Gå til sidens hovedinnhold

Når Oslo er eneste som ikke åpner, må det få EN åpenbar konsekvens

Nå er fakta overveldende: Når hovedstadsområdet er det eneste som ikke åpner, må også vaksinene sendes dit.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har hatt pressekonferanse, og nå vet vi at Oslo må vente enda to uker til før de strenge korona-tiltakene kan lempes på.

Så mens resten av landet gradvis kan møte våren med utepils og andre løsslupne gleder, må Oslo-folk belage seg på ytterligere 14 tunge, nedstengte dager.

Les også: Raymond Johansen: - Oslo skal ikke snuble i oppløpet

Jeg er overbevist om at de fleste Oslo-folk forstår dette.

Så selv om vi som bor her også har vært nedstengt lengst, helt fra november, tror jeg ikke Raymond Johansen risikerer noen politisk «storm» selv om han kniper på godene. Charter-Svein og hans like er rett og slett for sære og for få.

Men som Raymond Johansen også var inne på:

Senere i ettermiddag legger utvalget ledet av Stener Kvinnsland fram sin evalurering av korona-arbeidet til regjeringen. Og allerede i dag tidlig var professor Steinar Holden på NRK og la fram ett av de tyngste punktene:

Vaksinesituasjonen er fremdeles uforutsigbar. Derfor bør vi snarest gjøre to omprioriteringer:

  • Vi må vurdere lengre periode mellom første og andre vaksinedose. Slik kan flere bli beskyttet raskere..
  • Oslo og andre områder med stort smittetrykk må skjevfordeles i enda sterkere grad. Dette vil hele landet tjene på - både medisinsk og økonomisk.

Les også: Charter-Svein er verken ond eller dum. Men han glemmer en viktig ting

Egentlig er det ganske logisk:

I hovedstadsområdet (Oslo og deler av Viken) bor omlag to millioner mennesker, nesten halvparten av landets befolkning.

Norge er ikke åpnet før også Oslo er åpnet. Og om smittetrykket tas ned i Oslo, vil risikoen avta også i resten av landet.

Den samme logikken gjelder selvsagt også innad i Oslo: Her er allerede de mest rammede bydelene i øst prioritert framfor de minst rammede bydelene i vest.

Jeg tror de fleste forstår at dette må videreføres, og at det kan gjøres i enda sterkere grad. Kanskje bortsett fra en Molde-ordfører, og noen ihuga innvandringsmotstandere som peker på dårligere smittevern og unødvendige reiser til Pakistan i påsken.

Men her må vi ha tunga beint i munnen:

Det er svært få som vil argumentere for at røykere skal få dårligere medisinsk behandling fordi det på en måte er «deres egen feil» at de får lungekreft.

Les flere innlegg fra Nettavisen Norsk debatt

På samme måte er det både dumt og urimelig å forsøke å legge «moralske» føringer over hvem som fortjener vaksine eller ikke. Her må utelukkende medisinske og økonomiske argumenter gjelde - for å kunne stoppe pandemien så raskt som overhodet mulig. For det vil vi alle tjene på.

Raymond Johansen vil altså ikke ta noen sjanser. Inntil videre viderefører Oslo de fleste tiltakene i to uker til, fram til 29. april:

  • to meters avstand
  • ikke mer enn to gjester i private hjem
  • forbud mot trening for barn og unge
  • skjenkeforbud
  • stengte butikker
  • stengte treningssentre, teater og kino
  • forbud mot arrangementer

Eneste unntak er skolene, som åpner igjen på rødt nivå fra mandag 19. april, og noen justeringer som gjelder utendørs aktiviteter for barn og unge.

Johansen kunne på dagens pressekonferanse skryte av at vaksinekapasiteten i hovedstaden har økt fra 10.000 i uka til 24.000 i uka. Han mente at om ikke lenge kunne kapasiteten komme helt opp i 120.000 vaksinasjoner i uka.

Vi får håpe at han får rett. Og at regjeringen i dette tilfellet bestemmer seg for å lytte - både til Oslo og til Holden-utvalget.

Kommentarer til denne saken