stiger på VMs byggeplasser i Qatar, er det betydelig framgang med tanke på NFFs opptredener i Dagsnytt 18 onsdag, og Debatten torsdag.

Les også: Vi kan ikke spille fotball på baner bygd av slaver og død

NFF VILLE I utgangspunktet at problemstillingen skulle skyves et år fram i tid og være en sak for fotballtinget i 2022. I utgangspunktet kunne det kanskje høres ut som vilje til å lytte med begge ørene, men i den virkelige verdenen var det et forsøk på å trenere en problemstilling som mest sannsynlig vil gå ut på dato i november 2021.

Når den tid kommer er VM-kvalifiseringen over, og om Ståle Solbakken ikke har fått våre beste menn til å gå på vannet vil en boikott post VM-kvalifiseringen være uten reell betydning.

Å boikotte et VM man ikke er kvalifisert til gir ingen mening ut over de politiske signalene vi har prøvd å sende i mange år.

Man takker ikke nei til et selskap man ikke er invitert til.

ETTER AT TROMSØ satte ballen i spill og umiddelbart fikk med seg Strømsgodset, Viking, Odd og Brann, er en bevegelse tuftet på solidaritet, samvittighet og menneskerettigheter i ferd med å vokse seg sterk i Fotball-Norge.

Det er en kamp verd å ta.

Fra Ullevaal Stadion kontret NFF og NTF i fellesskap med en kronikk postet på fotball.no. I felles forståelse før organisasjonenes årsmøter neste helg - og ikke minst for å kaste litt vann på gressbrannen som sprer seg fra klubb til klubb - oppfordrer Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball sine medlemmer/eiere til å tenke seg ekstra godt om.

Det første svaret de fikk kom fra Lerkendal og Rosenborgs årsmøte torsdag kveld:

VM-Boikott, 202 mot 46 stemmer!

Les også: Å snakke sannhet til makta er Ståles spesialitet

INGEN MAKT I verden kan stoppe VM i Qatar, bare så det er sagt. Til det har dette gått altfor langt. Så mange penger finnes ikke i internasjonal fotball. FIFA vil bli saksøkt herfra til økonomisk ruin om så skulle skje. Og fordi fotball på dette nivået dessverre handler mer om penger enn noe annet - det var jo grådigheten som allokerte mesterskapet til et shariastyrt enevelde der statsoverhodet (emiren) ikke bare har den utøvende makta, men også den lovgivende på toppen av å være militærets øverstkommanderende - er akkurat det et tema vi bare kan glemme.

Dermed ikke sagt at vi ikke skal heve stemmen.

Dermed ikke sagt at Norge ikke bør stille seg på den riktige siden av historien.

Her kan du lese flere innegg fra MortenP.

DET ER DET grasrotopprøret for VM-boikott handler om, det er det fotballklubbene nå prøver å gjøre. Å stille seg på den riktige siden av historien. Etter år med det NFF kaller tilstedeværelse, dialog og påvirkning av et regime de sier de ikke liker, rant begeret over med dødstallet 6500.

Reformer på papirer er ikke reformer i det virkelig liv, det forårsaker bare mer død og elendighet.

Selv om ting skal ha gått den rette veien i Qatar, er det helt åpenbart ikke nok.

DET ER VIKTIG at man gir seg selv tid og tenker seg grundig om i viktige spørsmål.

Ja eller nei til norsk VM-boikott er et slikt spørsmål. Samtidig er det viktig å huske at prosesser som dette, der grasrota reiser seg og mobiliserer, gjerne har en tendens til å bli selvforsterkende. Men når det er sagt, elleve år er lang tid, og siden 2010 har store deler av verden vært klar over og snakket om alle de groteske overtrampene makta i Qatar har begått for å åpen scene.

Fra da til nå har migrantenes arbeidsforhold, bosituasjon, lønnsbetingelser og menneskerettigheter som sådan knapt beveget seg i riktig retning.

Les også: Qatar-boikott kan bli vedtatt på fotballtinget: – Håper vi ikke kommer i en slik situasjon

NÅR GRASROTA MOBILISERER er den en mektig aktør. Når folket snakker sannhet til makta er det gjerne sånn at det til slutt skjer noe på toppen. I demokratier som vårt har bevegelser av denne typen en deilig evne til å få viljen sin.

Denne bevegelsen er i bevegelse, og i deler av verden har man allerede bitt seg merke i det som er i emning i Norge.

Bruker norsk fotball stemmen sin riktig er det mange flere som vil la seg imponere og lytte.