For nå er det råd fra «vanlige folk» som gjelder, ifølge enkelte statsråder i regjeringen.

Det er nemlig vi amatørene som har greie på det, også på krig, det ser vi hver dag på Facebook. Vi har nemlig sett på tv hvordan ukrainerne laget hjemmelagde molotov-coctails for å stoppe stridsvogner i starten av krigen. Og det har jo gått veldig bra!

Ja, noen ganger gjør politikere seg dummere enn de er. Og ja, noen ganger er det så duste-populistisk at det nesten ikke er til å tro.

Som når justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) forteller til VG i går at hun ikke vil høre på de såkalte «Oslo-ekspertene» i spørsmålet om domstol-reformen, som snart har vært i funksjon ett år.

Den trådte i kraft i mai i fjor, og innebærer at 60 tingretter ble til 23, samtidig som antall rettssteder er beholdt. På kort tid har flere tidligere motstandere snudd. Blant tilhengerne nå, som altså blir kalt «Oslo-eksperter» av vår øverste justismyndighet, er Høyesterett, Dommerforeningen, Advokatforeningen, Barneombudet og Økokrim.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Også seks statsadvokater landet rundt er tilhengere av reformen, og direktøren for Domstoladministrasjonen (som for øvrig ligger i Trondheim), kaller justisministerens argumentasjon for «absurd».

Men målet om å reversere reformer står i Hurdalsplattformen, må vite, det gjelder også domstolsreformen. Og da har visst ikke justisministeren i en reverseringsregjering annet valg enn å stå på sitt. Selv om hun tilsynelatende ikke har andre argumenter enn at nå er det «vanlige folk som skal bestemme».

For å bruke litt store ord: Dette er fordummende. Dette er ikke norsk politikk verdig.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har allerede markert seg som regjeringens fremste floskelmaskin i spørsmål der virkeligheten kolliderer med valgkampens tomme løfter. At han og Senterpartiet raser på meningsmålingene tror jeg har direkte sammenheng med dette.

Les også: Floskelmaskinen Vedum er snart regjeringens svakeste kort

At også justisminister Emilie Enger Mehl nå legger seg på samme nivået, er overraskende. Hun har skapt større forventninger enn dette. For en ting er saklige argumenter mot en reform som Senterpartiet mener virker sentraliserende. De argumentene finnes nok.

Men da er det jo disse argumentene som må serveres. Ikke gjentakelser fra de forlengst nedslitte slagordene om «vanlige folk».

Hvor ofte er vi vanlige folk i Tingretten? Og hvilken interesse og bakgrunn har vi av å betvile fagfolkenes vurdering om hvordan rettsapparatet bør organiseres? Vi ikke-jurister kan selvsagt ha synspunkter vi også, men da må det jo være argumentene som teller - ikke at null peiling liksom skal opphøyes til en særskilt kvalifikasjon.

Vi får inderlig håpe at krigen i Ukraina ikke eskalerer, men om det verste skulle skje - at russiske tanks ruller inn over Grense Jakobselv, da lytter vi forhåpentligvis til Forsvarssjefen og våre elite-allierte i Nato-hovedkvarteret i Brussel - ikke en eller annen «vanlig» heimevernssoldat som er misfornøyd med at HV-avdelingen på hjemstedet ble nedlagt.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Og ærlig talt:

Om Senterpartiet er så opptatt av vanlige folk i politikken, da er det jo mer enn merkelig at de valgte en topputdannet jurist fra Universitetet i Oslo, attpåtil med praksis fra elite-advokatkontoret Elden i hovedstaden, da de pekte på Emilie Enger Mehl som justisminister.

Nærmere juridisk Oslo-elite kommer du ikke.