Nylig sendte NTB ut en nyhetsmelding om at den populære podkastverten Joe Rogan har offentliggjort at han har blitt syk med Covid. Rogan meldte samtidig om at han har tatt i bruk en rekke legemidler for å behandle sykdommen, blant dem ivermectin.

NTB fremstiller ivermectin slik i nyhetsmeldingen:

«Rogan sier han har blitt behandlet med […] ivermectin, som ofte brukes til å fjerne parasitter fra dyr. Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA har bedt folk om å ikke brukte det til behandling mot covid-19, etter å ha fått inn meldinger om at folk har blitt svært syke etter å ha tatt ivermectin, som var ment til behandling av hester.»

Kilden for saken oppgis å være New York Times, skrevet av journalistpraktikanten Alyssa Lukpat, som bare nylig ble ferdig med journalistutdannelsen sin.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Årelangt mediemønster

Fremstillingen av ivermectin som en «hestekur» følger et mønster som har pågått i internasjonale medier i hele år, og som har tatt seg opp den siste måneden ved at det amerikanske legemiddeltilsynet gikk ut med en useriøs tweet om ivermectin, der de også fremstilte medisinen som noe bare hester og kuer skal få i seg.

Med det som bakgrunn er det forståelig at journalistene i NTB følger i fotsporene til sine internasjonale kolleger, og stiller seg ukritisk til det de har hevdet om ivermectin i hele år - som igjen stiller seg bak FDAs fremstilling.

Les også: Bruker «sjokk-kur» mot korona-viruset: - Du er ikke en hest

Det vil si, det er forståelig ut fra faktum at journalister bare er vanlige mennesker, de også, og at mange bare klokker inn og ut på jobb hver dag uten å legge noe prestisje i å gjøre noe mer enn å komme seg gjennom arbeidsdagen.

NTB forventes å produsere nyheter lynkjapt til sine kunder, så det enkleste for deres journalister er å stole blindt på at deres internasjonale kolleger har gjort den journalistiske jobben for dem i forkant, slik at de kan bare sende det videre uten brysomme spørsmål og kontroll.

Ikke bare for hest og ku

Men er det slik journalistikken skal fungere? Er det slik en av Norges viktigste og mest sentrale formidlere av nyheter skal oppføre seg? La oss se hva konsekvensene av denne «latskapen» er i dette tilfellet.

Går man inn på nettsiden til FDA og leser videre om ivermectin, får man omsider lest at ivermectin også er en medisin som brukes av mennesker. Her burde alarmbjellene begynne å ringe. Hvorfor fremstiller FDA det da som en medisin for hester og kuer?

FDA er bekymret for at mennesker skal bruke ivermectinpreperater ment for husdyr - og at de skal bruke ivermectin i større doser enn det som er trygt til å behandle sykdommer som medisinen ikke har blitt godkjent for; for eksempel Covid.

Det er en forståelig bekymring for et legemiddelverk å ha, samtidig er det en interessant strategi de har valgt for å motarbeide dette: å lyve.

Les også: Vi har kjørt Norges to heftigste elbiler akkurat nå - konklusjonen overrasker selv oss (+)

Nobelprisvinner

Oppfinneren av Ivermectin ble tildelt Nobelprisen i medisin i 2015 for medisinens rolle i å nærmest utrydde elveblindhet og elefantiasis, samt dets bruk til å behandle forskjellige typer parasitter. Medisinen har vært i bruk siden 1988, og er en av de mest brukte medisinene i verden. Til mennesker.

I den norske legemiddelhåndboken kan man lese om medisinen, og at det finnes fem ivermectinpreparater i bruk i Norge, for behandling mot helminter og parasitter. Til mennesker.

TV 2 skrev om muligheten for at ivermectin kunne brukes effektivt mot Covid i februar.

Her kan du lese mer av George Gooding

I august-utgaven av Dagens Medisin, publisert 26. august, skriver overlege Andreas Wahl Blomkvist edruelig og saklig om hvorvidt man burde anbefale ivermectin til klinisk bruk mot Covid, og fremhever at forskningsfunn som er gjort så langt tyder på at det kan være støtte for at medisinen kan spare liv.

Overlege Anders Bugge har fått publisert ikke én - men to - kommentarer om ivermectin i Aftenposten, der han tar et oppgjør med andre norske overlegers lemfeldige avskriving av medisinen.

Legemiddelverket støtter seg på EMA og WHO i å ikke anbefale bruken av medisinen for å behandle Covid, men påpeker at denne type bruk av medisinen forskes stadig mer på, blant annet i en stor studie utført ved Universitetet i Oxford, PRINCIPLE-studien.

Merkelig argumentasjon

Det er nok en gang forståelig at det norske legemiddelverket ikke vil gå ut foran toneangivende organer som EMA og WHO, samtidig er argumentasjone merkelig sett opp mot argumentene for godkjenning og bruk av koronavaksinene. Som jo ikke er i nærheten av å kunne dokumentere like trygg bruk som ivermectin gjennom bruk i 40 år.

I sommer skrev NTB en nyhetsmelding om at indonesere hadde begynt å ta i bruk ivermectin for å behandle seg mot koronaviruset. Her kommer det tydelig fram at ivermectin er en svært utbredt medisin som brukes av mennesker til det ene og andre, og at det fantes noen forskningsfunn som tydet på at det kunne hjelpe mot koronaviruset.

Men nå er plutselig NTB med på å fremstille det som en hestemedisin, fordi New York Times og FDA gjør det. Er det ikke fascinerende?

Les også: Han teppebomber norsk fotball med dritt

Gitt alle disse faktaene og opplysningene som er fritt tilgjengelig for NTB-journalister - inkludert sine egne artikler - hvordan presterer de da likevel å bli med på skrøner om at dette bare er en medisin for hester?

Big Pharma

Mediene er vanligvis litt mer kritiske og skeptiske til såkalt Big Pharma, den amerikanske eller internasjonale legemiddelindustrien, og hvordan de «roterende dørene» mellom denne industrien og USAs offentlige medisinske miljøer bidrar til det en kan kalle korrupsjon.

Men under koronapandemien har pressen gått fra å være kritiske og skeptiske til å nærmest bli mikrofonstativer og PR-agenter på vegne av disse konsernene.

Et lite eksempel på den salige sammenblanding av interesser er at Scott Gottlieb, FDAs direktør fra 2017–2019, nå sitter i styret til Pfizer, som jo nå har blitt den mest sentrale aktøren i vaksinering mot korona.

Stephen Hahn, Trumps andre FDA-sjef fra 2019–2021, ble i sommer med i toppledelsen av selskapet som startet Moderna.

Toppsjefen for stiftelsen til nyhetsbyrået Reuters, James C. Smith, sitter også i styret til Pfizer. Det er risikabelt å nevne det siden det florerer så mange teite konspirasjonsteorier, men Bill & Melinda Gates Foundation er også representert i styret til Pfizer.

Astronomiske pengesummer

Her er det astronomiske pengesummer som står på spill for Pfizer og myndigheter verden rundt. Dersom det blir avklart og kjent at det finnes en latterlig billig medisin som har vært i trygg bruk i over 40 år, som effektivt kan behandle folk mot Covid, kollapser mye av grunnlaget for koronavaksinene blant de som rammes minst av sykdommen.

Kollapser grunnlaget for vaksinene tørker pengestrømmen for legemiddelindustrien opp, og de fleste land i verden vil sitte igjen med enorme forhåndsbestilte lagre av koronavaksiner de ikke får brukt. En gjentagelse av feilen mange land gjorde under svineinfluensa-pandemien.

Les også: Slutt å skylde på koronaviruspandemien

Kastet vaksiner for millioner

I 2011 måtte Norge kaste svineinfluensa-vaksiner verdt 200 millioner kroner da etterspørselen blant befolkningen uteble. Med korona-vaksinene er beløpene antageligvis mye større; regjeringen har satt av rundt fire milliarder kroner på statsbudsjettet til innkjøp av korona-vaksiner.

Er dette en del av forklaringen på hvorfor FDA, EMA, WHO og mange lands legemiddelverk og myndigheter er skeptiske til å se mer nyansert på hvorvidt ivermectin og andre legemidler kan være en billig og effektiv måte å behandle folk mot og for Covid? Det kunne vi kanskje fått vite dersom pressen gjorde et forsøk på å være litt kritiske og finne ut. Men det vil de altså ikke.

I korona-epoken anses det som «farlig» for pressen å stille seg kritisk til myndighetene.

NTB vil nok si at det er leit og farlig dersom folk prøver å skaffe seg hesteversjonen av medisinen, og at de derfor er med på å fremstille ivermectin på denne måten.

Hittil har det derimot bare vært to dokumenterte tilfeller av at amerikanere har fått alvorlige følger av å skaffe seg hesteversjonen av ivermectin til å behandle seg mot Covid. Grunnen til at noen relativt få amerikanere skaffer seg feil versjon av medisinen er jo nettopp at FDA og apoteker i hele USA har forsøkt å forhindre folk i å skaffe seg det for bruk mot Covid, til tross for at medisinen er helt trygg å bruke ut fra vanlig dosering - på samme måte som paracet og mange andre legemidler.

Ikke et påfunn fra kokohøyre

I India, Indonesia og flere andre land brukes ivermectin nå for å behandle mot Covid. I disse landene har også antall tilfeller og dødsfall falt drastisk, omtrent samtidig som økningen i bruk av denne medisinen. Men det er fortsatt uvisst om dette bare er tilfeldig.

Direktøren av Tokyo Medical Association gikk tidligere i år ut og anbefalte alle japanske leger å bruke ivermectin til å behandle sine Covid-pasienter.

At det foregår en rekke større studier om bruken av ivermectin mot Covid - utover de mange små som allerede har blitt gjennomført og vist god effekt - tilsier at dette ikke bare er et merkelig påfunn fra kokohøyre og vaksinemotstandere.

At flere norske overleger tar denne mulige behandlingen for Covid seriøst burde også understreke at det her ikke bare er en hestekur.

Norges største nyhetssentral, NTB, later likevel nå som om de ikke vet alt dette, som om de ikke har tilgang til all denne informasjonen, og presterer å videreformidle løgnen om at ivermectin bare er en hestekur som det ikke finnes grunnlag for å bruke mot Covid.

Feilinformasjon

Hvis store studier av ivermectin på sikt viser at medisinen er svært effektiv mot alvorlige følger av Covid, tilsier det at NTB nå har deltatt i å feilinformere norsk offentlighet om en behandling som kunne ha reddet liv i Norge, og at de visste at dette var en mulighet.

Les mer fra Norsk debatt

Pressen maser ofte om farlig feilinformasjon fra kriker og kroker på internett, mens de selv promoterer banale løgner som i verste fall er farlig desinformasjon kokt opp av legemiddelindustrien for å beskytte svære økonomiske interesser. Til tross for at det innebærer at tusenvis eller millioner av mennesker kunne vært reddet.

Det kan hende at journalistene i NTB burde ta jobben sin litt mer seriøst når det potensielt er snakk om liv og død når de er for late til å gjøre det.

Enkelte ting er viktigere enn å bli med på å latterliggjøre en podkastvert.

Til informasjon: Nettavisen publiserte og brukte NTB-nyhetsmeldingen som danner grunnlaget for denne kommentaren.

George Gooding, kommentator og mediekritiker. Dataingeniør og webutvikler til daglig. Norsk-amerikaner. Gjort livet surt for journalister siden 2004.