Aksjonsgruppen Extinction Rebellion har gjennomført flere ulovlige aksjoner i Oslo de siste årene mot flere departementer, Slottet og nå sist Stortinget.

Nå viser det seg at Arbeiderpartiets næringsminister Jan Christian Vestre er en av de største økonomiske støttespillerne til de ulovlige aksjonistene.

Vestre rakk å gi dem 300.000 kroner i årlig støtte med løfte om et treårig engasjement, men støtten ble avviklet da Jan Christian Vestre ble næringsminister i den rødgrønne regjeringen 14. oktober i fjor.

Dette går frem av en artikkel Dagbladet har skrevet om næringsministerens aksjoniststøtte.

Aksjonistene har de siste årene okkupert Næringsdepartementet og Olje- og energidepartementet, og de skapte trafikkaos i Oslo sentrum da de la seg døde foran Slottet.

I forrige uke avbrøt de Stortingets spørretime slik at nasjonalforsamlingen måtte evakueres. Foran et stort politioppbud limte demonstrantene seg fast og hindret arbeidet i landets øverste folkevalgte forsamling.

Les mer: Brøt inn i spørretimen - stortingssalen evakuert

De ulovlige aksjonene mot demokratiske institusjoner har ikke vært noe hindrer for at Extinction Rebellion har fått 300.000 kroner fra statsrådens familiebedrift Vestre AS, som han eier 70 prosent av.

I selskapets bærekraftrapport for 2020 blir Extinction Rebellion (XR) listet opp blant selskapets partnere., og dagens næringsminister, som da var administrerende direktør, skrev i bærekraftrapporten at «...Vestre har gått inn i et treårig engasjement med aktivister fra XR».

Bærekraftrapporten har lenke til Extinction Rebellions hjemmeside, der det blant annet hevdes at media svikter og at den sosiale kontrakten mellom myndigheter og borgere er brutt - og at deres fremgangsmåte er ikke-voldelig sivil ulydighet og et opprør.

- Vår strategi er opprør; ikke voldelig og forstyrrende sivil ulydighet, sammen med markeringer som bruker sterk symbolikk og prøver å vekke folk til handling, står det på nettsiden.

I april valgte gruppen å gå til aksjon med døde dyr på kors under påskegudstjenesten i Skien kirke og forsøkte å ta seg inn i kirken men ble stoppet av kirketjenere og andre som var til stede.

Les mer: Politiet har startet etterforskning av Extincion Rebellon

Vestre støttet aksjonistene mens de drev med ulovlige aksjoner, men støtten ble avviklet da Jan Christian Vestre ble statsråd og aksjonistgruppen blokkerte en rullebane på en flyplass i Sverige.

- Liv og helse i fare

Vestres strategi- og bærekraftssjef Øyvind Bjørnstad, sier til Dagbladet at avtalen ble avsluttet i oktober 2021, og at de reagerte på at gruppens aksjoner i Sverige satte liv og helse i fare.

I dag tar næringsminister Jan Christian Vestre avstand fra aksjonen på Stortinget: - Jeg er også brennende opptatt av klimasaken, men å lamme landets nasjonalforsamling er absolutt ikke riktig måte å gå fram på, sier Vestre til Dagbladet.

Støttet udemokratiske aksjoner

De ulovlige aksjonistene som næringsminister Jan Christian Vestre har støttet økonomisk blir kritisert for å undergrave demokratiet ved å lamme offentlige institusjoner.

Stortinget er landets øverste folkevalgte forsamling, og det er alvorlig når arbeidet i den bevilgende og lovgivende forsamlingen blir avbrutt. En mulig konsekvens er at det blir strammet inn i allmennhetens tilgang til Stortinget.

At Vestre avviklet pengestøtten da han fikk tilbud om å bli statsråd, viser at han forstår at en slik pengestøtte til ikke-demokratiske aksjoner ikke lar seg forene med et ledende politisk tillitsverv.

Det kan også reises spørsmål ved dømmekraften ved å ta imot 30 millioner kroner fra offentlige norske institusjoner, samtidig som man gir 300.000 kroner i pengestøtte til aksjonister som undergraver det samme systemet.

Millionstøtte og millionutbytter

Den meget lønnsomme utemøbelfabrikken til Vestre er i ferd med å starte en gigantisk ny fabrikk kalt The Plus AS på Magnor i Eidskog kommune. Prislappen er anslått til over 350 millioner kroner, og familieselskapet har fått solid støtte fra norske offentlige myndigheter.

Kapital har anslått at Vestre har fått 78 millioner kroner i offentlig støtte, derav 30 millioner kroner i rene tilskudd som ikke skal betales tilbake.

Samtidig som bedriften har fått betydelig offentlig støtte, så har Vestre og hans mor tatt ut 1,5 millioner kroner i utbytte i en årrekke. Kapital anslår at Vestre har en reell formue 250 millioner kroner, hvilket gjør næringsministeren til regjeringens rikeste person - godt foran statsminister Jonas Gahr Støre.

Millionlån på gunstig rente

Da Vestre ble utnevnt som statsråd i oktober ifjor, skjedde det en hurtig opprydning:

Den treårige støtten til Extinction Rebellion ble brått avbrutt.

Samtidig betalte Vestre tilbake et privat lån på tre milllioner kroner på gunstig rente i egen bedrift.

Da Nettavisen kikket i regnskapet fremkom at Vestre betalte 1,3 prosent i rente for lånet, og han betalte det tilbake ved å ta et ekstraordinært utbytte.

- Lånet ble innfridd dagen før jeg tiltrådte som næringsminister. Jeg finansierte tilbakebetalingen av lånet gjennom et utbytte som ble vedtatt på generalforsamlingen, skrev han i en e-post til Nettavisen.

Vestre har ennå ikke levert noe offentlig årsregnskap for 2021.