Gå til sidens hovedinnhold

Når Kjartansson begynner å score igjen vil Vålerenga vinne mange fotballkamper

Vålerenga på sitt beste er et godt fotballag. Rosenborg på sitt modigste er sånn Åge Hareides lag må spille for å ta igjen det tapte.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Vålerenga – Rosenborg 1-1

DA VÅLERENGA VAR seg sjøl dominerte de Rosenborg. Da Rosenborg flyttet seg høyere i banen og tok igjen var de alltid en trussel for hjemmelaget. I det perspektivet var uavgjort greit på Intility arena.

Likevel jeg sitter med en følelse av at Dag-Eilev Fagermo er minst fornøyd.

Det var tross alt hjemmelaget som jagde kampen, hadde ballen mest og skapte de fleste målsjansene.

NORGE RUNDT ER det mange som holder Vålerenga foran Rosenborg på sine respektive tabelltips. De første 20 minuttene på Intility Arena så du hvorfor. Vålerengas offensive kreativitet og gjennombruddskraft, der Osame Sahraoui kan skape en stor målsjanse ut av ingenting, står ikke tilbake for noe lag i Eliteserien.

Det handler bare om å sette dem.

Les også: Casper leverer på drømmen, det er Nadal som svikter når det gjelder

VIDAR ØRN KJARTANSSON er spissen som skal gjøre det. I sine beste stunder gjør han det også i blinde. Men ikke i 2021, i år har han ikke scoret et eneste mål.

Mot Rosenborg kunne han scoret to, men endte opp med null.

OPPSIDEN VED VIF-SPISSENS måltørker er at han treffer mål med avslutningene, og dermed presser motstanderens målvakt til å redde. Det betyr at han ikke er langt unna. Det er ikke sånn at avslutningene er håpløse. De bare ikke gode nok.

Det er en del andre ting som også har sine mangler, som presisjonen i den avgjørende pasningen, og det kostet Vålerenga mot Rosenborg.

Hadde eksempelvis Aron Dønnum vært like presis som han var gjennombrudshissig og villig, ville Vålerenga stått med tre poeng.

DU KAN IKKE jage ballen høyt i banen hele tida, ingen fotballag orker det. Man må bruke hodet og porsjonere ut kreftene. Måten å gjøre det på er å alternere mellom høyt og lavere press. Rett og slett ta en liten pause fra jaget dypt inne på motstanderens halvdel, slippe seg ned i banen og ligge samlet og kompakt slik Vålerenga og alle 4-3-3 lag gjerne gjør i den defensive formasjonen 4-5-1.

For så å jage bruddene og kontringene derfra.

I denne kampen var både Vålerenga og Rosenborg best da de var offensive i den defensive tilnærmingen, best da de spilte med mot og store baller.

Da Rosenborg tok tak i kampen fra avspark i andre omgang så du hvordan Åge Hareide ønsker at laget skal opptre.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

GJENVINNINGSTRØKKET FAGERMO MANER fram etter balltap vil bli en suksessfaktor for Vålerenga denne sesongen. Selv om sluttproduktet ikke var godt nok mot Rosenborg skapte intensiteten både brudd og målsjanser.

Det er det som er moderne fotball, der har du spillet verdens beste fotballag har perfeksjonert og bruker for alt det er verd.

Selvfølgelig kan det brukes på alle nivåer.

I 2020 HÅNDTERTE Vålerenga dette ganske bra i andedammen Eliteserien. Sannsynligheten for at det blir bedre i år er stor. Dag-Eilev Fagermo har hatt et år på seg til å terpe spillestilen, og fra sidelinja kan du høre hvordan han holder laget i øra.

Det er krevende å spille for den energiske telemarkingen, spillestilen er slitsom og ingen slipper unna.

Vil du være med så må du henge på.

DAG-EILEV FAGERMO har tettet noen hull i Vålerenga. Det gjør fjorårets bronsevinner til et bedre fotballag. Offensivt har Vålerenga flere bein å stå på. Fagermos topp 11 står ikke tilbake for noen av de andre lagene.

Parallelt jobbes det med å finne dekning og forsterkninger der laget kan begynne å lekke, men ikke for enhver pris.

Det er også et sunnhetstegn.

ROSENBORG HAR IKKE vunnet seriegull siden 2018. Det er veldig lenge siden i Trondheim. Kaoset som har fulgt klubben siden Kåre Ingebrigtsen ble sparket den sommeren har i tillegg satt sine spor på Lerkendal.

Nedfallet som fulgte, der resultatene plaget klubben mer enn noe annet, gjorde ikke situasjonen bedre.

Plutselig var også Rosenborg bare en sårbar klubb til.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

EIRIK HORNELAND BLE etter flere trener-avslag hentet for å få laget på beina. Han var ikke i nærheten. Nå er Åge Hareide sjef under det samme kravet. Det er selvfølgelig lettere å være Hareide enn Horneland på Lerkendal, men til syvende og sist vil også en av Norges mest meritterte trenere bli dømt på resultatene.

Da vi ga oss i fjor var Rosenborg 29 poeng unna seriegullet.

JOBBEN HAREIDE HAR tatt på seg er med andre ord formidabel. For å klare det har han vraket 13 spillere fra fjorårets stall. Det beste av det gamle skal sammen med mye nytt snu skuta for Rosenborg. En mann som kantspilleren Stefano Vecchia tilfører laget den dødballfoten de mistet med Pål Andre Helland, men fortsatt er Kristoffer Zachariassen Rosenborgs beste og viktigste spiller.

I fjor scoret midtbanespilleren 12 mål, like mange som hovedspissen og straffeskytteren Dino Islamovic.

Etter en kamp i år er Zachariassen en goal opp Islamovic som ikke var i nærheten mot Vålerenga.

Med litt flaks kunne det vært to.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken