Oppdatering: NTB kom med en rettelse i dag etter at dette innlegget ble publisert. Se rettelsen lenger ned i saken - samt en kommentar fra NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim.

Bergens Tidende kommer 22. januar med en artikkel som hevder at irans øverste leder, Ali Khamanei, er kastet ut av Twitter for godt.

Nyheten stammer fra NTB. Videre opplyses det at Khamenei er kastet ut på grunn av hans tweet om hevn for den iranske generalen Soleimani, likvidert i fjor i Irak av en amerikansk drone. Tweeten kom med et bilde som viste den tidligere presidenten Trump på en golfbane. Det NTB skriver er feil.

Les også: - Større enn å drepe Osama bin Laden

- En grov feil

Det skrives at en talsmann for Twitter opplyser at Khameneis konto er stengt for godt, både for brudd på selskapets forbud mot oppfordring til voldelig atferd, og for brudd på reglene mot «manipulering og spam».

Dette er en grov feil av en nyhet som NTB formidler.

Mange internasjonale medier har prøvd å komme til bunns i saken. Khamenei har et par kontoer på forskjellige språk, og alle hans offisielle kontoer er i skrivende stund fungerende både på persisk og engelsk på Twitter.

Kontoen NTB skriver om er ifølge Washington Post en falsk konto som bryter med retningslinjene til Twitter om spam - fordi det ikke er offisielt tilknyttet Khamenei.

«While a number of news agencies, along with some analysts, said that the account belonged to Iran’s leader, a spokesperson for Twitter suggested that the account of @khamenei_site had not been suspended because of the threat but because the account was fake. The account violated our platform manipulation and spam policy, specifically the creation of fake accounts, and has been permanently suspended», the company said in a statement.

Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai.

Sprer eder og galle på SoMe

Etter at tidligere president Trump ble utestengt fra Twitter, gikk diskusjonen hett for seg på internasjonalt nivå om behovet for å utestenge andre ledere som kommer med grove uttalelser. Blant slike ledere var irans øverste leder, Khamenei. Han har ofte kommet med antisemittiske uttalelser og løfter om vold og hevn.

Det er ikke første gang NTB kommer med feil nyheter om Iran. 12. desember kom de med nyheten om henrettelsen av den iranske journalisten Ruhollah Zam: «Zam levde tidligere i eksil i Frankrike, og ble pågrepet i oktober i fjor, etter at han under uklare omstendigheter hadde vendt tilbake til Iran (Aftenposten)».

Les også: Henrettelse av iransk journalist vekker sterke reaksjoner verden over

Journalisten vendte ikke tilbake til Iran, han ble lokket til Irak fra Paris, der han bodde. Og derifra ble han kidnappet og overført til Iran. Dette står også tydelig hos internasjonale medier. Det er det som gjør saken ganske grotesk. Saken har vakt internasjonal fordømmelse.

Intet svar

Jeg skrev om dette i en artikkel hos Nettavisen. Jeg skrev til og med en epost til NTB med link til CNN og The Guardian - uten å få noe svar. Aftenposten har brukt NTB som kilde.

En rekke kjente iranske og internasjonale aktivister jobber intenst med å kreve at Khamenei skal bli utestengt fra Twitter. Dette nekter Twitter å gjøre, selv om millioner av Iranere ikke har lov til å benytte plattformen, og bruker såkalte filterknusere, for å få tilgang.

Les også: Joe Biden vil tilbake til atomavtalen

Mens iranske myndigheter selv bruker Twitter flittig til egen propaganda.

Det er trist at NTB feilrapporterer om disse svært viktige sakene, som gir grunnlag for norske mediers videreformidling. Det som er tristere er når ingen fra NTB ser oss verdige nok til å gi oss et svar tilbake om denne kritikken.

Etter at Mina Bais kommentar ble publisert i Nettavisen, kom dette tilsvaret fra NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim:

«Saken vår om Khameneis Twitter-utestengelse manglet et forbehold om at det ikke var snakk om hans offisielle konto, men en uoffisiell bruker som blir assosiert med ham. Takk til Mina Bai for å gjøre oss oppmerksomme på dette. Vi siterte nyhetsbyrået AP i denne saken, men har siden rettet den opp og også sendt ut en ny sak der vi presiserer at dette er en uoffisiell konto», skriver Sørheim i en epost til Nettavisen Norsk debatt. Og her følger rettelsen som NTB sendte ut til norske avisredaksjoner: