Gå til sidens hovedinnhold

Nei Fabian, det flyter ikke rundt milliarder av kroner i Obos

Den tidligere ordføreren i Oslo kommer med feilaktige påstander om boligbyggelaget, skriver Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Obos.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvis bildet Fabian Stang tegner av Obos i Nettavisen hadde vært riktig, hadde det vært ille. Men slik er det ikke.

Fabian Stang er en av mer enn 500 000 medlemmer i Obos. Et medlemskap som gir han som andelseier forkjøpsrett, hvis han en dag ønsker å kjøpe en bolig i et av Obos sine borettslag.

Vår oppgave er å realiseres hans og andre medlemmers boligdrømmer, gjennom å skaffe gode boliger til en fornuftig pris. Noen har et behov i dag, andre har en plan om å bruke ansiennitetsfordelen en gang i fremtiden.

Les debattinnlegget til Fabian Stang her

Denne retten fornyes hvert år gjennom betaling av medlemsavgiften. Medlemsavgiften og Obos sine andre inntekter gjør at vi hver dag kan arbeide nettopp med å øke disse mulighetene.

Det flyter ikke rundt milliarder av kroner

Vår modell har gjort det mulig å øke boligutbyggingstakten i Oslo de siste årene. Vi er i dag en betydelig utbygger – som realiserer boligdrømmer for stadig flere av våre medlemmer.

I løpet av de siste fem årene har vi bygget og overlevert hele 10 000 boliger.

95 prosent av Obos sine midler er investert i tomter, byggeprosjekter, eiendommer, utlån til boligkjøpere og borettslag, og andre eiendeler som bidrar til å styrke Obos sitt formål og vår fortsatte boligbygging.

I perioder der andre boligbyggere har stoppet sin byggevirksomhet eller solgt sin tomtebank og delt ut pengene til aksjonærene, har Obos i stedet startet opp så mange byggeprosjekter som mulig, for å møte etterspørselen i boligmarked.

Det flyter ikke rundt milliarder av kroner.

Fabian har rett i én ting

Vi har også arbeidet mye med å få Oslo kommune til å godkjenne tomter for utbygging og lette på kravene til blant annet boligstørrelse, slik at vi kan tilby langt flere, mindre og rimeligere boliger til medlemmer .

For Stang har rett i at boligene i Oslo blir dyrere. Det gjelder ikke bare Obos sine nye boliger. Det gjelder alle boliger, nye og eldre, små og store.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det Obos arbeider mye med er å finne gode løsninger som gjør det enklere å komme seg inn i dette svært krevende markedet, blant annet gjennom ulike finansieringsmodeller.

Obos Bostart, der man kjøper boligen til en redusert pris mot en plikt til å selge tilbake til Obos og Obos Deleie, der man kan kjøpe boligen sammen med Obos, er to av våre initiativ. Sistnevnte modell gjør at en enslig sykepleier har råd til å kjøpe 6 av 10 nye boliger som Obos bygger.

Dersom Obos skulle operere noe i nærheten av det Stang antyder, ville ikke Obos være i stand til å gjøre alt dette. Da ville boligsamvirket miste sin kraft.

Det kan vi i Obos ikke se at er i våre medlemmers interesser. Heller ikke i Fabian Stangs.

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken