Da justisminister Emilie Enger Mehl viste seg i sin smått berømte kjole på Elle-gallaen, var det bare å sitte rolig i båten og vente på at bråket skulle starte.

Og ganske riktig. Kjetil Rolness postet på sin Facebook-side et bilde av Mehl, der han skrev at hun i hvert fall greide å skape oppmerksomhet rundt Senterpartiet.

Dette innlegget grep spaltist i Bergensavisen, Josefine Gjerde, begjærlig fatt i. Og som mange feminister framstår hun blottet for humor, og trekker de merkeligste – men helt forutsigbare slutninger.

Et dristig kjolevalg

Hun skriver blant annet at «å vitse om en ung, kvinnelig statsråds undertøyvalg er ikke en uskyldig spøk. Det er en ekkel påminner om at kvinner aldri er trygge fra å reduseres til objekter.»

I dette tilfellet kan man i høyeste grad diskutere om det er Rolness som objektiverer Mehl – eller om hun rett og slett objektiverer seg selv.

Enkelt sagt – når man som statsråd stiller i en slik kjole, så må man forvente en liten smule oppmerksomhet. Også for kjolevalget. Dette uten at noen fratar Mehl hennes faglige kvalifikasjoner.

Og akkurat her parkerer Gjerde et langt stykke ut på jordet. Hvor hun blir stående bom fast.

Hun konkluderer med at som kvinne kan du aldri vinne. Enten er du for pen til å kunne si noe fornuftig, eller så er du for stygg til at menn orker å lytte til deg. Trøste og bære.

Som om Mehl, som jo er en pen kvinne, ikke blir lyttet til? At hun ikke blir tatt på alvor?


Eller at kvinner som ikke er like unge og pene, ikke blir lyttet til? Som Erna Solberg? Som Angela Merkel?

Les også: Som nyutdannet sykepleier vil jeg ikke være faglig kvalifisert

Og som om ikke mannlige politikere, som befinner seg på den øvre halvdel av utseendeskalaen, ikke blir omtalt som, ja nettopp, kjekke eller pene? Som Jens Stoltenberg eller Canadas statsminister, Justin Trudeau.

Klassisk feministtabbe

Men det blir verre. Gjerde skriver videre at det dehumaniserende språket er noe vi må ta på alvor.

Og følgende: «Det er denne ubalansen som gjør at de fleste kvinner jeg kjenner reflekterer over hvilken vei de velger hjem om kvelden og at man deler tips om hvordan man kan holde nøkler mellom fingrene for å gjøre dem til våpen mens man deler lipgloss på fest. Vissheten om at dersom en mann har lyst til å legge deg i bakken og voldta deg, vil han mest sannsynlig få det til – er ikke mulig å glemme.»

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mange vil mene at det er en ganske lang vei fra eventuelle kommentarer om Mehls kjolevalg til voldtekt. Noen vil mene at Gjerde bommer grovt.

Gjerde begår den klassiske feministtabben; hun er krenket. Hun er sinna. Hun leser Rolness som fanden leser bibelen. Alt tas med det største gravalvor, alt tolkes i verste mening, og – som vanlig – alt skyldes patriarkatet.

Mehl er selvsagt overhodet ikke ansvarlig for eget kjolevalg. Akkurat som kvinnelige influensere ikke er ansvarlig for å fylle på med restylane, botox, silikonpupper og rumpe-implantater. Det er patriarkatet som står bak. Det er gutta som er grisete. Det er de som har skylda.

Det som er litt trist oppe i det hele, er at Gjerde og hennes likesinnede kun skader egen sak. Hun skyver folk fra seg, og skriver kun for den innerste, harde kjernen av sinnafeminister.