For kort tid siden kom sjokkbeskjeden om at bompengene i Oslo skal øke med hele 40 posent. Økningen blir størst for elbilene. Grunnen til bompengehoppet nå er de voldsomme kostnadsøkningene på Fornebubanen.

Betent debatt

Den voldsomme økningen som er foreslått nå har satt ny fart i den betente debatten om bompenger. I Debatten på NRK torsdag 5. mai var dette derfor et naturlig tema.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Frontene og argumentene i bompengedebatten er velkjente. I så måte var det egentlig ikke noe nytt å hente. Debatten på torsdag kunne vært en reprise av debatten for fem år siden.

For dem som kjører bil så øker altså kostnadene betydelig. Nok en gang.

Men debatten er betent og står i stampe.

Les også: Bompenger har lite med klima og miljø å gjøre

Nekter å svare

Slik sett var denne bompengedebatten kjedelig, og mange har nok for lengst også gått lei. Derfor er engasjementet mindre nå enn det var for fem år siden, selv om bompengebelastningen har økt betydelig.

Det verste ved denne debatten på NRK var likevel at de ansvarlige politikerne som ble spurt rett og slett nektet å svare på spørsmål. Det gjaldt både Oslos samferdselsbyråd Sirin Stav og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Først ut var byråd Stav. Hun ble spurt om hvor høye bompengesatser hun vil ha.

Det svarte hun ikke på. I stedet begynte hun å lire av seg alle innlærte argumenter for bompenger. En lekse hun hadde lært seg. Antakelig godt hjulpet av byrådets informasjonsfolk.

Fredrik Solvang måtte hale og dra, og Stav fremstod som svært utilpass da han til slutt fikk ut av henne at det var snakk om en dobling.

Særlig bedre var det ikke med samferdselsministeren. Solvang boret i hva Nygård mente om bompengerabattene for elbiler uten å få noe tydelig svar. Til slutt utbrøt han:

-Nei, åh! Svar på spørsmålene, vær så snill!

Les også: Fredrik Solvang: - Nei, åh! Svar på spørsmålene, vær så snill!

Rundt omkring i de tusen hjem satt seerne og ristet på hodet.

Politikerforakt

Når debatten blir så lite opplysende som dette, samtidig som ansvarlige politikere først og fremst synes opptatt av å la være å svare på spørsmål, så skades politikkens omdømme.

Samtidig opplever folk at pengene renner ut av bankkontoen til skyhøye strømregninger, matprisene og rentene går opp – og på toppen av det hele altså enda et bompengesjokk.

Dette vil ikke politikerne ta noe ansvar for. De vil ikke engang fortelle hva folk har i vente. Eller hvilke belastninger politikerne vil påføre bilistene i dette tilfellet.

Hvordan er det da mulig å ha tillitt til de ansvarlige politikerne?

Tillit fordrer åpenhet og ærlighet. Svarene til både Stav og Nygård var en klar demonstrasjon av det motsatte. To politikere som nektet å svare på det de ble spurt om.

Begge var nok godt drillet i hvordan ikke å svare. Men hvis målet var å komme godt ut av debatten, så oppnådde de det stikk motsatte.

Det Stav og Nygård presterte på NRK i går kveld var en oppskrift på hvordan man skaper politikerforakt.

Politikerne har et ansvar for å skape tillit

I hele den vestlige verden har det de siste årene vært økende mistillit til de politiske elitene.

Donald Trump, Brexit og de gule vestene i Frankrike er alle eksempler på protest mot de styrende elitene som ikke har sett, eller brydd seg nok, om vanlige folks problemer.

Norge er slett ikke det verste landet, men vi ser tendensene også her.

Les flere kommentarer av Kjell-Magne Rystad

Strømprisopprør, bompengeopprør og protester mot vindkraft er eksempler på at grasrota også i Norge reagerer på politikk som blir tredd nedover dem uten at politikerne ser ut til å bry seg stort om konsekvensene for den enkelte.

Oppi dette kan det bre seg en oppfatning av at politikerne ikke er på folkets side, men først og fremst er opptatt av sine egne interesser. Særlig når det oppleves som politikerne ikke vil svare ærlig eller opplyse det folk er opptatt av – for eksempel hvor mye noe kommer til å koste – vil slike oppfatninger forsterkes.

I sosiale medier får mistillit gode vekstvilkår. Veien til sterke karakteristikker og hets kan bli kort.

Hets kan ikke forsvares, men hetsen vil lettere bre om seg når folk føler maktesløshet, oppgitthet og at de ledende politikerne ikke er ærlige.

For å unngå denne spliden må det bygges tillit. Å bygge tillit er et åpenbart ansvar politikerne har.

Bare trist

Tillit bygges gjennom åpenhet, ærlighet og klare svar. Tillit bygges ved å lytte og forstå.

Unnvikelser, tilbakeholdelser, bortforklaringer og fornektelser bidrar til det stikk motsatte.

I så måte var debatten om bompenger på NRK 5. mai bare trist, og det er skyldes samferdselsbyråden og samferdselsministeren. Altså de to som har ansvaret for politikken som føres.

Les mer fra Norsk debatt